Τι σημαίνει ασφαλής κοινωνική απόσταση για την πρόληψη μετάδοσης του κορονοϊού; Κίνα, Δανία και Γαλλία συστήνουν απόσταση ενός μέτρου, Αυστραλία, Γερμανία και Ιταλία ενάμιση μέτρο, οι ΗΠΑ ένα μέτρο και οκτώ εκατοστά και η Ελλάδα δύο μέτρα. Η Βρετανία είχε συστήσει επίσης δύο μέτρα στους πολίτες της, όμως υπήρξαν αντιδράσεις και σύντομα πρόκειται η απόσταση αυτή να μειωθεί.
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι η απόσταση απόλυτης ασφάλειας για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού.
Πρόσφατη μελέτη έχει καταδείξει ότι ο ιός μπορεί να «ταξιδέψει» με τα σταγονίδια του σάλιου έως και τέσσερα μέτρα. Ωστόσο, σε άλλη μελέτη που έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποδείχθηκε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης ήταν σημαντικά μικρότερος όταν η απόσταση είναι τουλάχιστον ένα μέτρο.
Γιατί όμως δεν υιοθετούν την ίδια απόσταση όλες οι χώρες; Διότι η κοινωνική απόσταση αποτελεί ένα πολύπλοκο πρόβλημα με πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν. Οι τέσσερις πιο σημαντικοί είναι τα σταγονίδια της αναπνοής, το ιικό φορτίο, η μολυσματική δόση και το περιβάλλον, σύμφωνα με το Τhe Conversation.
Σταγονίδια
Οταν αναπνέουμε, μιλάμε, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, χιλιάδες σταγονίδια εκσφενδονίζονται από το στόμα και τη μύτη μας. Το μέγεθός του ποικίλει, κάποια μπορεί να είναι μερικά χιλιοστά και κάποια χιλιάδες φορές μικρότερα.
Τα μεγαλύτερα σταγονίδια έχουν υψηλότερο ιικό φορτίου του ιού και πέφτουν κάτω πιο γρήγορα, ενώ τα μικρότερα διανύουν μεγαλύτερη απόσταση και μπορούν να παραμείνουν περισσότερη ώρα στον αέρα.
Επίσης, ποικίλουν ανάλογα με τη δραστηριότητα, δηλαδή όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται, εκτοξεύει πολλά περισσότερα από όταν απλώς αναπνέει ή μιλάει.
Ιικό φορτίο
Το ιικό φορτίο είναι ο αριθμός αντιγράφων του ιού σε μία συγκεκριμένη ποσότητα βιολογικών υγρών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο αριθμός αντιγράφων του ιού που βρίσκεται στο σάλιο ή τη βλέννα της μύτης.
Ο αριθμός αντιγράφων του ιού που μπορεί να βρεθεί στα βιολογικά υγρά κυμαίνεται από μερικές χιλιάδες έως εκατοντάδες δισεκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο.
Επίσης, το πόσα αντίγραφα του ιού θα έχει κάποιος, εξαρτάται από το στάδιο της νόσου που βρίσκεται.
Τα σταγονίδια μας επιτρέπουν στους ειδικούς να υπολογίσουν σε πόσα σωματίδια του ιού μπορεί να εκτεθεί κάποιος και επίσης εάν είναι αρκετά για να τον μολύνουν.
Μολυσματική δόση
Η μολυσματική δόση είναι ο αριθμός των αντιγράφων του ιού που μπορεί να εκτεθεί κάποιος και να μολυνθεί.
Οταν οι επιστήμονες υπολογίζουν την απόσταση ασφαλείας, όσο πιο κοντά βρίσκεται κάποιος σε ένα μολυσμένο άτομο, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να εκτεθεί εισπνέοντας τα σταγονίδια με τον ιό.
Στην γρίπη η μολυσματική δόση ποικίλει από χιλιάδες σε εκατομμύρια αντίγραφα, ωστόσο, ο αριθμός αυτός για τον Sars-Cov-2 δεν είναι ακόμη γνωστός.
Περιβάλλον
Είτε βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι, είτε εκτός, δηλαδή στο σχολείο, τη δουλειά, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ κ.λπ., η ροή του αέρα, ο εξαερισμός, η θερμοκρασία και η υγρασία επηρεάζουν τα σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος.
Ο καλός αερισμός οποιουδήποτε χώρου θα αραιώσει την πυκνότητα των σταγονιδίων του αέρα. Η θερμοκρασία και η υγρασία επηρεάζουν με τη σειρά τους τον ρυθμό με τον οποίο εξατμίζεται το νερό από τα σταγονίδια.
Ολοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τελικά και την κατανόηση σχετικά με την απόσταση που πρέπει να διατηρηθεί σε διαφορετικούς χώρους.
Περίπλοκη εξίσωση
Συνδυάζοντας αυτά τα τέσσερα στοιχεία-δεδομένα, οι επιστήμονες μπορούν να δημιουργήσουν την τελική ασφαλή απόσταση.
Φανταστείτε τρία άτομα να βρίσκονται σε ένα δωμάτιο που δεν αερίζεται. Από αυτούς μόνο ο ένας νοσεί. Ο ένας από τους δύο στέκεται σε απόσταση 80 εκατοστών από τον ασθενή και ο άλλος στα δύο μέτρα.
Ο ασθενής βήχει και δημιουργεί ένα νέφος σταγονιδίων. Τα μεγαλύτερα μεταφέρουν περισσότερα αντίγραφα του ιού και «ταξιδεύουν» μέχρι αυτόν που στέκεται πιο κοντά του. Επειδή σε αυτά το ιικό φορτίο είναι υψηλό, όποιος είναι κοντά του μπορεί να μολυνθεί πιο εύκολα. Δηλαδή όσο υψηλότερο το ιικό φορτίο, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες μόλυνσης.
Υπάρχουν άπειρα σενάρια που μπορούν να προκαλέσουν τη μόλυνση κάποιου από κορονοϊό, όπως για παράδειγμα να φυσάει δυνατός αέρας και να παρασύρει τα σταγονίδια, να είναι κλειστός ο χώρος και ο κλιματισμός να τα ανακυκλώνει, και άλλα πολλά.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε χώρα ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, ρυθμίζει και την απόσταση που θα πρέπει να έχουν οι κάτοικοί της στις καθημερινές δραστηριότητες, ώστε να είναι ασφαλείς από τη μετάδοση του κορονοϊού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News