Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο «Φράνκι Μπόι», κατά κόσμον Φραντσέσκο Πάολο Αουγκούστο Καλί, επικεφαλής της διαβόητης μαφιόζικης οικογένειας Γκαμπίνο, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των άγνωστων εκτελεστών του, έξω από την κατοικία του στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης.
Η δολοφονία του θορύβησε πολλούς, τόσο στο Μεγάλο Μήλο όσο και στη Σικελία, γιατί επανέφερε στη μνήμη όλων εκείνα τα χρόνια που οι μαφιόζοι έλυναν τις διαφορές τους – με στόχο πάντα την απόλυτη κυριαρχία – αποκλειστικά με τα όπλα. «Πιστεύαμε πως αυτές οι ημέρες είχαν περάσει. Φαντάζομαι πως οι παλιές συνήθειες δύσκολα ξεχνιούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.
Έχουν περάσει περισσότερα από τριάντα χρόνια από την τελευταία στοχευμένη δολοφονία ενός αρχινονού της νεοϋορκέζικης μαφίας ενώ σήμερα οι μαφιόζοι συνήθως πεθαίνουν από γηρατειά, είτε εκτός της φυλακής είτε εκτίοντας την ποινή τους. Όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Κάρμινε Πέρσικο, επικεφαλής της οικογένειας Κολόμπο και ένα από τα πιο εμβληματικά μέλη της ιταλοαμερικανικής μαφίας κατά τον περασμένο αιώνα, πέθανε σε ηλικία 85 ετών, έχοντας εκτίσει 33 από 139, συνολικά, χρόνια ισόβιας κάθειρξης που του επιβλήθηκαν για την πλούσια εγκληματική του δράση.
Η δολοφονία του Καλί, ωστόσο, υπενθύμισε σε όλους ότι η μαφία στη Νέα Υόρκη εξακολουθεί να είναι όχι μόνον ενεργή αλλά και δολοφονική. Ο «Φράνκι Μπόι» ήταν 53 ετών και ζούσε στο Τοντ Χιλ, την πιο ακριβή γειτονιά του Στάτεν Άιλαντ. Σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου έπεσε νεκρός, έχοντας δεχτεί τουλάχιστον έξι σφαίρες, δεσπόζει ακόμα η κατοικία του Πολ Καστελάνο, θρυλικού ηγέτη της οικογένειας Γκαμπίνο, ο οποίος δολοφονήθηκε επίσης το 1985 στο Μανχάταν. Δύο χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται και το σπίτι που επέλεξε πριν από σχεδόν μισό αιώνα ο Φράνσις Φορντ Κόπολα για τον «Νονό» ως κατοικία του εξίσου διαβόητου Βίτο Κορλεόνε.
Το Τοντ Χιλ είναι γεμάτο με πολυτελείς επαύλεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων και προσφέρει στους ζάπλουτους κατοίκους του μια εκπληκτική θέα του κέντρου της Νέας Υόρκης. Και η παλιά έπαυλη του Καστελάνο, γνωστή ως ο Λευκός Οίκος της περιοχής, συγκαταλέγεται ακόμα μεταξύ των πιο εντυπωσιακών.
Η κατοικία του Φραντσέσκο Καλί, όμως, είναι πιο διακριτική. Όπως φέρεται να ήταν και ο ίδιος, σύμφωνα τουλάχιστον με τους γείτονές του. «Ήταν ένας διακριτικός άνθρωπος. Έμενε καθημερινά στο σπίτι με τη γυναίκα του και τα παιδιά του», ανέφερε ένας από αυτούς, διατηρώντας την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους. «Κανένας δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί είναι μια ασφαλής γειτονιά. Ζουν πάρα πολλά μέλη της μαφίας εδώ για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Δεν ενοχλούν κανέναν. Κάνουν ό,τι κάνουν και εμείς κάνουμε ό,τι κάνουμε. Οπότε αυτό που συνέβη χθες είναι τρελό», δήλωσε ένας άλλος.
Γιατί, όμως, εκτελέστηκε «Φράνκι Μπόι»; Γιατί ονειρευόταν την αποκατάσταση της σικελικής μαφίας, σημειώνει σε κείμενο του ο Ατίλιο Μπολτσόνι, δημοσιογράφος της La Repubblica με ειδίκευση στις εγκληματικές οργανώσεις της Σικελίας.
«Αφότου ο Τοτό Ριίνα (αρχινονός της σικελικής μαφίας) και οι μαφιόζοι του Κορλεόνε ανέτρεψαν τα πάντα, σβήνοντας το DNA της Κόζα Νόστρα και θάβοντας τρεις γενιές εγκληματικής αριστοκρατίας με Καλάσνικοφ και βόμβες, ο “Φράνκι Μπόι” ήθελε να αποκαταστήσει τους νονούς που είχαν καταστήσει την “εταιρεία” τους την πιο πλούσια και ισχυρή εγκληματική οργάνωση στον δυτικό κόσμο. Στο όνομα του παρελθόντος και της παράδοσης», εξήγησε ο ιταλός ειδικός.
«Ίσως να πλήρωσε αυτό. Ίσως να έβαλε τα χέρια του εκεί όπου δεν έπρεπε να τα βάλει ποτέ», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας πως παρότι κανένας δεν γνωρίζει επακριβώς τα κίνητρα της δολοφονίας του, κάποια από τα διαθέσιμα στοιχεία οδηγούν στη Σικελία και συγκεκριμένα στο Παλέρμο και στους αποκαλούμενους «διαφυγόντες», γνωστούς μαφιόζους, μέλη των οικογενειών Ιντσερίλο, Σπάτολα, Ντι Μάτζιο και Γκαμπίνο.
Κατά τη διάρκεια του αιματηρού πολέμου που μαινόταν τη δεκαετία του 1980 μεταξύ των αντίπαλων ομάδων στη Σικελία, κατάφεραν ξεφύγουν από τους εκτελεστές του Τοτό Ριίνα, βρίσκοντας καταφύγιο στα ξαδέλφια τους που δραστηριοποιούνταν στην Αμερική. Κάποιοι δολοφονήθηκαν ακόμα και εκεί, κάποιοι άλλοι γλίτωσαν με την προϋπόθεση να μην πατήσουν ποτέ ξανά το πόδι τους στη Σικελία. Ο «Φράνκι Μπόι», όμως, μπόρεσε να τους πείσει πριν από μια δεκαετία πως θα επανακτήσει την εξουσία. Και ενδεχομένως να τα κατάφερνε εάν δεν είχε συλληφθεί το 2008 και καταλήξει στη φυλακή μόνο και μόνο για να αποφυλακιστεί την επόμενη χρονιά. Από τότε έως και την ημέρα της δολοφονίας του δρούσε ανενόχλητος χωρίς, όμως, να δίνει δικαιώματα.
Ο «Φράνκι Μπόι» είχε δύο «οικογένειες», τους Γκαμπίνο στη Νέα Υόρκη και τους Ιντσερίλο στο Παλέρμο. Στους πρώτους μυήθηκε ενώ στους δεύτερους εισήλθε μέσω του γάμου του με την Ροζάρια, αδελφή του Πιέτρο Ιντσερίλο, ο οποίος ένα παγωμένο πρωινό του 1981 εντοπίστηκε νεκρός στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο έξω από το Hilton του Μάουντ Λόρελ στο Νιου Τζέρσι με ένα χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων στο στόμα και δύο χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου στα γεννητικά του όργανα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News