Ακόμα και αν δεχτούμε ότι η πανδημία κάποια στιγμή θα υποχωρήσει στη χώρα μας και –χάρη στον εμβολιασμό του πληθυσμού– η αγορά θα αρχίσει να αποκτά έναν βηματισμό κατά την άνοιξη, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν τότε με τεράστιες οφειλές προς την Εφορία, οι οποίες είχαν παγώσει τόσο καιρό αλλά κάποια στιγμή θα αρχίσουν να γίνονται απαιτητές.
Μπροστά στον εφιάλτη μιας νέας γενιάς Ληξιπρόθεσμων, αυτή τη φορά εξαιτίας της πανδημίας και της κλειστής οικονομίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει τη λύση της ρύθμισης των οφειλών σε 100 ή 120 δόσεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου στην «Καθημερινή», οι οφειλές που συσσωρεύονται για να ξεκινήσουν να αποπληρώνονται από τον Μάιο ανησυχούν την κυβέρνηση, καθώς είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν σε 12 ή 24 δόσεις που προβλέπει η ειδική ρύθμιση, η οποία θεσπίστηκε ειδικά για τα χρέη της πανδημίας.
Οπως επισημαίνεται, στις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν μετατεθεί για την άνοιξη του 2021, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να προστεθούν και χρέη που δεν έχουν πληρωθεί και αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τις νέες αναστολές που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες (ΦΠΑ, δόσεις ρυθμίσεων και ασφαλιστικές εισφορές) για τον μήνα Δεκέμβριο.
Το πρόβλημα είναι τριπλό: επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν την άνοιξη ενώπιον των υποχρεώσεων της πρώτης καραντίνας (άνοιξη 2020), της δεύτερης καραντίνας και βεβαίως με τις τρέχουσες καταβολές του 2021. Ο φόβος νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο καθώς και νέων «κόκκινων» δανείων, την εποχή που γίνονται προσπάθειες να τα ξεφορτωθεί το τραπεζικό μας σύστημα, είναι υπαρκτός.
Το δημοσίευμα της «Καθημερινής» επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Δεν θα αφήσουμε αυτό να γίνει χιονοστιβάδα. Θα έχουμε 120 και περισσότερες δόσεις για να πατήσουν στα πόδια τους», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι δόθηκε προτεραιότητα στην υγεία με μέτρα που έχουν σαφές αρνητικό αποτύπωμα και πως η πολιτεία θα είναι δίπλα για να στηρίξει όσους πλήττονται.
Βέβαια για μια τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και οι Θεσμοί, αλλά αυτό δεν θεωρείται δύσκολο. Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να επιδείξει τα στατιστικά στοιχεία από την τελευταία ρύθμιση 120 δόσεων, τα οποία δείχνουν αύξηση της εισπραξιμότητας των παλαιών χρεών και μεγάλη μείωση στον ρυθμό δημιουργίας νέων οφειλών.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι Θεσμοί αντιλαμβάνονται ότι σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, και με ορατό τον κίνδυνο για πολλαπλά «λουκέτα» στην αγορά, είναι δύσκολο να αποπληρωθούν σε 12 ή 24 δόσεις τα παλαιά χρέη και παράλληλα να εξυπηρετούνται οι τρέχουσες υποχρεώσεις, τη στιγμή που επί της ουσίας οι επιχειρήσεις θα προσπαθούν να ορθοποδήσουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News