587
Οι νέες κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο ΚΑΤ | George Vitsaras /SOOC

Επείγουσα ανάγκη για επιπλέον ΜΕΘ Covid σε Αττικό και Θριάσιο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 17 Φεβρουαρίου 2021, 18:56
Οι νέες κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο ΚΑΤ
|George Vitsaras /SOOC

Επείγουσα ανάγκη για επιπλέον ΜΕΘ Covid σε Αττικό και Θριάσιο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 17 Φεβρουαρίου 2021, 18:56

Στο 91,24% είναι η πληρότητα στις ειδικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με κορονοϊό (ΜΕΘ-Covid) στην Αττική, καθώς ανάλογα με την αύξηση που καταγράφεται στα κρούσματα και τις νοσηλείες τις τελευταίες ημέρες, αυξάνεται και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που νοσούν βαριά και χρειάζονται ειδική νοσηλεία.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, το υπουργείο Υγείας αναζητεί λύσεις τόσο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με τη μετατροπή απλώς κλινών ΜΕΘ σε ΜΕΘ-Covid, όσο και μέσω της συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές.

Ηδη με εντολή του την Τρίτη ο διοικητής της 2η Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου) Χρήστος Ροϊλός ζήτησε από τους διοικητές των νοσοκομείων «Αττικόν» και «Θριάσιο» να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες Εντατικής Θεραπείας κορονοϊού, με δέσμευση κλινών από τις ΜΕΘ γενικών περιστατικών.

Με έγγραφό του που φέρει τον τίτλο «Επείγουσες ενέργειες για την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ – Covid-19 λόγω της κρίσιμης εξέλιξης της πανδημίας στο λεκανοπέδιο Αττικής», ο διοικητής της ΥΠΕ ζητεί να αναπτυχθούν άμεσα 10 νέες κλίνες ΜΕΘ Covid στο «Αττικόν» και πέντε στο «Θριάσιο» της Ελευσίνας.

To έγγραφο για τη μετατροπή απλών ΜΕΘ σε ΜΕΘ-Covid σε δύο νοσοκομεία

Επίσης, όπως αναφέρεται στο ίδιο, εσωτερικό έγγραφο, διατίθενται τρεις αναπνευστήρες τύπου ΜΕΘ στο «Θριάσιο» από το απόθεμα των αποθηκών του υπουργείου Υγείας, ενώ παράλληλα ζητεί από τους γιατρούς των νοσοκομείων της Νίκαιας, του «Τζανείου» και του «Θριάσιου» να τεκμηριώσουν και να προχωρήσουν, εάν είναι εφικτό, στη μείωση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ γενικών περιστατικών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ασθενών με Covid-19.

Εντολή να υλοποιηθούν αντίστοιχοι σχεδιασμοί και εναλλακτικά σχέδια έχει δώσει στους διοικητές και άλλων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου η Α’ Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).

Ηδη αντίστοιχος σχεδιασμός υπάρχει και για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΚΑΤ. Εκεί βρίσκονται σε ετοιμότητα οι γιατροί προκειμένου να ανοίξουν, εάν παραστεί ανάγκη, επτά επιπλέον κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, με προσωπικό από τη νέα μονάδα ΜΕΘ των 30 κλινών που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Οι αλλαγές αυτές πρακτικά σημαίνουν ότι θα πρέπει να ακυρωθούν ακόμη περισσότερα χειρουργεία και να πραγματοποιούνται μόνο τα κατεπείγοντα, ακριβώς όπως είχε γίνει και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

Στην περίπτωση που συνεχισθεί η αύξηση των περιστατικών Covid στο ΕΣΥ και στο πλαίσιο του αγώνα ταχύτητας που κάνει το υπουργείο Υγείας ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα κανένας πολίτης που θα χρειαστεί νοσηλεία, επιχειρεί να εξασφαλίσει στην Αττική ΜΕΘ, αλλά και απλές κλίνες από ιδιωτικές κλινικές.

Στη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα και συνεχίζεται, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να επιτύχει οικονομική συμφωνία ειδικά με τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές του Λεκανοπεδίου, ώστε να μη χρειασθεί να προχωρήσει σε επίταξη, όπως είχε γίνει τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Protagon, σε πρώτη φάση, εάν επιτευχθεί συμφωνία, στις ιδιωτικές κλινικές θα μεταφερθούν οι ασθενείς του ΕΣΥ που δεν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας παραμένει Covid-free και δεν νοσηλεύει μέχρι στιγμής περιστατικά από την πανδημία στη χώρα μας.

Oμως σε δεύτερη φάση και εάν αυξηθούν οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, σενάριο βέβαια που φαίνεται να έχει αποφευχθεί με το lockdown του Φεβρουαρίου, οι κλίνες ΜΕΘ, αλλά και οι απλές κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές θα αξιοποιηθούν και για ασθενείς με Covid.

O ιδιωτικός τομέας Υγείας έχει παραχωρήσει ήδη έναντι αμοιβής 102 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ, ώστε να νοσηλεύονται πάσχοντες από άλλα νοσήματα και όχι από Covid.

Τα προηγούμενα χρόνια οι ιδιωτικές κλινικές παραχωρούσαν στην Αττική από 50 έως και 60 κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες του ΕΣΥ.

Διευκρινίζεται ότι από στις 217 κλίνες ΜΕΘ-Covid που διαθέτει σήμερα το ΕΣΥ στην Αττική, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 198 ασθενείς και οι 178 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...