381
Το σημείο της ναυμαχίας σήμερα, όπως φαίνεται δορυφορικά | Google Earth

Εντοπίστηκε στο Αιγαίο το «χαμένο νησί» της ναυμαχίας των Αργινουσών

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2015, 09:43
Το σημείο της ναυμαχίας σήμερα, όπως φαίνεται δορυφορικά
|Google Earth

Εντοπίστηκε στο Αιγαίο το «χαμένο νησί» της ναυμαχίας των Αργινουσών

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2015, 09:43

Τα ίχνη ενός νησιού που σήμερα είναι μέρος της ξηράς κοντά στο σημείο όπου έγινε το 406 π.Χ η ναυμαχία των Αργινουσών μεταξύ των Αθηναίων και των Σπαρτιατών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι, σε περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση απέναντι από τη Λέσβο, αναφέρει το Quarz,. Πρόκειται για το τρίτο από τα νησιά του μικρού συμπλέγματος, το οποίο οι αρχαιολόγοι δεν είχαν ως σήμερα να ταυτίσουν.

Οι αρχαιολόγοι του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου μαζί με γεωλόγους, τοπογράφους και άλλους ειδικούς από τη Γερμανία και την Τουρκία εξέτασαν τα στρώματα του εδάφους στο σημερινό Μπαντεμλί στην περιφέρεια της Σμύρνης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο παρελθόν υπήρξε νησί. Οι έρευνες επιβεβαίωσαν τις υποψίες για την ύπαρξη νησιού στην περιοχή, δηλώνουν στον τουρκικό τύπο. Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης και αγγεία και άλλα υπολείμματα οικισμών που οι αρχαιολόγοι ταύτισαν με την χαμένη ως σήμερα πόλη Κάνες, που ήταν σε μία από τρεις νησίδες των Αργινουσών (στα τουρκικά Γκαρίπ).

Με την πάροδο των αιώνων λόγω των προσχώσεων το θαλάσσιο πέρασμα ανάμεσα στο νησί και τη ξηρά έκλεισε και σήμερα το νησί είναι μέρος μιας χερσονήσου.

Όπως υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι, οι Αργινούσες ήταν στην αρχαιότητα σημαντικό κέντρο στους θαλάσσιους δρόμους της περιοχής, κοντά σε μεγάλα λιμάνια όπως η Λέσβος και το Αδραμύτιο στον Ελλήσποντο και την Ελαία, που ήταν νοτιότερα και επίνειο της Περγάμου.

Η περιοχή της ναυμαχίας όπως είναι σήμερα (φωτό: turkishdailynews.com)

Η ναυμαχία στις Αργινούσες έληξε με μεγάλη νίκη των αθηναϊκών δυνάμεων. Ωστόσο, εξαιτίας μιας θύελλας που ξέσπασε λίγο αργότερα, αλλά και της κακής διοίκησης, οι Αθηναίοι δεν κατάφεραν να περισυλλέξουν τους νεκρούς και να φροντίσουν τους ναυαγούς από τα 25 πλοία τους που είχαν πάθει ζημιές και είχαν αχρηστευτεί. Το ότι μετά την μάχη έμειναν άταφοι νεκροί θεωρήθηκε -και ήταν για τα δεδομένα της εποχής- μεγάλη ασέβεια.Οι ναύαρχοι που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι καθαιρέθηκαν και έξι από αυτούς παραπέμφθηκαν σε δίκη και εκτελέστηκαν όταν ο στόλος επέτρεψε στην Αθήνα· άλλοι δύο εξορίστηκαν.

Τα γεγονότα υπήρξαν τελικά σημαντικό πλήγμα για την Αθήνα, παρά την στρατιωτική επιτυχία. Τον επόμενο χρόνο, το 405 π.Χ, οι Αθηναίοι έχασαν από τους Σπαρτιάτες σε μια άλλη ναυμαχία, στους Αιγός Ποταμούς, επίσης στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η Αθήνα πολιορκήθηκε από τους Σπαρτιάτες και συνθηκολόγησε το 404 π.Χ, σηματοδοτώντας το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...