323
Ο Αντι Ρίνε πανηγυρίζει την -έστω και οριακή- νίκη της παράταξής του | Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto via REUTERS

Φινλανδία: Σχεδόν ισόπαλοι Σοσιαλδημοκράτες και εθνικιστές, ήττα της Κεντροδεξιάς

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 07:40
Ο Αντι Ρίνε πανηγυρίζει την -έστω και οριακή- νίκη της παράταξής του
|Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto via REUTERS

Φινλανδία: Σχεδόν ισόπαλοι Σοσιαλδημοκράτες και εθνικιστές, ήττα της Κεντροδεξιάς

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 07:40

Το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών επικράτησε οριακά του εθνικιστικού κόμματος των Φινλανδών στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν Κυριακή στην Φινλανδία. Αντιθέτως η κεντροδεξιά συμπολίτευση υπέστη συντριπτική ήττα, ένα αποτέλεσμα που πολιτικοί παρατηρητές απέδωσαν στο αίσθημα ανασφάλειας εξαιτίας της μετανάστευσης, των προβλημάτων του κοινωνικού κράτους και της κλιματικής αλλαγής.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν το 17,7% των ψήφων, ενώ το ευρωσκεπτικιστικό, εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με το 17,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εχουν αντίστοιχα 40 και 39 έδρες, επί του συνόλου των 200 εδρών του Κοινοβουλίου.

Το συγκυβερνών κόμμα του Κέντρου του πρωθυπουργού Γιούχα Σιπίλα και η κεντροδεξιά Εθνική Συμμαχία έλαβαν 13,8% και 17% των ψήφων αντίστοιχα.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα που κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει πάνω από το 20% των ψήφων. Η συμμετοχή έφτασε στο 72%.

Με τη Βουλή κατακερματισμένη σε παρατάξεις που διαφωνούν μεταξύ τους, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να είναι παρατεταμένες. Πάντως ο Αντι Ρίνε, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, πρώην συνδικαλιστής ηγέτης, αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες έχουν αποκλείσει κάθε συνεργασία με το λαϊκιστικό κόμμα των Φινλανδών.

Ο ηγέτης της φινλανδικής άκρας Δεξιάς Γιούσι Χάλα-άχο, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του κόμματος το 2017, παρότι είχε αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο για τοποθετήσεις του το 2012, όταν συνέδεε το Ισλάμ με την παιδεραστία και τους Σομαλούς με τις κλοπές, αναδείχθηκε ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Φινλανδία, συγκεντρώνοντας πάνω από 30.000 ψήφους. Ο Ρίνε έλαβε περίπου 12.000.

«Δεν θα μπορούσα να περιμένω ένα αποτέλεσμα σαν αυτό, κανένας δεν το περίμενε», είπε ο Χάλα-άχο στους υποστηρικτές του.

Το κόμμα είχε έλθει πρώτο για τελευταία φορά στις βουλευτικές εκλογές του 1999 και ο Πάαβο Λίπονεν είχε ηγηθεί μιας κυβέρνησης συμμαχίας κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς ως το 2003. Εκτοτε οι Σοσιαλδημοκράτες συμμετείχαν σε πολλές κυβερνήσεις, χωρίς ποτέ να αναλάβουν τα ηνία. Οι Σοσιαλδημοκράτες έκαναν εκστρατεία εναντίον της πολιτικής λιτότητας της απερχόμενης κυβερνητικής συμμαχίας, που έβγαλε τη χώρα από την ύφεση του 2016.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...