386
Μπρουνό Λε Μερ. «Διατρέχουμε τον κίνδυνο αυτή η κρίση να προκαλέσει την υποβάθμιση της Ευρώπης» τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών θέτοντας έτσι το πλαίσιο των συνομιλιών του στη Ρώμη | Ludovic Marin/REUTERS

Γαλλοϊταλικός άξονας για ανάκαμψη και ανασυγκρότηση

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 19:30
Μπρουνό Λε Μερ. «Διατρέχουμε τον κίνδυνο αυτή η κρίση να προκαλέσει την υποβάθμιση της Ευρώπης» τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών θέτοντας έτσι το πλαίσιο των συνομιλιών του στη Ρώμη
|Ludovic Marin/REUTERS

Γαλλοϊταλικός άξονας για ανάκαμψη και ανασυγκρότηση

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 19:30

Για μία γαλλική «πρόταση συμφωνίας» που στόχο της έχει την «έξοδο από την πανδημία» έκανε λόγο η ιταλική Corriere della Sera, με την ευκαιρία της επίσκεψης του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ στη Ρώμη. Οι Ιταλοί έγραψαν ότι ο γάλλος υπουργός προσκαλεί την Ιταλία και τη Γερμανία σε ένα σύμφωνο για αναπτυξιακά πρότζεκτ που αφορούν «τις ηλεκτρικές μπαταρίες, το υδρογόνο και το Διάστημα».

Ο Λε Μερ πήγε στην Ιταλία για επαφές με τον ιταλό ομόλογό του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι καθώς και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Στέφανο Πατουανέλι. Προτού εγκαταλείψει το γαλλικό έδαφος, ο Λε Μερ είχε καταστήσει σαφές ότι το ταξίδι του σχετίζεται με τα μέτρα ανάκαμψης που πρέπει να λάβει η Ευρώπη ώστε να υπερκεράσει το εμπόδιο του κορονοϊού. «Διατρέχουμε τον κίνδυνο αυτή η κρίση να προκαλέσει την υποβάθμιση της Ευρώπης. Για να μη συμβεί αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να επιβεβαιώσουμε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα, η είδηση που μπορεί και να επιβεβαιώνει την Corriere βγήκε μέσα από τις δηλώσεις του Πατουανέλι ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον Λε Μερ, μίλησε για «απόφαση ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον βιομηχανικό τομέα». Από πλευράς του ο Γκουαλτιέρι επικέντρωσε στα βραχυπρόθεμα μέτρα τρέχουσας περιόδου και αναφέρθηκε σε «χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων πάνω σε πολλά πρότζεκτ».

Είπε: «Μοιραστήκαμε την ανάγκη να παρουσιάσουμε μια κοινή πρόταση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να έχουμε μια νέα κοινή οικονομική υποστήριξη για τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, η οποία επίσης θα επηρεαστεί περισσότερο τους επόμενους μήνες, ξεκινώντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων: χιονοδρομικά κέντρα, εστίαση και τουριστικός τομέας. Φυσικά, απαιτείται επίσης μια περαιτέρω κοινή δέσμευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Το πρακτορείο Reuters, μεταδίδοντας την είδηση για τις γαλλοϊταλικές επαφές σχετικά με τα μείζονα οικονομικά ζητήματα της ΕΕ αλλά και του κόσμου, ανέφερε ότι οι δύο χώρες θέλουν να δουν να υλοποιείται το νέο ευρωπαϊκό εργαλείο τόνωσης των εθνικών οικονομιών, κυρίως στους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

Το Reuters υπενθύμισε ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν και στην ανάγκη να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, θέμα το οποίο αναμένεται να απασχολήσει την πρώτη υπό ιταλική προεδρία συνεδρίαση της G20, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Λε Μερ, από πλευράς του, μετά το πέρας των επαφών του στη Ρώμη δήλωσε ότι ελπίζει και σε ευρωπαϊκή συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...