400
Το Ντουόμο της Φλωρεντίας ήταν ένα από τα μνημεία της πόλης όπου έσβησαν τα φώτα την περασμένη εβδομάδα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών ρεύματος | EPA/FABIO MUZZI

Φλωρεντία: Ο δήμος ζητά από τους πολίτες να πληρώσουν το ρεύμα των ηλικιωμένων

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 16:36
Το Ντουόμο της Φλωρεντίας ήταν ένα από τα μνημεία της πόλης όπου έσβησαν τα φώτα την περασμένη εβδομάδα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών ρεύματος
|EPA/FABIO MUZZI

Φλωρεντία: Ο δήμος ζητά από τους πολίτες να πληρώσουν το ρεύμα των ηλικιωμένων

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 16:36

Μία πολύ ωραία ιδέα είχε ο δήμος της Φλωρεντίας για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους δημότες του που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου.

Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους και δυσκολεύονται οικονομικά, πληρώνοντας αυτοί τους λογαριασμούς, οι οποίοι έχουν αυξηθεί πάνω από 50% στην Ιταλία, αυτόν τον χειμώνα.

Το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν λογαριασμό» ξεκινά τις επόμενες ημέρες. «Οι κοινωνικές επιπτώσεις από τις τεράστιες αυξήσεις είναι μεγάλες. Εχουμε λάβει πολλά τηλεφωνήματα και γράμματα από ανθρώπους που δυσκολεύονται πάρα πολύ να πληρώσουν», είπε στον Guardian ο Ντάριο Ναρντέλα, δήμαρχος της Φλωρεντίας.

Περίπου το 28% του πληθυσμού της πόλης είναι άνω των 65 ετών, νούμερο που έχει αυξηθεί τα τελευταια χρόνια. Στους 30.000-33.000 υπολογίζονται οι συνταξιούχοι που ζουν μόνοι τους.

«Πολλοί από αυτούς ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, προσπαθώντας να επιβιώσουν με 9.000 ευρώ τον χρόνο. Εχουμε μία λίστα ανθρώπων που έχουν εγγραφεί για τις κοινωνικές υπηρεσίες και δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους, όσο και αν θέλουμε, καθώς και ο δήμος υποφέρει από τις μεγάλες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους».

Η Σάρα Φουνάρο, αρμόδια για την πρόνοια στον δήμο, είπε ότι 4.000-6.000 ηλικιωμένοι είναι εγγεγραμμένοι στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου αλλά εκτιμά ότι ο αριθμός αυτών που χρειάζονται βοήθεια είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Κόσμος που μέχρι τώρα μπορούσε να αντεπεξέλθει ή είχε κάποια βοήθεια, ίσως από την οικογένεια, πλέον δεν μπορεί. Από τη σύνταξή τους, πρέπει να πληρώσουν νοίκι, φαγητό και αυτούς τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς. Πρέπει να τους δώσουμε λίγη γαλήνη», είπε χαρακτηριστικά.

Τις δωρεές θα συγκεντρώσει online το Ιδρυμα Μοντεντόμινι, το οποίο επί δεκαετίες βοηθά τους ηλικιωμένους στη Φλωρεντία. Οποιος πολίτης επιθυμεί, καλείται να δώσει όσα χρήματα μπορεί στο ταμείο.

Το ίδρυμα έχει λάβει δεκάδες μηνύματα από ιδιώτες και εταιρείες που θέλουν να βοηθήσουν.

«Η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή. Οι Φλωρεντίνοι όταν πρόκειται για πράξεις αλληλεγγύης, ανταποκρίνονται πάντα», είπε ο δήμαρχος.

Την περασμένη εβδομάδα, η Φλωρεντία ήταν μία από τις ιταλικές πόλεις που έσβησαν τα φώτα στα διάσημα μνημεία τους, ως συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας για τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, που δυσκολεύουν και τους δήμους και τα δημόσια κτίρια.

Η ένωση δήμων της Ιταλίας εκτιμά ότι οι λογαριασμοί των δήμων θα αυξηθούν κατά 550 εκατ. ευρώ για το ρεύμα, σε σύνολο 1,6-1,8 δισ. ευρώ συνολικά στη χώρα.

Η Φλωρεντία έχει βάλει στην άκρη 7,5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της για το 2022, για πρόσθετα ενεργειακά έξοδα, είπε ο Ναρντέλα.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών ετοιμάζει και η ιταλική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...