«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει ο φόβος της έλλειψης των απαραίτητων αναπνευστήρων που απαιτούνται για τη νοσηλεία ατόμων με κορονοϊό στις κυβερνήσεις όλης της Ευρώπης.
Ως αποτέλεσμα έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα αναζήτησης και αύξησης της παραγωγής σε όλες οι χώρες.
Στη Ελλάδα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επιτάσσονται για έξι μήνες αναλώσιμα και μη από τις 14 Μαρτίου, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, δηλαδή και ιδιωτικές κλινικές, αλλά και αποθήκες, που εμπίπτουν στην έννοια του νοσοκομειακού εξοπλισμού. Αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα για διασφάλιση αναπνευστήρων στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του κορονοϊού.
Στη χώρα μας 11 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι.
Στην Ιταλία, που βρίσκεται το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη, και μέχρι την Κυριακή νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 2.060 ασθενείς με κορονοϊό, η κυβέρνηση τοποθέτησε στρατιώτες στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου που διαθέτει. Στόχος της είναι η αύξηση της παραγωγής.
Η Γερμανία με μόνο δύο άτομα σε σοβαρή κατάσταση, αλλά 9.367 καταγεγραμμένα περιστατικά, έχει ήδη κάνει παραγγελία 10.000 αναπνευστικών συσκευών από εγχώριο εργοστάσιο.
Η Γαλλία με 7.730 καταγεγραμμένα κρούσματα και 699 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, κάνει καταμέτρηση όλων των αποθεμάτων της χώρας, σε ιδιωτικές κλινικές, δημόσιο σύστημα και αποθήκες.
«Οι συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης έχουν σχεδιαστεί ώστε να δίνουν οξυγόνο στους πνεύμονες, σε ασθενείς με αναπνευστική δυσχέρεια. Είναι ζωτικής σημασίας για άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο πνευμονικής ανεπάρκειας, η οποία αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό», γράφουν οι Financial Times.
Στην Ιταλία η μοναδική παραγωγός Siare Engineering, έχει δυναμική μόνο 125 αναπνευστήρων τον μήνα, ενώ τώρα καλείται με τη βοήθεια του στρατού να δημιουργήσει περισσότερους από 500. Μάλιστα, το κόστος της κάθε συσκευής φτάνει τις 17.000 ευρώ.
Προσπάθεια μεγαλύτερης παραγωγής, μετά από εντολή της γερμανικής κυβέρνησης, θα κάνει και η εταιρεία Dragerwerk AG.
Εν τω μεταξύ τα προβλήματα έχουν ήδη γίνει ορατά στην Ισπανία. Στη Μαδρίτη όπου βρίσκονται οι μισοί ασθενείς με κορονοϊό της χώρας, γιατροί και υγειονομικές αρχές ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την προμήθεια περισσότερου υγειονομικού υλικού, με τους αναπνευστήρες να αποτελούν το βασικό «αγαθό» σε αυτή τη φάση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News