Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι οι αυστραλοί ερευνητές να ολοκληρώσουν τις πρώτες κλινικές δοκιμές για φάρμακα που ενδέχεται να μειώνουν σημαντικά τη θνησιμότητα από τον νέο κορονοϊό.
Καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι απέχουμε μήνες (εδώ), αν όχι χρόνια, από το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό, η σημασία τέτοιων ερευνών είναι εξαιρετικά σημαντική.
«Είμαι αισιόδοξη ότι τουλάχιστον θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα πολλών κλινικών δοκιμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά», δήλωσε στον Guardian η Σάρον Λιούιν, διευθύντρια του Ινστιτούτου Peter Doherty για τις Λοιμώξεις και την Ανοσία.
Η Λιούιν είναι επίσης επικεφαλής των συντονισμένων προσπαθειών των πανεπιστημίων υπό την αιγίδα της Αυστραλιανής Συνεργασίας για την Προετοιμασία απέναντι στην Πανδημία και σε άλλες Λοιμώδεις Ασθένειες APPPID).
Σύντομα τα πρώτα φάρμακα
«Το χρονοδιάγραμμα για τα αντιικά φάρμακα και το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά απέναντι στον ιό, είναι πολύ πιο σύντομο από εκείνο που αφορά τα εμβόλια», ανέφερε η Λιούιν.
«Καθώς αυτές οι έρευνες χρησιμοποιούν υπάρχοντα φάρμακα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ασφάλεια και τη χρήση τους. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε, είναι η δράση τους απέναντι στον ιό», τόνισε η ίδια.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα ανακαλύψουν και διαδικασίες για έγκαιρη διάγνωση του ιού, ιδίως σε οίκους ευγηρίας που στεγάζουν τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους απέναντι στη νέα ασθένεια.
Ενισχύεται η έρευνα
Ο Γκρεκ Χαντ, υπουργός Υγείας της χώρας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει τρία εκατομμύρια δολάρια για έρευνα που αφορά θεραπείες και διάγνωση.
Το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ θα λάβει το ένα εκατομμύριο δολάρια για ένα πρόγραμμα που θα μελετήσει τη χρήση αξονικού τομογράφου για τη διάγνωση ασθενών που σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να εισαχθούν στις ΜΕΘ.
«Αυτό θα επιτρέψει την έγκαιρη και καλύτερα θεραπεία, την καλύτερη ανάρρωση και τα καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε ο Χαντ.
Τα υπόλοιπα 2 εκατομμύρια δολάρια θα κατευθυνθούν σε προγράμματα που πραγματοποιούνται από το Ινστιτούτο Doherty για να παράξουν μια έγκαιρη και ταχεία διαγνωστική μέθοδο για τις λοιμώξεις σε οίκους ευγηρίας.
Θετικά τα πρώτα δείγματα
Η Λιούιν σημείωσε ότι σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή περίπου 300 κλινικές δοκιμές για φάρμακα με στόχο την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
«Εχουμε καλά δείγματα από μικρές μελέτες, σε πρώτο χρόνο από την Κίνα και τώρα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ομως στην πραγματικότητα καμία από αυτές δεν έχει αξιολογηθεί με τη μέθοδο της κλινικής σύγκρισης της θεραπείας σε σχέση με την παραδοσιακή περίθαλψη, ενώ δεν έχουν μελετηθεί τα κλινικά αποτελέσματα σε μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Επομένως, προς το παρόν περιμένουμε τα αποτελέσματα. Κάποια από αυτά θα έρθουν από την Κίνα μέσα σε λίγες εβδομάδες», συμπληρώνει η ίδια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News