279
Ο Πάπας διαβάζει την προσευχή των Επιφανίων στο Βατικανό | Vatican Media/­Handout via REUTERS

Ενα βήμα πριν από τη χειροτόνηση γυναικών διακόνων -αλλά όχι ιερέων- ο Πάπας

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 18:18
Ο Πάπας διαβάζει την προσευχή των Επιφανίων στο Βατικανό
|Vatican Media/­Handout via REUTERS

Ενα βήμα πριν από τη χειροτόνηση γυναικών διακόνων -αλλά όχι ιερέων- ο Πάπας

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 18:18

Αλλαγές στους κανόνες της Καθολικής Εκκλησίας ανακοίνωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, οι οποίες επιτρέπουν σε γυναίκες να αναλάβουν περισσότερους ρόλους στη διάρκεια της λειτουργίας, αλλά εξακολουθεί να λέει «όχι» σε γυναίκες ιερείς.

Σε αποστολική του επιστολή, ο Πάπας έδωσε στις γυναίκες την άδεια να διαβάζουν κείμενα στη διάρκεια της λειτουργίας, να βοηθούν τους ιερείς στην προετοιμασία της λειτουργίας και να διανέμουν τη Θεία Κοινωνία στο εκκλησίασμα.

Οπως αναφέρουν οι Times, αυτά ήδη συμβαίνουν στις λειτουργίες της Καθολικής Εκκλησίας, ακόμα και στον Αγιο Πέτρο του Βατικανού, παρουσία του ίδιου του Πάπα, αλλά μέχρι τώρα, ήταν μόνο για μικρό διάστημα και απαιτούσαν την άδεια των επισκόπων. Με την επιστολή του Ποντίφικα, όμως, οι θέσεις μπορούν να γίνουν μόνιμες και δεν χρειάζονται ειδική άδεια.

Ο Πάπας έγραψε ότι ελπίζει πως οι αλλαγές θα προσδώσουν σταθερότητα και δημόσια αναγνώριση στις γυναίκες που ήδη κατέχουν αυτούς τους ρόλους.

Ο Πάπας έχει φροντίσει για την τοποθέτηση γυναικών σε σημαντικές θέσεις στο Βατικανό, όπως οι έξι γυναίκες που διορίστηκαν στο συμβούλιο ελέγχου των οικονομικών του κρατιδίου, αλλά επιμένει στον αποκλεισμό τους από τη θέση του ιερέα.

Ομως, οι νέοι κανόνες αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στον Πάπα για να επιτρέψει σε γυναίκες να χειροτονούνται διάκονοι που μπορούν να τελέσουν γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι στα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας υπήρχαν γυναίκες διάκονοι και ο Πάπας έχει δημιουργήσει μία δεύτερη επιτροπή ειδικών για να μελετήσει το ζήτημα, καθώς η πρώτη δεν κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία.

Πέρυσι, το ζήτημα είχε συζητηθεί εκτενώς σε σύνοδο της καθολικής εκκλησίας, η οποία εξέταζε την έλλειψη ιερέων στον Αμαζόνιο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι νέες αλλαγές οδηγούν το Βατικανό πιο κοντά στη χειροτόνηση γυναικών διακόνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...