Θυμάστε τον «Νόμο του Μέρφι» (σκόπιμος αναγραμματισμός του σωστού «Μέφρι»); Αυτός ακριβώς ισχύει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, έστω και αν ο Μέρφι, στην περίπτωση των αμερικανικών εκλογών, δεν είναι γένους αρσενικού, αλλά θηλυκού. Ας τα πάρουμε από την αρχή λοιπόν…
Ενας νόμος, που ονομάζεται «Πράξη Μεταβίβασης Προεδρικών Εξουσιών του 1963», καθιστά τους δημόσιους λειτουργούς παράγοντες ζωτικής σημασίας για τη μεταβίβαση της εξουσίας, καθώς έχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για την παροχή στοιχείων και πρόσβασης στους νέους αξιωματούχους. Βάσει νόμου, η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας θα συντελεστεί μόλις η ομοσπονδιακή αρχή, που ονομάζεται General Services Administration (Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών – GSA) και διαχειρίζεται τα ομοσπονδιακά κτίρια, θα κατονομάσει τον προφανή νικητή των εκλογών.
Σε αυτή τη φάση, η ομάδα του νέου προέδρου μπορεί να έχει στη διάθεσή της ενημερωτικά έγγραφα, να χρησιμοποιήσει πόρους και να αποστείλει εκπροσώπους να επισκεφθούν κυβερνητικούς φορείς, προκειμένου να αρχίσει επισήμως η μεταβίβαση της εξουσίας από τον απερχόμενο πρόεδρο (Τραμπ) στον νέο πρόεδρο (Μπάιντεν).
Εδώ είναι που υπεισέρχεται η Εμιλι Μέρφι και ο… Νόμος της στην όλη υπόθεση. Η Μέρφι καλείται να κάνει επισήμως τη διαπίστωση αν έχει κερδίσει ο Μπάιντεν. Ωστόσο, σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, η υπηρεσία ανέφερε ότι «η επιβεβαίωση δεν έχει γίνει ακόμη. Η GSA και η διευθύντριά της θα συνεχίσουν να συμμορφώνονται και να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον νόμο».
Μέχρι η Μέρφι να επιβεβαιώσει ότι ο Μπάιντεν είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος, η ομάδα μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας που έχει συγκροτήσει ο ίδιος, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ομοσπονδιακά κονδύλια ούτε να επικοινωνεί με ομοσπονδιακές υπηρεσίες, τις οποίες και θα στελεχώσει, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι η καθυστέρηση αυτή θα επιβραδύνει την προσπάθεια του Μπάιντεν. Η καθυστέρηση της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος από το GSA αποδίδεται μερικώς στην αποφυγή κάθε υπαινιγμού κομματικής προκατάληψης, αν και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Μέρφι αποτελεί σύμμαχο του Τραμπ και θέλει να κάνει δύσκολη τη ζωή στον νέο πρόεδρο.
«Η κάθε ημέρα μετράει. Τη χρονιά αυτή, περισσότερο από κάθε άλλη διαδικασία μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας από το 1932», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μάρτσικ, διευθυντής στο Κέντρο Μεταβίβασης της Προεδρικής Εξουσίας, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την καλύτερη διακυβέρνηση στις ΗΠΑ, ο οποίος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, πιέζοντας τα κέντρα εξουσίας.
Σε ανακοίνωση που υπογράφουν πρώην στελέχη των κυβερνήσεων Ομπάμα, Μπους και Κλίντον, συγχαίρουν το Μπάιντεν και τη Χάρις για την εκλογή τους και καλούν τη Μέρφι να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν νομικά ζητήματα που απαιτούν δικαστικές αποφάσεις, το αποτέλεσμα (των προεδρικών εκλογών) είναι επαρκώς ξεκάθαρο και η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας πρέπει να ξεκινήσει τώρα», ανέφερε στην επιστολή του το ανεξάρτητο Κέντρο Μεταβίβασης της Προεδρικής Εξουσίας.
Την ίδια επιστολή υπογράφουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, ειδικοί στη μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας, μεταξύ αυτών, ο πρώην προσωπάρχης του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, Τζος Μπόλτεν, αλλά και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας της Γιούτα, Μάικ Λεβίτ.
Την ίδια επιστολή υπογράφουν, επίσης, ο πρώτος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, ο Τόμας Μακλάρτι, αλλά και η υπουργός Εμπορίου επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, Πένι Πρίτσκερ. «Παροτρύνουμε την κυβέρνηση Τραμπ να αρχίσει αμέσως τη μετεκλογική διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, αλλά και την ομάδα Μπάιντεν να εκμεταλλευτεί πλήρως τα διαθέσιμα μέσα υπό το ειδικό νομοθετικό πλαίσιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η επιστολή κλιμακώνει την άσκηση της πίεσης στην GSA και προσωπικά στη Μέρφι, η οποία ωστόσο αντιστέκεται σθεναρά. «Διαπίστωση δεν έχει γίνει ακόμα και η διευθύντρια θα συνεχίσει να υπακούει και να εκπληρώνει ό,τι προβλέπεται από το νόμο», δήλωσε στην Washington Post η εκπρόσωπος Τύπου της ΔΓΥ, Πάμελα Πένινγκτον. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, καθώς ο νόμος είναι ασαφής πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της Μέρφι να αποφασίσει αν ο Μπάιντεν είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος.
Οι περισσότεροι, πάντως, θεωρούν ότι η Μέρφι θα νίψει τας χείρας της και θα περιμένει να εκδώσει τη διαπίστωσή της τη 14η Δεκεμβρίου, όταν συγκληθεί το Κολέγιο των Εκλεκτόρων για να ψηφίσει τον επόμενο πρόεδρο, αφού όλες οι διαδικασίες καταμέτρησης ψήφων των πολιτειών είναι επιβεβλημένο από τον νόμο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News