Ενέργεια: οι ΑΠΕ «κόλλησαν» στο επίπεδο του 2017
Αν και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) καλύπτεται πλέον το ένα τέταρτο, περίπου, των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια παγκοσμίως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων δεν επιτυγχάνονται. Υπάρχει πρόοδος αλλά δεν αρκεί.
Το κόστος των ΑΠΕ έχει μειωθεί σημαντικά, συνεχίζει να μειώνεται κιόλας, όμως επικρατεί στασιμότητα όσον αφορά τον ρυθμό των νέων εγκαταστάσεων ηλιακής/αιολικής ενέργειας.
Το σχετικό αφιέρωμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde εδράζεται στην ετήσια έκθεση του διεθνούς δικτύου REN21 η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη 18 Ιουνίου.
Εντυπωσιακή συστοιχία ηλιακών πάνελ τοποθετημένων σε αστικό περιβάλλον – καλύπτουν την οροφή ενός πάρκινγκ στo Μπορντό (REUTERS/Regis Duvignau/File Photo
Η εφημερίδα κρίνει ότι οι επιδόσεις αυτές –ανάλογες με του 2017- συνιστούν «άσχημα νέα» όσον αφορά «την επίτευξη των κλιματικών στόχων και την τήρηση της Συμφωνίας των Παρισίων, του Δεκεμβρίου 2015».
Το παρήγορο είναι ότι ο τομέας ΑΠΕ για το 2018 αντιπροσωπεύει περίπου το 64% της νέας ηλεκτροπαραγωγής ενώ καλύπτει το 26% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής στον πλανήτη. Σε επίπεδο απασχόλησης ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει συμβάλει με τη δημιουργία 11 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως.
Σε αστική κλίμακα οι ΑΠΕ αναπτύχθηκαν καλύτερα: ελπιδοφόρα παραδείγματα είναι οι μεγαλουπόλεις που πλέον τροφοδοτούνται σε ποσοστό 70% από εναλλακτική ηλεκτροπαραγωγή, ανανεώσιμης προέλευσης. Τέτοιες είναι το Σιάτλ των ΗΠΑ, η Στοκχόλμη της Σουηδίας, το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, το Ναϊρόμπι της Κένυας, το Ντας ες Σαλάμ της Τανζανίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News