Η έκφραση σημαίνει «κάνε οικονομία στον χρόνο σου», «ξόδευε το χρόνο σου με σύνεση». Ανήκει στον Χίλωνα τον Λακεδαιμόνιο, ο οποίος ήταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, περίφημος για τα επιγραμματικά του αποφθέγματα.
Γιατί το αναφέρω σήμερα αυτό; Μα γιατί είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ, στην κρίσιμη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας. Βεβαίως, εννοώ την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της απέναντι στους «θεσμούς», κυρίως όμως τους χειρισμούς της απέναντι στην ιστορική ευθύνη της Αριστεράς που εκλέχθηκε στην εξουσία για να επιτύχει σε μια κρίσιμη διαδρομή! Σαφώς, αυτά που παρέλαβε από την απελθούσα κυβέρνηση δεν ήταν και τα καλύτερα, παρόλα τα περίτεχνα φτιασίδια. Κοινό μυστικό αποτελεί στους κατέχοντες λίγο τα οικονομικά, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν υπήρχε και με δεδομένη τη σημερινή πραγματικότητα έχει μετατραπεί σε έλλειμμα.
Οι πολιτικές αναδρομές και οι εξεταστικές χρειάζονται χρόνο, πολύ χρόνο, που απλώς δεν έχουμε! Οι χρονοβόρες παρουσίες στελεχών της κυβέρνησης στα κανάλια μέρα-νύχτα, μάλλον δεν αυξάνουν το ΑΕΠ της Ελλάδας, ούτε μειώνουν τα προβλήματα. Αντιθέτως μάλιστα. Ορθώς στηλιτεύτηκαν οι περιττές επικοινωνιακές παρουσιάσεις από τον πρωθυπουργό.
Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε αντιληφθεί, τι καυτή πατάτα έπιασε στα χέρια της. Δεν γνωρίζω, μάλιστα, ποιος από την κυβέρνηση το έχει ΤΩΡΑ αντιληφθεί. Πριν από περίπου έναν μήνα, ζητούσε ο ΥΠΟΙΚ χρόνο, σε αρμονία με τον πρωθυπουργό. «Δεν θέλουμε χρήματα», ανέφερε σε όλα τα κανάλια, εγχώρια και ξένα, και σε όλους τους τόνους. «Μας έχετε δώσει ήδη πολλά. Χρόνο χρειαζόμαστε»…
Απορούσα και εγώ μαζί με μερικούς άλλους. Καλά, δεν ξέρουν ότι ο χρόνος είναι χρήμα; Σίγουρα θα το ξέρουν, σκέφτηκα, αλλά μάλλον θα είναι ένα κομμάτι της «θεωρίας παιγνίων», σε διασκευή της οποίας βασίζεται και ο κύριος Τσιπρας, έστω και αν δεν γνωρίζει τις δύσκολες λεπτομέρειες της εφαρμογής της στην πράξη, το άφησε στον κύριο Βαρουφάκη (βλέπε σχετικό άρθρο μου στο protagon: Η θεωρία των παιγνίων στην πράξη, Φεβρουάριος 2015).
Αυτός πάλι, ο ΥΠΟΙΚ, που έχει ζυμωθεί αρκετά με την αμερικανική κουλτούρα, δεν τον άγγιξε ποτέ το περίφημο Time is money, ή το πιο εξειδικευμένο Time Based Management; Που σημαίνει ότι οι μάχες κερδίζονται ή χάνονται σε επιχειρησιακό επίπεδο στο ταμπλό του χρόνου. Πρόκειται για μια μέθοδο που ανέδειξε την εταιρεία συμβούλων Boston Consulting σε έναν απο τους κυρίαρχους παίκτες στη διεθνή αγορά και που διδάσκεται σε πολλά πανεπιστήμια ανά την υφήλιο. Τέλος πάντων.
Αλλά, τι κάνουμε εμείς; Ζητάμε χρόνο, άνευ χρήματος στην αρχή, τώρα όμως άλλαξε το… πλεούμενο ρότα. Λείπει το ρευστό, χρήματα δεν έχουμε, τη θηλειά στον λαιμό έχουμε, κατά τον πρωθυπουργό.
Να που ξαφνικά οι αντίπαλοί μας δεν βιάζονται καθόλου, μα καθόλου. Μήπως παίζουν αυτοί στο παιχνίδι με καλύτερο χαρτί; Τώρα που τους μπάσαμε στη θεωρία παιγνίων, τους άσχετους, γλυκάθηκαν, ξύπνησαν και θέλουν να μας παίξουν;
Το θέμα του χρόνου εμπεριέχει για εμάς τους Έλληνες και άλλη μια σημαντική συνιστώσα, που απορρέει από την ορθόδοξη θρησκεία. Σαφώς, έχουμε όλοι επηρεαστεί από την ορθοδοξία, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο: «Και νυν και αεί, και εις τους αιώνας των αιώνων….».
Υπάρχει κανένας Έλληνας, μεγαλωμένος στην Ελλαδα, που να μην έχει ακούσει, που να μην έχει εμπεδωσει αυτήν τη φράση; Όχι. Η Ορθόδοξη Εκκλησία -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Ρωσία- δεν δίνει σημασία στον χρόνο. Οι αλήθειες, ή αν θελετε τα δόγματα, είναι διαχρονικά και δεν αλλάζουν με τον χρόνο. Σεβαστή η θέση της Εκκλησίας, αυτοί μάλιστα που έχουν αποσυρθεί από τα εγκόσμια, οι μοναχοί π.χ, σκορπάνε τον χρόνο αβέρτα, τον αψηφούν, δεν τους αφορά. Καλά κάνουν. Άγια. «Άνω σχώμεν τας καρδίας…».
Εμάς όμως, τους εγκόσμιους, τους ταλανιζόμενους από τα χρέη, από την υπαρξιακή αγωνία, από την ανασφάλεια, από την αναδουλειά, την εφορία, τις ρυθμίσεις, τους πελάτες, τους προμηθευτές, τις Τράπεζες, εμάς μας αφορά ο χρόνος, και πολύ μάλιστα. Είναι απαράδεκτη η θέση, ότι τα μεγάλα θέματα, οι απαιτούμενες ρυθμίσεις και οι «τομές» θα διαπραγματευτούν και θα συμφωνηθούν… τον Ιούνιο. Αν είναι δυνατόν! Χρόνου φείδου, λοιπόν. Ας ακολουθήσουμε τη λιτή σκέψη ενός από τους σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, του Χίλωνα. Δικός μας είναι. Όχι από αύριο. Από τώρα! Ο Xίλων έχει γράψει και κάτι άλλο που συνάδει άριστα με τη σημερινή κατάσταση στην κυβέρνηση ειδικώς και με την κοινωνία γενικώς: «Αλήθειαν κρήσσαι» (κάνε κτήμα σου την αλήθεια).
Αμήν.
Πηγή αναφοράς για τον Χίλωνα: Nectarlibro.blogspot.gr
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News