556
O υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοινώνει την αποστολή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα | Υοutube

Ετοιμασίες επεισοδίου στον Εβρο από τον Ερντογάν; Στα σύνορα 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 13:08
O υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοινώνει την αποστολή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα
|Υοutube

Ετοιμασίες επεισοδίου στον Εβρο από τον Ερντογάν; Στα σύνορα 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 13:08

Βλέποντας ότι οι σχεδιασμένες εφορμήσεις –αγανακτισμένων, υποτίθεται– μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Εβρο, πέφτουν στο κενό (παρά την προκλητική υποστήριξη ανδρών της τουρκικής αστυνομίας με ρίψη χημικών στο ελληνικό έδαφος), η Αγκυρα περνά στην επόμενη φάση του σχεδίου της κατά της Ελλάδας, στέλνοντας στα σύνορα 1.000 πλήρως εξοπλισμένους άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Σκοπός τους, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που έκανε και τις σχετικές ανακοινώσεις την Πέμπτη, να εμποδίσουν «τις απάνθρωπες ενέργειες» των Ελλήνων κατά των προσφύγων-μεταναστών.

Η δήλωση του τούρκου υπουργού (o οποίος την Πέμπτη πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα) εντάσσεται –όπως είναι προφανές– στον επικοινωνιακό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εδώ και ημέρες το καθεστώς Ερντογάν κατά της Ελλάδας, με μπαράζ fake news από τα τουρκικά μέσα, στοχευμένες καταχωρίσεις στα social media και υποτιθέμενα ντοκουμέντα, που μάλιστα βρίσκουν ανταπόκριση σε βρετανικά –κυρίως– μέσα (εδώ και εδώ), αλλά και κύκλους στο εσωτερικό της χώρας μας, οι  οποίοι τα αναδημοσιεύουν άκριτα.

Η συντονισμένη απάντηση της Αθήνας στους τουρκικούς ισχυρισμούς αποτυπώθηκε σε βίντεο που παρουσίασαν στους ευρωπαίους ομολόγους τους στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος (δείτε το κάτω).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σοϊλού επανέλαβε τις κατηγορίες περί τριών νεκρών μεταναστών από ελληνικά πυρά – κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Η Ελλάδα έχει διαπράξει παραβίαση Ασύλου. Είναι η ελληνική πλευρά που ρίχνει δακρυγόνα (εναντίον των μεταναστών)», υποστήριξε, και ενώ υπάρχει βίντεο με τούρκους αστυνομικούς, σε σχηματισμό, να εκτοξεύουν δακρυγόνα στο ελληνικό έδαφος (δείτε το βίντεο κάτω).

«Για να αποτρέψουμε τα push backs φέραμε ένα Σώμα πλήρως εξοπλισμένων ανδρών της αστυνομίας στα σύνορα», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, αγνοώντας επιδεικτικά τις συστάσεις του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της ΕΕ, Γιοσέπ Μπορέλ, σχετικά με τις μονομερείς ενέργειες της Αγκυρας στα σύνορα με την Ελλάδα (δείτε το σχετικό tweet κάτω).

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν μπόρεσε πάντως, να κρύψει τον εκνευρισμό του όταν δημοσιογράφος αμφισβήτησε τα λεγόμενα του (για τον ισχυρισμό του ότι «140.000 μετανάστες πέρασαν από την Ανδριανούπολη στην Ευρώπη»).

«Ποιός είσαι εσύ, πόσους ανταποκριτές έχετε ως κανάλι;» ρώτησε ενοχλημένος και αμέσως μετά κατηγόρησε τον δημοσιογράφο ότι παρέχει «κάπου αλλού» τις υπηρεσίες του.

«Μήπως εργάζεσαι για την Ελλάδα;» φέρεται να είπε σύμφωνα με τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η Τουρκία θα καταγγείλει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους –υποτιθέμενους θανάτους– μεταναστών στην ελληνοτουρκική μεθόριο, ξεκινώντας μάλιστα σχετική διπλωματική εκστρατεία!

Την ώρα των δηλώσεων Σοϊλού, συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση οι προκλήσεις των Τούρκων στον αέρα, με υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από Χίο, Οινούσες και Παναγιά.

Οπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ , ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πραγματοποίησε πτήσεις πάνω από τις Οινούσες δύο φορές, την Παναγιά τρεις φορές και τη Χίο.

Το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών πέταξε πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσες στα 28.500 πόδια, στις 11:39 π.μ.. Στη συνέχεια τα δύο τουρκικά αεροσκάφη διαχωρίστηκαν και το μεν πρώτο πέταξε πάνω από τη Χίο στα 25.500 πόδια στις 12:09 μ.μ. και την Παναγιά στα 25.500 πόδια επίσης, ένα λεπτό αργότερα.

Στις 12:09 μ.μ. το δεύτερο τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά στα 14.000 και 21.000 πόδια, αντίστοιχα.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...