309
To διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Σαγκάης μετατρέπεται σε νοσοκομείο για να νοσηλευτούν ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 | Cnsphoto via REUTERS

ΕΟΔΥ για Σαγκάη: Τα δεδομένα δεν αναφέρουν κάτι για ύπαρξη νέας μετάλλαξης

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2022, 17:58
To διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Σαγκάης μετατρέπεται σε νοσοκομείο για να νοσηλευτούν ασθενείς με λοίμωξη Covid-19
|Cnsphoto via REUTERS

ΕΟΔΥ για Σαγκάη: Τα δεδομένα δεν αναφέρουν κάτι για ύπαρξη νέας μετάλλαξης

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2022, 17:58

Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα, καθώς εφαρμόζονται σκληρά περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως επίσης και απομόνωση των πολιτών που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό.

H Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022.

Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2.

Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του, αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Ομικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Ομικρον 2 (ΒΑ.2), η οποία παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

«Βάση των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική μηδενικής διασποράς που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

Συμπερασματικά, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού, ότι τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι η Κίνα μέχρι στιγμής δεν έχει επιτρέψει στους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) την πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα από τα εργαστήριά της για την ανίχνευση της καταγωγής του κορονοϊού, ενώ έχει κατηγορηθεί πολλές φορές και από αρκετές χώρες, ότι είτε αποκρύπτει στοιχεία, όπως τον αριθμό των νεκρών κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, ή ότι τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...