Η τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος της χρονιάς θα φωτίσει τον ουρανό τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, ενώ λίγο νωρίτερα, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, θα μπει επισήμως, και με την αστρονομική βούλα, η άνοιξη.
Η εαρινή ισημερία θα ξεκινήσει στις 23:58 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ενώ η υπερπανσέληνος στις 3:43 της Πέμπτης.
Τα δύο προηγούμενα εντυπωσιακά φεγγάρια του 2019, είχαν ανατείλει στις 21 Ιανουαρίου και τις 19 Φεβρουαρίου.
Το φαινόμενο παρατηρείται όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως.
Με την εαρινή ισημερία θα αρχίσει και επίσημα η άνοιξη του 2019 στο βόρειο ημισφαίριο,ενώ στο νότιο ημισφαίριο, θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.
Η άνοιξη δεν έχει σταθερή ημερομηνία έναρξης και η πρώτη μέρα της ποικίλει ανάμεσα στις 19 και τις 21 Μαρτίου.
Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, όπως έχουν διαπιστώσει επιστημονικές έρευνες, η κλιματική αλλαγή ξεγελά τη φύση και φέρνει την άνοιξη νωρίτερα.
Μια αμερικανική επιστημονική μελέτη συμπέρανε ότι η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στον Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.
Στις αρκτικές περιοχές η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν 10 χρόνια. Οι επιστήμονες βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε μια σειρά από φαινόμενα, όπως οι μεταναστεύσεις των πουλιών, η άνθιση των φυτών και η εμφάνιση των φύλλων των δέντρων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News