Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα βαθιά νερά των μεγάλων ωκεανών φαντάζουν αφιλόξενα, όχι όμως για εκείνους που έχουν βαθιές τσέπες.
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, όλο και περισσότερα μέγκα-γιοτ βγαίνουν στις θάλασσες, όντας πλήρως εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα, όπως κινηματογράφους, πισίνες, σπα, ελικόπτερα και υποβρύχια. Υπολογίζεται πως 807 γιοτ που ξεπερνούν τα 24 μέτρα είναι υπό κατασκευή αυτήν την στιγμή, ενώ 21 από αυτά φτάνουν και τα 100 μέτρα. Συγκριτικά, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου έχει μήκος περίπου 105 μέτρα.
Ενα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά γιοτ του κόσμου, το Flying Fox, αναχώρησε από τη Γερμανία τον Μάρτιο, μαζί με τα δύο ελικοδρόμια, την πισίνα και το σπα του. Μπορείτε να το κάνετε δικό σας στην «φιλική» τιμή των τριών εκατομμυρίων στερλινών… για μια εβδομάδα . Για τους πιο σινεφίλ θαλασσόλυκους υπάρχει και το βρετανικό Lady S των 93 μέτρων, το πρώτο σκάφος που διαθέτει κινηματογραφική Imax οθόνη.
Φυσικά, τόσο το Flying Fox όσο και το Lady S είναι από τα κορυφαία και μεγαλύτερα στην κατηγορία τους, για αυτό και συγκαταλέγονται στη λίστα με τα 101 μεγαλύτερα γιοτ του κόσμου, που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Boat International.
«Οι νέες προσθήκες στη λίστα επιδεικνύουν κάποια πραγματικά απίστευτα κατορθώματα στους τομείς της καινοτομίας και της μηχανικής. Οι σχεδιαστές και τα ναυπηγεία δοκιμάζονται πιο πολύ από ποτέ, καθώς καλούνται να ικανοποιήσουν τους ιδιοκτήτες των super-γιοτ, που απαιτούν την τελευταία λέξη της εξατομίκευσης και της άνεσης», λέει στους Times του Λονδίνου ο εκδότης του περιοδικού Στιούαρτ Κάμπελ.
Ελληνικό χρώμα στην λίστα δίνει το πολυτελές γιοτ O‘ PTASIA, που έχει μήκος 85 μέτρα και κυκλοφόρησε το 2018. Ναυπηγήθηκε στην Ελλάδα από από την εταιρεία Golden Yachts, στην οποία και ανήκει. Μπορεί να φιλοξενήσει 12 άτομα μαζί με 27 μέλη πληρώματος. Είναι διαθέσιμο για 800.000 την εβδομάδα.
Η ζήτηση για όλο και μεγαλύτερα σκάφη έρχεται από τους εύπορους αγοραστές, που θέλουν να επενδύσουν σε ένα προϊόν που δεν πρόκειται να χάσει την αξία του με τον χρόνο. Ενας από τους καταναλωτές αυτής της πολύ ακριβής αγοράς είναι ο Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν, πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ιδιοκτήτης του Azzam, του μεγαλύτερου ιδιωτικού γιοτ, με μήκος 181 μέτρα και κόστος που υπολογίζεται στα 540 εκατομμύρια ευρώ.
Ομως, η θέση του Azzam στην κορυφή της λίστας κινδυνεύει, με ένα καινούριο και κατά δύο μέτρα μακρύτερο σκάφος να κατασκευάζεται για έναν νορβηγό δισεκατομμυριούχο. Το Rev (φωτογραφία κάτω), που αναμένεται να βγει στα ανοιχτά το 2020, δεν είναι ένα συνηθισμένο υπερπολυτελές γιοτ φτιαγμένο απλώς για να ξεπεράσει τις προσδοκίες ακόμη και του πιο απαιτητικού πελάτη. Αντίθετα, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και για επιστημονικούς σκοπούς και η επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής του ελπίζει να εξελιχθεί σε πλεούμενο «Think Τank».
Συνολικά, πάνω από 170 ναυπηγεία κατασκευάζουν γιοτ που ξεπερνούν τα 24 μέτρα, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στην γειτονική Ιταλία, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.
Τα πέντε μεγαλύτερα γιοτ του κόσμου
- Azzam (180,6 μέτρα)
Ανήκει στον ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έχει 9 καταστρώματα και ένα υποβρύχιο. Κόστισε 540 εκατ. ευρώ - Eclipse ( 162,5 μέτρα)
Φτιάχτηκε για τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς και διαθέτει δύο ελικοδρόμια, 24 καμπίνες και δύο πισίνες. Ολα αυτά μόλις για 330 εκατ. ευρώ - Dubai (162,5 μέτρα)
Είναι, φυσικά, προσωπική ιδιοκτησία του ηγέτη του Ντουμπάι και μπορεί να φιλοξενήσει 115 καλεσμένους. Θεωρείται πως κόστισε λίγο παραπάνω από 350 εκατ. ευρώ - Dilbar (156 μέτρα)
Λέγεται πως ανήκει στον Ρώσο, πρώην μέτοχο της Αρσεναλ, Αλίσερ Ουσμάνοβ και διαθέτει πισίνα 25 μέτρων, μία από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν σε ιδιωτικό σκάφος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News