Από πού προέρχονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι που στριμώχνονται σε λίγα μέτρα γης στη συνοριογραμμή Λευκορωσίας – Πολωνίας; Ολοι τους είναι, βέβαια, μουσουλμάνοι, οπότε υπάρχει στην έρευνα… προσανατολισμός – στην κυριολεξία μιλώντας. Το BBC συμβουλεύτηκε τις καταγραφές της Frontex αλλά και της σουηδικής υπηρεσίας Flightradar24 η οποία παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο και διαδικτυακά τις πτήσεις των (μη στρατιωτικών) αεροσκαφών. Το βρετανικό Μέσο παρατήρησε ότι η Κομισιόν αναφέρθηκε ήδη σε μαύρη λίστα αεροπορικών εταιρειών με συμμετοχή στη διακίνηση των επίδοξων μεταναστών.
Πολλοί σαν αυτούς που πήγαν στη Λευκορωσία και κατόπιν αποπειράθηκαν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση έπραξαν το ίδιο τους τελευταίους μήνες, μετέδωσαν οι Βρετανοί, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία της Frontex για τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι περισσότεροι προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής, φυσικά και από το Αφγανιστάν, ωστόσο δεν λείπουν και οι Αφρικανοί. Κατά τη Frontex, οι χώρες προέλευσης των επίδοξων μεταναστών που διέσχισαν τα ανατολικά χερσαία σύνορα της Ευρώπης είναι το Ιράκ, η Συρία, το Αφγανιστάν, η Τουρκία και το Ιράν.
Σημειωτέον ότι ο αριθμός των διακινουμένων αυξάνεται σταθερά από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ τα στοιχεία της Frontex δείχνουν μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Στον παρακάτω χάρτη του BBC φαίνονται οι πόλεις της Εγγύς και Μέσης Ανατολής από τις οποίες έχουν πετάξει αεροπλάνα με προορισμό το Μινσκ.
Η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας συνδέεται αεροπορικώς και με τακτικές πτήσεις με πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Βηρυτός, το Ντουμπάι και η Βαγδάτη. Ο κρατικός αερομεταφορέας της, ονόματι Belavia, πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς από την Κωνσταντινούπολη, ενώ και η τουρκική Turkish Airlines ανταποδίδει. Τακτική σύνδεση με το Μινσκ έχει φυσικά και η Μόσχα, μέσω της Aeroflot. Επίσης, σύμφωνα με το FlightRadar24, υπάρχουν και ορισμένες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν πτήσεις προς το Μινσκ από τη Βαγδάτη και από το Ντουμπάι.
Οι Βρετανοί αποφάνθηκαν ότι ένα ολόκληρο δίκτυο ταξιδιωτικών εταιρειών και διακινητών, οι οποίοι για ψάρεμα της πελατείας τους χρησιμοποιούν τα σόσιαλ μίντια, είναι σε θέση να οργανώνουν πτήσεις και να χορηγούν βίζες για τη Λευκορωσία ως μέρος ενός «πακέτου» προσφορών διακίνησης. Εξάλλου, το θέμα της βίζας δεν είναι απροσπέλαστο εμπόδιο, αφού πλέον η Λευκορωσία επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς βίζα σε πολίτες 76 χωρών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεπεράσουν το όριο παραμονής του ενός μηνός.
Αν και εξαπολύθηκαν κατηγορίες ότι οι αρχές της Λευκορωσίας διευκολύνουν τα ταξίδια των μουσουλμάνων επίδοξων μεταναστών ώστε να προκαλέσουν κρίση κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ενωσης, η κυβέρνηση στο Μινσκ έχει αρνηθεί τα πάντα. Ως γνωστόν, η Πολωνία κατηγόρησε και τη Ρωσία ότι από κοινού με τη Λευκορωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ.
Οσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, η Ενωση διατείνεται ότι βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με καμιά δωδεκαριά χώρες της Αφρικής και της Ασίας ώστε να σταματήσουν οι πτήσεις προς τη Λευκορωσία. Επίσης η Ενωση έχει συντάξει λίστα με χώρες που πιθανότατα θα γίνουν τα εφαλτήριο των επίδοξων μεταναστών για την παράνομη είσοδο στο ευρωπαϊκό έδαφος. Κατά το BBC, αυτή η λίστα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Η ΕΕ έχει ιδιαιτέρως στοχοποιήσει τις αεροπορικές εταιρείες Iraqi Airways και Belavia – η δεύτερη αντιμετωπίζει κιόλας ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Ανεξάρτητα από το αν θα μειωθούν οι πτήσεις προς το Μινσκ, έχει παρατηρηθεί ότι οι μουσουλμάνοι που επιδιώκουν παράνομη είσοδο στην Ευρώπη χρησιμοποιούν διαδρομές μέσω χωρών όπως είναι η Τουρκία και ο Λίβανος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News