Υπεγράφη στο υπουργείο Εξωτερικών η ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας.
Με το τελευταίο εμπόδιο –το δικαίωμα αλίευσης της κόκκινης γαρίδας στο Ιόνιο– να έχει ξεπεραστεί, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ιταλίας, Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο αντίστοιχα, συναντήθηκαν το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα και αμέσως μετά υπεγράφη η σημαντική διμερής συμφωνία (δείτε κάτω το σχετικό βίντεο).
FMs @NikosDendias & @luigidimaio sign the Agreement on the Delimitation of Maritime Zones between #Greece & #Italy
Οι ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας & L. Di Maio υπογράφουν τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ ?? & ??@ItalyMFA pic.twitter.com/ncqpktY9xf— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 9, 2020
Η συμφωνία εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών για την υπογραφή διμερών συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με χώρες όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αλβανία.
Η πρωτοβουλία αυτή της Αθήνας έρχεται και ως απάντηση στους λεονταρισμούς Ερντογάν στη ΝΑ Μεσόγειο, στη βάση του παράνομου και αυθαίρετου τουρκολιβυκού συμφώνου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Με την υπογραφή της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι Δένδιας και Ντι Μάιο, ολοκληρώνεται ένας πολυετής κύκλος διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη.
Πρακτικά, αφορά την επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία -η πρώτη που υπογράφει η χώρας μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ- συνήφθη στη βάση της UNCLOS (United Nations Convention on the Law of the Sea – Δίκαιο της Θάλασσας).
«Η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.
Υπεγράφη επίσης, Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου.
Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών.
Υπεγράφη τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.
«Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι έλληνες αλιείς», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Στις κοινές δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ στον Τύπο, ο Νίκος Δένδιας μίλησε για ιστορική ημέρα, ενώ έστειλε και σαφές μήνυμα στην Αγκυρα για τα παράνομα και ανυπόστατα τουρκολιβυκά μνημόνια (ΜΟU).
H οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, υπογράμμισε, «επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ Τουρκίας – Σαράζ και σίγουρα όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων» στον ΟΗΕ.
«Μέλημα μας», επανέλαβε ο υπουργός των Εξωτερικών, «είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών με όλους μας τους γείτονες στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».
Οσο για τη συμφωνία με την Ιταλία, τόνισε πως αφενός επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και αφετέρου διαασφαλίζει τα δικαιώματα των ελλήνων αλιέων.
Οπως έκανε γνωστό, στις συνομιλίες που είχε με τον ιταλό ομόλογό του, τέθηκε και το ζήτημα της κλιμάκωσης της τουρκικής παραβατικότητας, όπως εκδηλώθηκε με τη δημοσίευση στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως αιτήματος της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Οι ενέργειες αυτές αναδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, παρατήρησε ο κ. Δένδιας, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα απαντά μεθοδικά με βάση το διεθνές δίκαιο που ορίζει τις «κόκκινες γραμμές» της.
Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από την προσεχή Δευτέρα και μέχρι το τέλος του μήνα η Ελλάδα αίρει τους όποιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Ιταλία.
Ντι Μάιο: Ιστορική «στιγμή»
Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ιταλία χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.
Πεποίθησή του ήταν ότι η συμφωνία αυτή «θα ενισχύσει την ιστορική φιλία που συντονίζεται στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, γιατί όχι μόνο είμαστε γείτονες, αλλά στοχεύουμε σε αυτή τη μεγάλη, Μεσογειακή περιφέρεια, όπου πρωταγωνιστούν Ελλάδα και Ιταλία».
Οπως σημείωσε, «πέραν του ότι διευθετεί τις θαλάσσιες σχέσεις με την Ιταλία, ως Ιταλία αποδεικνύουμε ότι φροντίζουμε τα συμφέροντα των αλιέων και πάντοτε τηρώντας και σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
«Δεν θα λησμονήσουμε ποτέ» τη στήριξη της Ελλάδας στην πανδημία
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε εξάλλου τις ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη στήριξή τους καθόλη τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας, με κινήσεις αλληλεγγύης «που δεν θα λησμονήσουμε ποτέ».
Εστιάζοντας στον τουρισμό, δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που ο Νίκος Δένδιας τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει εκ νέου προς την Ιταλία μέχρι τέλος του μήνα, αίροντας οποιαδήποτε περιορισμό για τους ιταλούς τουρίστες.
Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, διαβεβαίωσε ότι όλες οι τουριστικές εμπορικές δραστηριότητες έχουν ετοιμαστεί να υποδεχθούν με ασφάλεια τους τουρίστες.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε πως πρέπει να ακολουθηθούν ενιαίοι κανόνες δια στεριάς, θαλάσσης και αέρος, ώστε να μην κατακερματίζεται η τουριστική αγορά.
Μεταναστευτικό: «Αλληλεγγύη και ίση κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ»
Στην αναφορά του στο Μεταναστευτικό, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας χαρακτήρισε θεμελιώδους σημασίας να εφαρμόσουμε τη Συνθήκη της ΕΕ στο θέμα της μετανάστευσης που προβλέπει την αλληλεγγύη και την ίση κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών», για αυτό, τόνισε, και στη νέα συμφωνία θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που θα βασίζεται στην ίση ευθύνη και κατά συνέπεια την αναγνώριση υποχρεωτικών συστημάτων ανακατανομής των μεταναστών.
Η αποστολή «Irini» στη Λιβύη
Για το θέμα της Λιβύης, ο Λουίτζι ντι Μάιο εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για τις τελευταίες εξελίξεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ιταλία υποστήριξε πλήρως τον πολιτικό διάλογο στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για πολιτική και όχι στρατιωτική λύση στη βάση των αποτελεσμάτων του Βερολίνου, ενώ εξέφρασε την στήριξή του στην ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «Irini (Ειρήνη)».
«Την αποστολή Ειρήνη, την οποία εγώ και ο Νίκος Δένδιας και άλλοι ευρωπαίοι ομόλογοί μας εργαστήκαμε, στηρίξαμε μια δραστηριότητα και συμφωνούμε επί του γεγονότος ότι θα πρέπει να εγγυηθούμε τη μέγιστη ισορροπία, δηλαδή να μην ευνοήσουμε μια από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές στη σύρραξη, αλλά να ευνοήσουμε το τέλος της σύρραξης, κάνοντας εμπάργκο στα όπλα. Για την Ιταλία είναι θεμελιώδους σημασίας να εγγυηθούμε όχι μόνο τη ναυτική πλευρά, αλλά και τη δορυφορική και αεροπορική πλευρά. Όχι μόνο θα διαθέσουμε μία φρεγάτα, αλλά και δύο αεροσκάφη, ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε και να συμβάλουμε στην εξισορρόπηση αυτής της αποστολής», ανέφερε συγκεκριμένα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία. Μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας», υπογράμμισε με τη σειρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο για μία «πολύ σημαντική εξέλιξη, πολύ θετική για τη χώρα».
Οπως μάλιστα σημείωσε, «αυτή η συμφωνία που θα ανακοινωθεί σήμερα, ενθαρρύνει και μία επόμενη», εννοώντας την οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Αίγυπτο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News