311
Ο Αντριου Νιλ, «ψυχή» του GB News, μιλάει για μποϊκοτάζ | GB News/Facebook

GB News, πολύ δεξιό για να διαφημίζεσαι: Διαμάχη στη Βρετανία για το νέο κανάλι

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2021, 15:30
Ο Αντριου Νιλ, «ψυχή» του GB News, μιλάει για μποϊκοτάζ
|GB News/Facebook

GB News, πολύ δεξιό για να διαφημίζεσαι: Διαμάχη στη Βρετανία για το νέο κανάλι

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2021, 15:30

Ενα νέο κανάλι εκπέμπει από τις 13 Ιουνίου στο Νησί: είναι το GB News, δεξιότατο από πολιτικής απόψεως, που σηματοδοτεί την προσαρμογή της Βρετανίας στις αμερικανικές τηλεοπτικές επιταγές τύπου Fox. Ο σκώτος δημοσιογράφος Αντριου Νιλ, επαγγελματίας που έχει εργαστεί σε μεγάλα Μέσα (BBC, Sunday Times, Daily Mail κ.ά.), θεωρείται ο εγκέφαλος που κινεί τα νήματα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο το GB News έκανε το ντεμπούτο του, και απεδείχθη ότι είναι ένα σκληρό δεξιό κανάλι ειδήσεων που έχει δεδηλωμένο στόχο να αμφισβητήσει την «πολιτική ορθότητα» και τα Μέσα τα οποία την εκφράζουν, όπως το παραδοσιακό δημόσιο BBC λόγου χάρη.

Ωστόσο, υπό την πίεση των διαδικτυακών ακτιβιστών, πολλές μεγάλες εταιρείες, μεταξύ τους οι IΚΕΑ και NIVEA, απέσυραν το ενδιαφέρον τους να διαφημιστούν σε αυτό. Ο Νιλ εξέλαβε τη στάση τους σαν απόπειρα μποϊκοτάζ και νευρίασε.

Η διαμάχη εξακολουθεί να μαίνεται. Η κυβέρνηση Τζόνσον, μέσω του υπουργού Πολιτισμού, δήλωσε ότι «ένας από τους πυλώνες των ελευθεριών μας είναι τα ισχυρά, ελεύθερα και ποικίλα Μέσα, και το GB News είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε αυτήν την ποικιλομορφία. Οι εταιρείες μπορούν να διαφημιστούν όπου θέλουν, αλλά θα ήταν ανησυχητικό εάν υποκύψουν σε ομάδες πίεσης». Αλλά και οι πάντα βαρυσήμαντοι Times χαρακτήρισαν το διαφημιστικό μποϊκοτάζ «ηλίθιο».

Το GbNews εξέπεμψε με φανφάρες, οι οποίες μάλλον έπιασαν τόπο: στο ντεμπούτο του προσέλκυσε περισσότερους θεατές από το BBC News. Ωστόσο έχει επισημανθεί σαν φορέας του «φοξισμού» και της «αμερικανοποίησης» των Μέσων που δραστηριοποιούνται στο Νησί.

Δηλαδή κατηγορείται πως είναι κομματικό φερέφωνο, σαν εκείνο που κάποτε βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να καταλάβει την εξουσία στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...