313
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε ομιλία πριν από το δημοψήφισμα | Twitter/Zoran_Zaev

Επιμένει ο Ζάεφ: «Ενας μακεδονικός λαός, μία μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζονται παντού»

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2018, 13:38
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε ομιλία πριν από το δημοψήφισμα
|Twitter/Zoran_Zaev

Επιμένει ο Ζάεφ: «Ενας μακεδονικός λαός, μία μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζονται παντού»

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2018, 13:38

Μία εβδομάδα πριν προσέλθουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ  στις κάλπες για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ για άλλη μια φορά επανέρχεται στα περί μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας.

Αυτή τη φορά μάλιστα ενισχύει τη θέση του φέρνοντας σαν παράδειγμα τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, τον επιβεβαιώνουν.

«Πενς και Μακρόν επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ένα κράτος, έναν μακεδονικό λαό και μια μακεδονική γλώσσα που αναγνωρίζονται από ολόκληρο τον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο Πενς, αλλά και το μήνυμα στήριξης του γάλλου προέδρου.

Ακόμη ο Ζάεφ απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα για συμμετοχή στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου «υπέρ μίας ευρωπαϊκής Μακεδονίας». Όπως γράφει: «Στις 30 Σεπτεμβρίου να μην μείνετε στο σπίτι σας. Στις 30 Σεπτεμβρίου ψηφίζουμε και γράφουμε ιστορία».

Υπενθυμίζεται ότι για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα χρειάζεται συμμετοχή άνω του 50%.

Η αναφορά έρχεται δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του Ζάεφ  περί «μιας και μοναδικής Μακεδονίας», για τις οποίες τα Σκόπια είχαν προχωρήσει σε ανασκευή.

Σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου Ειδήσεων ΜΙΑ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ζάεφ εμφανιζόταν να λέει: «Μοιράζομαι τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας της Διασποράς για την προσθήκη “Βόρεια” στο όνομα που δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή. Αλλά δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία από τη δική μας. Το βόρειο κομμάτι της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό μέρος της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δεν θα υπάρξει καμία άλλη στον κόσμο».

Αργότερα το ΜΙΑ άλλαξε την επίμαχη φράση ως εξής: «Ολοι γνωρίζουμε ότι σήμερα μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα μέρος είναι στη Βουλγαρία και το βόρειο κομμάτι είναι στη χώρα μας. Και κανένας δεν θα προσπαθήσει να αρνηθεί τη Μακεδονία. Ο προσδιορισμός “Βόρεια” κάνει μια διάκριση και επιθυμούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν περιοχές στη Βουλγαρία και την Ελλάδα που ονομάζονται “Μακεδονία”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...