Το Σουλαουέζι, που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά στον πλανήτη σε έκταση και πληθυσμό. Στο νησί υπάρχουν πολλές απομονωμένες και δύσβατες περιοχές. Σε μια τέτοια δύσβατη περιοχή, μια κοιλάδα, εντοπίστηκε πριν από δύο χρόνια ένα σπήλαιο το οποίο είχαν επισκεφτεί μέχρι σήμερα μόνο άτομα της φυλής που ζει στην περιοχή. Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Μαξίμ Ομπέρ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Γκρίφιθ, επισκέφτηκε το σπήλαιο που ονομάστηκε Leang Tedongnge.
Οι ερευνητές είδαν σε ένα τοίχο του σπηλαίου μια ζωγραφική αναπαράσταση ζώων. Πρόκειται για μια σκηνή στην οποία πρωταγωνιστούν τρεις άγριοι χοίροι, εκ των οποίων ο ένας είναι καλοδιατηρημένος. Ο καλλιτέχνης είχε χρησιμοποιήσει κόκκινη ώχρα για να ζωγραφίσει τα ζώα. Ο καλοδιατηρημένος χοίρος έχει διαστάσεις 136 x 54 εκατοστά. Η χρονολόγηση που έκαναν οι ερευνητές έδειξε ότι η σπηλαιογραφία έχει ηλικία τουλάχιστον 45.000 ετών, γεγονός που την καθιστά την αρχαιότερη ζωγραφιά ζώου που γνωρίζουμε.
Παραμένει άγνωστη ακόμη η ταυτότητα των καλλιτεχνών, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το ποιο είδος ανθρώπων μπορεί να ζούσε εκείνη την εποχή στο νησί. Μπορεί όμως να μάθουμε κάτι για αυτούς, αφού δίπλα στον καλοδιατηρημένο χοίρο υπάρχουν τα αποτυπώματα χεριών, πιθανότατα των δημιουργών της ζωγραφιάς.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, oι ερευνητές κάνουν προσπάθεια να ανακτήσουν ίχνη του DNA αυτών των ανθρώπων, είτε από τις ζωγραφιές είτε από κάποιο άλλο σημείο του σπηλαίου. Αν τα καταφέρουν, οι αναλύσεις θα προσφέρουν κάποια στοιχεία για αυτούς, γεγονός που θα βοηθήσει πολύ και στην ανθρωπολογική έρευνα για τη μετανάστευση των ανθρώπων στη νοτιοανατολική Ασία και από εκεί στην Αυστραλία.
Να σημειωθεί ότι η ζωγραφιά είναι η αρχαιότερη με μορφή ζώου, αλλά όχι η αρχαιότερη που έχει γίνει από άνθρωπο. Αυτή είναι ένα σχέδιο που βρέθηκε στη Νότια Αφρική και έχει ηλικία περίπου 73.000 ετών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News