O Μπόρις Τζόνσον διάγει τις πλέον δύσκολες ημέρες της πρωθυπουργίας του –πιο δύσκολες και από εκείνες τις ώρες που πέρασε στην Εντατική του Νοσοκομείου «Σεντ Τόμας» στις αρχές της πανδημίας την άνοιξη του 2020:
–Στο κόμμα του, τους Συντηρητικούς, η μία ανταρσία διαδέχεται την άλλη –άλλοτε από τους σκληροπυρηνικούς του Brexit, άλλοτε από τους νέους βουλευτές που νίκησαν σε προπύργια των Εργατικών αλλά τώρα ανησυχούν ότι η επανεκλογή τους θα είναι δύσκολη και άλλοτε από υπουργούς όπως ο Ντέιβιντ Φροστ που παραιτήθηκε.
–Η Βρετανία ακροβατεί σε μια πανδημική πλημμυρίδα της μετάλλαξης Ομικρον που κάνει αναγκαία νέα μέτρα, αλλά κορυφαίοι υπουργοί του Τζόνσον διαφωνούν με τη λήψη τους φοβούμενοι το πολιτικό και το οικονομικό κόστος.
–Και όλα αυτά ενώ νέες αποκαλύψεις για βεγγέρες στην Ντάουνινγκ Στρτ εν μέσω lockdown κλονίζουν το αφήγημα ενός πρωθυπουργού που σέβεται τους πολίτες.
Ο Guardian δημοσίευσε μια φωτογραφία του 2020 από τον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας, που δείχνει τον Τζόνσον και τη σύζυγό του Κάρι η οποία φαίνεται να κρατάει στην αγκαλιά της τον τότε νεογέννητο γιο τους. Στην εικόνα υπάρχουν τουλάχιστον 17 άτομα που απολαμβάνουν το κρασί τους, σε μια μάζωξη που μοιάζει να έχει γίνει κατά παράβαση των πρωτοκόλλων που ίσχυαν για όλους τους υπόλοιπους Βρετανούς.
Το σοκ είναι μεγάλο. Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει συνέλθει ακόμα από τις αποκαλύψεις για ένα άλλο πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία και τώρα εμφανίζεται αυτό: μια φωτογραφία με τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του να διασκεδάζουν.
Το πρωί της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ βγήκε στο ραδιόφωνο και ισχυρίστηκε ότι αυτό που φαίνεται στην επίμαχη φωτογραφία «δεν είναι πάρτι».
«Η Ντάουνινγκ Στριτ χρησιμοποιεί τον κήπο αυτόν ως χώρο εργασίας», δήλωσε ο Ράαμπ στον ραδιοσταθμό Times Radio. «Αυτό δεν αντιβαίνει στους κανονισμούς», υποστήριξε. «Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι αυτό κατατάσσεται στα πάρτι», σημείωσε επίσης ο Ράαμπ, για να επαναλάβει, σαν από ανάγκη: «Δεν πιστεύω ότι ήταν πάρτι».
Αν και ήταν βέβαιος για το μη πάρτι, ο Ντόμινικ Ράαμπ, σε άλλη του συνέντευξη, φάνηκε εντελώς αβέβαιος για το μέλλον της Βρετανίας απέναντι στην πανδημία. Είπε ότι σήμερα δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα επιβάλει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα για να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.
«Απλώς δεν μπορώ να δώσω εγγυήσεις», δήλωσε ο Ράαμπ στο δίκτυο Sky News, υπογραμμίζοντας ότι οι υπουργοί θα συνεχίσουν να εξετάζουν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε επίσης στις δηλώσεις που έκανε στον Times Radio ότι 12 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την παραλλαγή Ομικρον του νέου κορονοϊού και ότι 104 προσβληθέντες από το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος νοσηλεύονται με Covid-19 αυτήν την στιγμή.
Το θέμα των μέτρων πριν από τα Χριστούγεννα έχει διχάσει το υπουργικό συμβούλιο.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ έγινε την Κυριακή ένας από τους δέκα (!) υπουργούς της κυβέρνησης που αντιστέκονται στην εφαρμογή νέων περιορισμών πριν από τα Χριστούγεννα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Ομικρον της Covid-19, όπως αποκάλυψαν οι Times.
Ο υπεύθυνος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς είπε στους υπουργούς μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι θα πρέπει να επιβληθούν νέοι περιορισμοί το συντομότερο δυνατό προκειμένου να μην καταρρεύσει το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS), σύμφωνα με τους Times.
Η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Καταστάσεων στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, περίπου 3.000 επιπλέον ασθενείς ενδέχεται να χρήζουν νοσηλείας καθημερινά.
Ωστόσο 10 υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης (ένας στους τρεις) αντιστέκονται στην επιβολή νέων περιορισμών και αμφισβητούν την εγκυρότητα της σχετικής μελέτης, όπως σημείωσαν οι Times.
Ο Σουνάκ επιθυμεί να περιμένει μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι πληροφορίες και έχει προτείνει να εξεταστούν περισσότερα μοντέλα, προτού ληφθούν αποφάσεις.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι επίσης αρνητικός στην επιβολή περισσότερων περιορισμών, καθώς πιστεύει ότι οι άνθρωποι τηρούν τα μέτρα από μόνοι τους και προχωρούν στη λήψη των αναμνηστικών δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 σε μεγάλους αριθμούς, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times, που επικαλέστηκαν έναν πολιτικό σύμμαχό του.
Το Σάββατο, πάντως, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας αρνήθηκε να αποκλείσει την πιθανότητα εφαρμογής πρόσθετων περιορισμών κατά της Covid-19 πριν από τα Χριστούγεννα, δηλώνοντας ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται γοργά.
«Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο»
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Τζόνσον είναι πολυπαραγοντικό. Η περίπτωση της παραίτησης του λόρδου Φροστ από το υπουργείο Brexit θεωρείται χαρακτηριστική και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι πλέον η καρέκλα του πρωθυπουργού τρίζει.
Ο Ντέιβιντ Φροστ είχε διαμηνύσει ότι θα παραιτηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, όμως, όπως ανέφερε η Deutsche Welle, ο Τζόνσον ήλπιζε πως η τελική απόφαση είτε θα αντιστρεφόταν είτε θα καθυστερούσε λίγο ακόμα. O Φροστ ήταν ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές και συμμάχους του Τζόνσον, κυρίως λόγω του κοινού τους οράματος για το Brexit.
To Εργατικό Κόμμα σχολίασε ότι η παραίτηση «αντικατοπτρίζει το πλήρες χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη κυβέρνηση», ενώ το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σημείωσε σκωπτικά ότι «τα ποντίκια εγκαταλείπουν το βυθιζόμενο πλοίο του Τζόνσον».
Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν όμως και από τα συγκυβερνώντα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας. Αν και ο λόρδος Φροστ στην επιστολή παραίτησής του δήλωσε πως το «Brexit τώρα είναι ασφαλές», η βορειοϊρλανδική πλευρά έσπευσε να υπενθυμίσει ότι το ζήτημα της συμφωνίας δεν έχει κλείσει ακόμα και ότι «η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα γίνει η παράπλευρη απώλεια του χάους των Συντηρητικών».
Είναι το τρίτο χτύπημα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, μετά την ανταρσία των 100 βουλευτών στη ψήφιση των περιοριστικών μέτρων αλλά και την απώλεια της έδρας των Συντηρητικών από τους Φιλελεύθερους στο Βόρειο Σρόπσιρ μετά από 200 χρόνια.
Μένει να δούμε αν ο Μπόρις Τζόνσον θα επιλέξει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των βουλευτών του ή της επιστημονικής κοινότητας και μεγάλης μερίδας του κόσμου που ζητούν περισσότερα μέτρα, καθώς από ότι φαίνεται αυτά τα δυο δεν συμβαδίζουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News