385
Ο Νίκος Φίλης (στη φωτογραφία καθώς εξέρχεται από τα γραφεία της Κουμουνδούρου) δεν φοβάται την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Την πανωλεθρία όμως; | INTIMEnews

Φίλης: Γιατί όχι εκλογές τον Μάιο, και να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται θέμα Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 13:14
Ο Νίκος Φίλης (στη φωτογραφία καθώς εξέρχεται από τα γραφεία της Κουμουνδούρου) δεν φοβάται την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Την πανωλεθρία όμως;
|INTIMEnews

Φίλης: Γιατί όχι εκλογές τον Μάιο, και να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται θέμα Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 13:14

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν ανοικτά για εθνικές εκλογές τον Μάιο. Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και πρών υπουργός Νίκος Φίλης ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ της προσφυγής σε τετραπλές κάλπες, ενώ μπροστά στο φάσμα της εκλογικής ήττας, έσπευσε να προλάβει τυχόν «ανταρσίες», λέγοντας ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί εκλογικά, δεν θα υπάρξουν αναταράξεις, αλλά ένας χρήσιμος πολιτικός προβληματισμός, δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας», δήλωσε συγκεκριμένα στο ραδιόφωνο «Νews 24/7» και πρόσθεσε για τον χρόνο των εκλογών:

«Εκλογές πρέπει να γίνουν όταν υπάρχει η δυνατότητα χωρίς συγχύσεις να εκφραστεί η λαϊκή βούληση. Φυσικά υπάρχει το όριο της εξάντλησης της τετραετίας αλλά εφόσον υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες μπορεί να είναι και άλλη η ημερομηνία, εννοώ τον Μάιο».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο πρώην υπουργός για να διώξει και τα σύννεφα της ηττοπάθειας, «αγωνίζομαι και πιστεύω ότι θα υπάρξει άλλη μια τετραετία για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Οσο για το ενδεχόμενο συνεργασιών, ο κ. Φίλης εκτίμησε πως η κατάσταση δεν επιτρέπει συγκλίσεις στο κέντρο, αλλά προγραμματικές συγκλίσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης ρίχνοντας γέφυρες προς Χ.Τρικούπη

«Το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, «πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την κατάσταση μέχρι το 2022 αλλά και να την υπερβαίνει» και στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά στην ώρα τους».

«Η αναδιαμόρφωση του δημόσιου τομέα, η ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους, οικολογικές προτεραιότητες είναι βασικά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε», συμπλήρωσε, για να υπογραμμίσει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι να διαμορφώσει το σύγχρονο πρόσωπο της αριστεράς και να διαμορφώσει συμμαχίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο».

Ειδικά για τα περιθώρια προσέγγισης με το Κίνημα Αλλαγής, παραδέχθηκε πως δεν είναι εύκολο να γίνει διάλογος πριν από τις εκλογές, διότι όπως είπε, έχει επικρατήσει η άποψη Βενιζέλου για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΚΙΝΑΛ ως χώρος του κέντρου πρέπει να επιδιώξουμε να έχει προγραμματική συνάντηση με εμάς. Θα γίνει διάλογος με βάση τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές. Σε μια διαιρετική τομή νεοφιλελευθερισμός/κοινωνικό κράτος το ΚΙΝΑΛ πρέπει να έρθει στην όχθη του κοινωνικού κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε πρέπει, να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για συνεργασία με δυνάμεις που δεν θα ενταχθούν οργανικά στον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε στην συγκεκριμένη του αναφορά ο πρώην υπουργός.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...