640
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση της Κορσικής | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης και Μακρόν «σφράγισαν» στην Κορσική το Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 17:50
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση της Κορσικής
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης και Μακρόν «σφράγισαν» στην Κορσική το Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 17:50

Με το βλέμμα στην υπογραφή -στο εγγύς μέλλον- μίας συνολικής στρατηγικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν «σφράγισαν» στην Κορσική τη νέα σελίδα στις ελληνογαλλικές σχέσεις στη βάση του δόγματος αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Η συνάντηση των δυο ηγετών κράτησε περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς διήρκεσε πάνω από 1 ώρα και 20 λεπτά, γεγονός που προϊδεάζει για τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών για την προοπτική της στρατηγικής τους σχέσης και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

«Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε στη ΔΕΘ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ έσπευδαν παράλληλα να σημειώσουν ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

Ωστόσο, το χιλιοειπωμένο «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» παίρνει πλέον συγκεκριμένη μορφή σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία εν μέσω των τουρκικών επιθετικών ενεργειών και των απειλών για το status quo σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

«Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις» συμφώνησαν οι δυο ηγέτες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter:

«Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

Αντικείμενο των διμερών συνομιλιών στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7), η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και έναρξη σειράς σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των Μirage 2000, η πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, η απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale, η παραλαβή άλλων έξι ελικοπτέρων ΝΗ-90 και ενδεχομένως η απόκτηση, είτε με αγορά, είτε με τη μορφή δανεισμού δύο γαλλικών φρεγατών.

Αμέσως μετά, στην Ολομέλεια της Διάσκεψης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό, αλλά και έναντι της κλικακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, την ώρα που ο χρόνος για την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Αγκυρας μετράει αντίστροφα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Και όλα αυτά ενώ η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, πατώντας την «κόκκινη» γραμμή, «σταματούν οι προκλήσεις (δηλ. αποχωρεί το Οruc Reis), ξεκινούν οι συζητήσεις», όπως την έχει διατυπώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης (εδώ).

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Μακρόν που κατακεραύνωσε το καθεστώς Ερντογάν (εδώ), το Βερολίνο δείχνει να επιμένει στη γραμμή των ίσων αποστάσεων.

«Θέλησαν να μας συγκρίνουν με την Τουρκία. Η Γαλλία δεν έκανε καμία μονόπλευρη δράση είτε στα χωρικά ύδατα ή στην ΑΟΖ οποιουδήποτε κράτους.

Δείξαμε την υποστήριξη μας στα κράτη μέλη της ΕΕ όταν η Τουρκία έκανε μονόπλευρες πράξεις. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές», διεμήνυσε νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου που προγήθηκε της συνάντησής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ετσι στο όνομα της αποφυγής ενός πιθανού θερμού επεισοδίου με την Αγκυρα, η Αθήνα πιέζεται να μπει σε συνομιλίες -έστω και σε τεχνικό επίπεδο- στη βάση των προτάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για άμεση αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη υποβάλει στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της για τις προτάσεις Στόλτενμπεργκ, ξεκαθαρίζοντας ότι προϋπόθεση για την όποια αποκλιμάκωση, ήταν και είναι η απομάκρυνση του Oruc Reis από την περιοχής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...