Δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για το χρέος ούτε και ουσιαστική σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ζήτημα αυτό, παρά τη σειρά επαφών που είχαν στο περιθώριο του Eurogroup της Πέμπτης οι δύο πλευρές.
Eτσι, παρατείνεται η αβεβαιότητα για το χρέος, ως το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Bloomberg: Παραμένουν οι διαφορές για το χρέος μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ
Σε πρόσφατο δημοσίευμά του από τις Βρυξέλλες το πρακτορείο Bloomberg μετέφερε πως κατά τη διάρκεια του Washington Group (Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ), δεν βρέθηκε το κοινό έδαφος για μια συμφωνία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στον Καναδά, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των G7 – Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.
Κύρια πηγή των διαφωνιών είναι η πρόθεση του ΔΝΤ για άμεση εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία της Γερμανίας για σύνδεσή τους με την πορεία της Οικονομίας.
Η συζήτηση του Eurogroup συνεχιζόταν το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την παρουσία όλων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όχι μόνο της Ευρωζώνης) όπου θα συζητιόταν η τραπεζική ένωση και η εξέλιξη του ρόλου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
ΥΠΟΙΚ: Θετικό κλίμα και σύγκλιση απόψεων στη συζήτηση για το χρέος
Από τη πλευρά τους, με την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Ελλάδα στο Eurogroup της ίδιας ημέρας, ελληνικές κυβερνητικές πηγές μετέφεραν πως το κλίμα φάνηκε «αρκετά θετικό» προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα δεδομένης της τεχνικής συμφωνίας που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων παρατηρήθηκε, σύμφωνα με την πηγή του ΥΠΟΙΚ, πως υπάρχει μια πρόθεση σύγκλισης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους με τον νέο στόχο να είναι η εύρεση μιας συνολικής συμφωνίας για το χρέος στις 21 Ιουνίου.
Οι δηλώσεις Σεντένο
«Έχουμε σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο, όσον αφορά στα μέτρα για την ελάφρυνση» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
At the #Eurogroup today we welcomed the agreement on the measures to complete the Greek programme and prepared the ground for decisions in June on the ESM and Banking Union pic.twitter.com/U1wdNNHBOA
— Mário Centeno (@mariofcenteno) May 24, 2018
Κοινός στόχος, όπως είπε ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup, είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ταυτόχρονα, χαιρέτισε την τεχνική συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι το σημερινό Eurogroup επικύρωσε αυτήν την συμφωνία.
«Ακούσαμε καλά νέα από τους θεσμούς» σημείωσε ακόμη, ενώ δήλωσε «αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, παρά το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα».
"Good news for #Greece!" Watch the doorstep by #Eurogroup President @mariofcenteno ahead of today's Eurogroup meeting ⤵ pic.twitter.com/Xyzbcf0SSL
— EU Council (@EUCouncil) May 24, 2018
«Επιβεβαιώσαμε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές. Είχαμε μια συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά την λήξη του προγράμματος. Θέλουμε βιωσιμότητα του χρέους, γι’ αυτό θα υπάρξει νέα ανάλυση βιωσιμότητας, ώστε να καθοριστούν τα αναγκαία μέτρα. Δώσαμε εντολές σε όλους τους θεσμούς να λύσουν όλες τις εκκρεμότητες και στην επόμενη συνάντηση του Ιουνίου, θα κάνουμε ό,τι κριθεί αναγκαίο, για να βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα. Έχουμε τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση, έχουμε σύγκλιση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» δήλωσε συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του ο κ. Σεντένο.
Το δίλημμα του Βερολίνου και οι εκλογές στη Βαυαρία
Προσερχόμενοι στο Eurogroup αρκετοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει ακόμα σύγκλιση για το χρέος της Ελλάδας, με τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζίμιρ να ανακοινώνει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απόψε καμία συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
As for #Greece. Encouraging to have a staff level agreement in place. What needs to be delivered is implementation of prior actions. 1/3
— Peter Kažimír (@KazimirPeter) May 24, 2018
As for the #IMF, this tale is still unravelling – we will see. 2/3 #Greece #Eurozone
— Peter Kažimír (@KazimirPeter) May 24, 2018
Don’t expect any substantial outcome & results on the debt side today. We’re not there yet. 3/3 #Greece
— Peter Kažimír (@KazimirPeter) May 24, 2018
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο δήλωσε αναφορικά με την Ελλάδα πως η συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο είναι εξαιρετικά νέα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει τώρα να υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Δεν απάντησε ευθέως για το ΔΝΤ και τον ρόλο του, αρκούμενος σε γενικές δηλώσεις πως «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία» και πως «είναι σημαντικό να συμμετέχει».
Την επόμενη εβδομάδα (31 Μαΐου – 2 Ιουνίου) αρκετοί από τους «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης για το ελληνικό χρέος θα βρεθούν στον Καναδά, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G7.
Ωστόσο, το χάσμα ανάμεσα σε Βερολίνο και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί καθώς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προσπαθεί να βρει την καλύτερη απάντηση στο μεγάλο δίλημμα της συμμετοχής του ΔΝΤ ή όχι.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν μια υπόσχεση της ίδιας της Άνγκελα Μέρκελ προς τους βουλευτές της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής (Bundestag) ώστε να δεχθούν το τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα. Σε περίπτωση που η Γερμανία δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Ταμείου, τότε η Καγκελάριος θα έχει αθετήσει την υπόσχεσή του προς το Κοινοβούλιο.
Απέναντι όμως σε αυτό το ενδεχόμενο, βρίσκεται η ελάφρυνση του ελληνικού χρέος, κίνηση που πολιτικοί κύκλοι στο Βερολίνο χαρακτηρίζουν ως «πολιτική αυτοκτονία» της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, καθώς το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (Afd), αλλά ενδεχομένως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), θα προβάλουν ισχυρότατες αντιδράσεις.
Η οποιαδήποτε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας θα αποτελούσε ένα ακόμα εμπόδιο στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το «αδελφό κόμμα» των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «εκλογικό βατερλό» στις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου στο κρατίδιο της Βαυαρίας, όπου η AfD ανεβάζει διαρκώς τα ποσοστά της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο ενδέχεται να επιλέξει το «μικρότερο κακό», αυτό δηλαδή της αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News