372
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του το καλοκαίρι του 2021 | REUTERS/Octavio Jones

Ετοιμοι να ασκήσουν ποινική δίωξη στον Τραμπ ήταν οι δύο εισαγγελείς που παραιτήθηκαν

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 11:45
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του το καλοκαίρι του 2021
|REUTERS/Octavio Jones

Ετοιμοι να ασκήσουν ποινική δίωξη στον Τραμπ ήταν οι δύο εισαγγελείς που παραιτήθηκαν

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 11:45

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «ένοχος» για «αρκετά» κακουργήματα, ανάμεσά τους και για απάτη, είπε ο ένας από τους δύο εισαγγελείς της Νέας Υόρκης που παραιτήθηκαν πριν ένα μήνα επειδή ο προϊστάμενός τους δεν άσκησε δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου.

Πρόκειται για τον Μαρκ Πόμεραντζ, που παραιτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, ταυτόχρονα με τον εισαγγελέα Κάρι Νταν. Οι δυο τους διεξήγαγαν έρευνα ποινικής φύσης σε βάρος του Τραμπ.

Τα αποσπάσματα της επιστολής παραίτησής του, που δημοσίευσαν οι New York Times,  επιβεβαιώνουν πως και οι δύο παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή του νέου εισαγγελέα της περιφέρειας του Μανχάταν, Αλβιν Μπραγκ, να μην ασκηθεί δίωξη στον πρώην πρόεδρο.

Η απόφαση αυτή «αντίκειται προς το δημόσιο συμφέρον», έγραψε ο Πόμεραντζ στην επιστολή του. «Η ομάδα που διενήργησε την έρευνα σε βάρος του Τραμπ δεν έχει καμία αμφιβολία για το εάν διέπραξε ή όχι κακουργήματα —το έκανε», πρόσθεσε.

Ο φάκελος αυτής της ποινικής έρευνας αφορά κυρίως τις υποψίες για εικονικές εκτιμήσεις της αξίας των στοιχείων ενεργητικού του Trump Organization –στον οποίο ανήκουν γήπεδα και κλαμπ γκολφ, πολυτελή ξενοδοχεία και άλλα ακίνητα– είτε για να εξασφαλίζει δάνεια με ευνοϊκούς όρους από τράπεζες, είτε για να επιτυγχάνει τη μείωση των φόρων που όφειλε.

Οι δύο εισαγγελείς σκόπευαν να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του Τραμπ για πλαστογραφία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Μπραγκ διαβεβαιώνει πως η έρευνα συνεχίζεται, χωρίς τους δυο παραιτηθέντες εισαγγελικούς λειτουργούς.

Αν και αλληλοεπικαλύπτονται, η έρευνα αυτή είναι χωριστή από την αστική έρευνα που διενεργεί η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς. Η Τζέιμς έχει ζητήσεινα καταθέσουν ενώπιόν της για την υπόθεση ο πρώην πρόεδρος και δύο παιδιά του, ο Ντόναλντ ο νεότερος και η Ιβάνκα.

Η ποινική έρευνα είχε ήδη οδηγήσει τον Ιούλιο στην άσκηση δίωξης σε βάρος του Ομίλου Τραμπ και του οικονομικού διευθυντή του Αλεν Γουάισελμπεργκ, κυρίως για φορολογική απάτη. Ο Ομιλος Τραμπ και ο Γουάισελμπεργκ δήλωσαν αθώοι. Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στη χρονιά.

Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί σώμα ενόρκων για την υπόθεση που αφορά τις υποψίες για εικονικές τιμολογήσεις στοιχείων ενεργητικού, προκειμένου να αποφασίσει για την ενδεχόμενη άσκηση διώξεων. Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, οι εισαγγελείς εξασφάλισαν, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ —του πρώτου προέδρου που δεν τις δημοσιοποίησε από τη δεκαετία του 1970.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...