926
Ο Ελον Μασκ έγινε μεγαλομέτοχος του Twitter και προσπαθεί να κάνει αλλαγές μέσω αναρτήσεων προς τους χρήστες της πλατφόρμας. | CreativeProtagon

Ελον Μασκ: ξεκίνησε «ανταρτοπόλεμο» στο Twitter με σύμμαχο τον Τζεφ Μπέζος

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 20:23
Ο Ελον Μασκ έγινε μεγαλομέτοχος του Twitter και προσπαθεί να κάνει αλλαγές μέσω αναρτήσεων προς τους χρήστες της πλατφόρμας.
|CreativeProtagon

Ελον Μασκ: ξεκίνησε «ανταρτοπόλεμο» στο Twitter με σύμμαχο τον Τζεφ Μπέζος

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 20:23

Ο Ελον Μασκ απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών του Twitter το οποίο θέλει να αλλάξει μέσω… τιτιβισμάτων προς πάσα κατεύθυνση, με τον αντίζηλο του στην πρωτοκαθεδρία της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, τον Τζεφ Μπέζος της Amazon, να αποφασίζει να εμπλακεί ως σύμμαχος-σύμβουλος του Μασκ στο νέο του εγχείρημα.

Ανεξάρτητα με την άποψη που έχει κάποιος για τον Ελον Μασκ δεν μπορεί παρά να αναγνωρίζει ότι κάθε του επαγγελματική ενασχόληση έχει να κάνει με πρωτοποριακές ιδέες. Από την υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών Pay-Pal, τους επαναχρησιμοποιούμενους διαστημικούς πυραύλους, τα υπερηχητικά τρένα, τις υπόγειες λεωφόρους στις πόλεις, τη σύνδεση υπολογιστών με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τα προηγμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πάντα ο Μασκ καταθέτει στο δημόσιο διάλογο οραματικές ιδέες και τις περισσότερες φορές ξεκινά ο ίδιος την υλοποίηση τους.

Στις αρχές Απριλίου έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας απέκτησε το 9,2% του Twitter έναντι 2,9 δισ. δολαρίων και έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας στην οποία ανήκει η πλατφόρμα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως οι περισσότεροι αντιλήφθηκαν ότι αυτή την φορά ο Μασκ δεν είχε να κομίσει κάποια νέα καινοτόμο πρόταση στον κόσμο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας αλλά απλά αποφάσισε να εμπλακεί επαγγελματικά στο… χόμπι του αφού ως γνωστόν είναι από τους φανατικότερους χρήστες του. Πολλοί λένε ότι θα συνεχίσει να παίζει με το Twitter αλλά από προνομιακή θέση θέτοντας αυτός πλέον τους κανόνες του παιχνιδιού.

Η ανάρτηση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter για τη απόφαση να μην συμμετέχει ο Ελον Μασκ στο Δ.Σ.

H πληθωρική προσωπικότητα και η απρόβλεπτη συμπεριφορά του επιχειρηματία προκάλεσε την εύλογη ανησυχία των εργαζομένων αλλά και των μετόχων της εταιρείας την οποία διατύπωσαν και δημοσίως. Στους μεν πρώτους ο Μασκ υποσχέθηκε ότι θα επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά και θα ανταλλάξουν απόψεις κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί. Στους μετόχους είπε ότι θα μπει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και θα έχουν από εκεί την επαφή που αρμόζει ανάμεσα σε ένα μεγαλομέτοχο και τα στελέχη της εταιρείας.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian ο Μασκ δεν εμφανίστηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Twitter που οργανώθηκε για ολοκληρωθεί η είσοδος σε αυτό και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παράγκ Αγκρουάλ, υποχρεώθηκε να κάνει μια ανάρτηση για να δώσει εξηγήσεις. Στην ανάρτηση αναφέρεται ότι θεωρήθηκε πώς το καλύτερο για όλους αυτή τη στιγμή είναι να μην συμμετέχει ο νέος μεγαλομέτοχος στο Δ.Σ. αλλά η είναι μόνιμα ανοικτή για αυτόν.

Το  κέντρο αστέγων και η Wall Street

Στο μεταξύ ο Μασκ αποφάσισε να μην συζητά τις ιδέες του για τη λειτουργία της εταιρείας και της πλατφόρμας με τα στελέχη της αλλά με τους περισσότερους από τους 80 εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter. Οργανώνει συνεχώς online ψηφοφορίες για κάθε πιθανό και απίθανο ζήτημα. Αρχικά ρώτησε τους χρήστες αν επιθυμούν να προστεθεί το εργαλείο της επεξεργασίας των αναρτήσεων κάτι που ζητούν τα τελευταία χρόνια οι χρήστες της πλατφόρμας αλλά τα στελέχη της δεν επιθυμούσαν να υλοποιήσουν. Τα ποσοστά αποδοχής της πρότασης πλησίασαν το 100% με αποτέλεσμα η πλατφόρμα να κάνει γνωστό ότι θα δώσει σύντομα στους χρήστες την επιλογή της επεξεργασίας των αναρτήσεων τους.

Στη συνέχεια ο Μασκ  έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τη λειτουργία της συνδρομητικής υπηρεσίας Twitter Blue. Πρότεινε τη μείωσης της τιμής της, την απαγόρευσης της προβολής διαφημίσεων και ζήτησε την παροχή της δυνατότητας πληρωμής στο κρυπτονόμισμα dogecoin.

Ο Τζεφ Μπέζος στηρίζει την πρόταση του Ελον Μασκ για μετατροπή των κεντρικών γραφείων του Twitter σε κέντρο αστέγων | Creative Protagon

Σειρά πήραν τα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο, με τον μεγαλομέτοχο της πλατφόρμας να θέτει σε ψηφοφορία την ιδέα του το κτίριο να σταματήσει να λειτουργεί ως έδρα της εταιρείας και να μετατραπεί σε ένα κέντρο παροχής βοήθειας και υπηρεσιών σε αστέγους. Ο Μασκ δικαιολόγησε την πρόταση του υποστηρίζοντας ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας δεν προσέρχονται στα γραφεία για να εργαστούν.

Σε αυτό το ζήτημα ενεπλάκη ξαφνικά και ο Τζεφ Μπέζος, με τον οποίο ο Μασκ κονταροχτυπιέται τα τελευταία χρόνια για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη. Ο ιδρυτής και αφεντικό της Amazon δήλωσε την υποστήριξη του στην ιδέα του Μασκ αναφέροντας ότι δίπλα στα κεντρικά γραφεία της Amazon στο Σιάτλ δημιουργήθηκε ένα κέντρο αστέγων και η συνύπαρξη είναι ιδιαίτερα αρμονική με πολλούς εργαζομένους του εμπορικού ιντερνετικού γίγαντα να βρίσκουν την ευκαιρία να προσφέρουν εθελοντική εργασία.

Ο Μπέζος πρότεινε μάλιστα στον Μασκ μια ενδιάμεση λύση με ένα τμήμα των εγκαταστάσεων του κτιρίου να συνεχίσει να λειτουργεί ως γραφεία και οι υπόλοιποι χώροι να χρησιμοποιηθούν για τους αστέγους.

Με τη φορά που έχει πάρει ο Μασκ κάποιες στιγμές τρολάρει τους χρήστες της πλατφόρμας διατυπώνοντας αστεία (κατά την γνώμη του) ερωτήματα όπως «αν οι χρήστες πιστεύουν ότι το Twitter πεθαίνει» ή «αν πρέπει να αφαιρεθεί το γράμμα w από το όνομα της πλατφόρμας». Ομως μέσα στον ορυμαγδό των αναρτήσεων και αιτημάτων που διατυπώνει ο επιχειρηματίας προς τους χρήστες της πλατφόρμας τις τελευταίες μέρες αρκετοί δεν αντιλαμβάνονται το χιούμορ του και συμπαρασύρονται απαντώντας σοβαρά σε αυτά τα ερωτήματα. Μάλιστα στη σχετική ψηφοφορία, η αφαίρεση του γράμματος w από το όνομα έγινε δεκτή!

Απαντες αναμένουν φυσικά τις επόμενες κινήσεις του Μασκ όσον αφορά τη λειτουργία του Twitter αφού πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε του απόφαση παίζει εκτός των άλλων σημαντικό ρόλο στη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακοίνωση της απόκτησης των μετοχών του Twitter από τον Μασκ η μετοχή της εταιρείας εκτοξεύτηκε για να ακολουθήσει την ακριβώς αντίθετη πορεία όταν έγινε γνωστό ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...