Το τεταμένο κλίμα που επικράτησε από την αρχή του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ —με αποδοκιμασίες, απειλές ακόμα και ύβρεις κατά ομιλητών— κορυφώθηκε το βράδυ της Κυριακής κατά την τελευταία μέρα της κομματικής διαδικασίας. Αφορμή ήταν οι διαφωνίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών για τις αλλαγές στο καταστατικό, με συνέπεια να απαιτηθεί ακόμα και η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.
Στην ουσία επρόκειτο για άλλο ένα επεισόδιο μεταξύ των λεγόμενων «προεδρικών» και της «Ομπρέλας» της εσωκομματικής τάσης με άτυπο επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ορισμένα μέλη έθεσαν ζήτημα για ορισμένες καταστατικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και εκείνη που αφορά τον τρόπο εγγραφής νέων μελών στο κόμμα — η «Ομπρέλα» κατάθεσε τροπολογία με την οποία ένα υποψήφιο μέλος, εκτός από την ηλεκτρονική εγγραφή μέσω του isyriza, θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία φορά από την οικεία Οργάνωση Μελών πριν εγγραφεί.
Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα να γίνει η ψηφοφορία επί της τροπολογίας και αυτή πέρασε, το προεδρείο δεν την επικύρωσε με την αιτιολογία ότι βρίσκονταν και μη συνέδροι στην αίθουσα. Ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε να ψηφίσουν με κάλπη όσοι σύνεδροι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χώρο του συνεδρίου. Ακολούθησε δεύτερη ψηφοφορία, αφού απομακρύνθηκαν από τον κεντρικό χώρο του Τάε Κβον Ντο οι μη σύνεδροι. Και πάλι η τροπολογία της «Ομπρέλας» πέρασε με τις ψήφους των συνέδρων που είχαν απομείνει στο Τάε Κβον Ντο. Τότε διαπιστώθηκε που αρκετοί σύνεδροι, ειδικά της επαρχίας, είχαν φύγει νωρίτερα. Αυτό το τελευταίο έδωσε μια αφορμή στον γραμματέα της ΚΕ Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος ζήτησε εκ νέου να απορριφθεί η τροπολογία, όπως και έγινε, παρότι αυτή είχε ψηφιστεί!
Κάποια στελέχη της «Ομπρέλας» αντέδρασαν και φώναξαν προς το προεδρείο και τον κ. Τζανακόπουλο ότι αυτό είναι «λαθροχειρία». Ο γραμματέας της ΚΕ δεν εκάμφθη: αντιπρότεινε να κριθεί η πρόταση αυτή της «Ομπρέλας» στην κάλπη, δηλαδή να τεθεί προς ψήφιση στην ανοιχτή διαδικασία της 15ης Μαΐου, όταν θα έχουν γραφτεί νέα μέλη και θα είναι ουσιαστικά γράμμα κενό.
Τελικώς, επικράτησε η πρόταση κ. Τζανακόπουλου να στηθεί κάλπη στις 15 Μαΐου.
Ο κ. Τσίπρας παρενέβη στη διαδικασία και παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος «συλλογικό» να μην συμπεριληφθούν στην πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου και οι καταστατικές αλλαγές στις κάλπες που θα στηθούν στις 15 Μαΐου ώστε να ψηφίσουν και τα οργανωμένα μέλη για αυτές.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος, σε δική του παρέμβαση, σχολίασε πως η πλειοψηφία είναι «large» μόνο όταν το αποτέλεσμα είναι «τσίμα τσίμα». Επιπλέον, ζήτησε να διεξαχθεί καταστατικό συνέδριο σε δύο μήνες προκειμένου να καταλήξει σε όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί. Ζήτησε ακόμη στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και για ορισμένες καταστατικές διατάξεις να μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι εγγράφονται με αυτοπρόσωπη παρουσία μέχρι τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με όσα προβλέπει το ισχύον καταστατικό.
Ανταπαντώντας, ο κ. Τσίπρας απέρριψε το ενδεχόμενο καταστατικού συνεδρίου, σημειώνοντας πως το κόμμα διαθέτει διαδικασίες που μπορούν να ακολουθηθούν- είτε με διαρκές συνέδριο είτε και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών- ώστε να προχωρήσουν αλλαγές στο καταστατικό, το οποίο αποκάλεσε «Σύνταγμα» του κόμματος.
Ως προς το ποιοι θα μπορούν να ψηφίσουν στις 15 Μαΐου, υπενθύμισε πως όσοι θα εμφανιστούν στις κάλπες εκείνη την ημέρα είναι προφανές ότι θα έχουν εγγραφεί αυτοπροσώπως και όχι ηλεκτρονικώς, συνεπώς μπορούν να λάβουν μέρος με βάση και το παρόν καταστατικό.
Ομοφωνία, πάντως, υπήρξε στην πρόταση για την ποσόστωση φύλου 50- 50 για τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα όργανα και στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Νωρίτερα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε ζητήσει να στηθούν κάλπες και για την έγκριση του κειμένου θέσεων του κόμματος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News