Τις περιοχές που έχουν παρουσιάσει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και ως εκ τούτου μπαίνουν στο βαθύ κόκκινο και ισχύουν πιο αυστηρά μέτρα από αύριο, Σάββατο, αλλά και αυτές που είχαν λιγότερα κρούσματα και βγαίνουν από το σκληρό lockdown παρουσίασε κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με όσα είπε, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν:
- η Περιφέρεια Αττικής και οι Περιφερειακές Ενότητες
- Αιτωλοακαρνανίας
- Αχαΐας
- Βοιωτίας
- Εύβοιας, εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου
- Φθιώτιδας
- Ευρυτανίας
- Αργολίδας
- Αρκαδίας
- Κορινθίας
- Θεσσαλονίκης
- Χαλκιδικής
- Θεσπρωτίας
- Ηρακλείου
- Λέσβου
- Ζακύνθου και
- Μυκόνου,
- καθώς και
- ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
- ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,
- ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου,
- ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,
- οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,
- ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
- ο Δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,
- ο Δήμος Σκιάθου,
- ο Δήμος Καρδίτσας,
- και οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρυτανία, η Αρκαδία, η Χίος, τα Ανώγεια και η Σκιάθος εμφανίζουν βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας τους. Εξέλιξη που αν συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, θα επιτρέψει οι περιοχές αυτές να βγουν από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) την επόμενη εβδομάδα.
Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, από αύριο το πρωί στις 6:00, οι ακόλουθες περιοχές:
– Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, με 520 ενεργά κρούσματα, όταν στις 15 Μαρτίου είχε 286 (αύξηση 81,8% σε 10 ημέρες),
– και η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με 315 ενεργά κρούσματα, όταν πριν από 10 ημέρες είχε 156 (αύξηση 101,9%).
– Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσεται επίσης ο Δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 78 από 20 στις 15 Μαρτίου (έχουν δηλαδή σχεδόν τετραπλασιαστεί).
– Στο βαθύ κόκκινο μπαίνει και ο Δήμος Κιλκίς της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με 117 ενεργά κρούσματα όταν –στις 15 Μαρτίου– είχε 51 (αύξηση 129,4% μέσα σε 10 ημέρες).
– Τέλος, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσεται και ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 147 από 68 στις 15 Μαρτίου (αύξηση 116,2%).
Σχετικά με τη Λέρο και τη Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται και παραμένουν σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, καθεστώς που παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 5 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι η αναστολή των οικοδομικών εργασιών, που ισχύει αυτή τη στιγμή στη Λέρο, αίρεται από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου. Δηλαδή από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες στο νησί της Λέρου.
«Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι η συμπληρωματική στρατηγική του self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων, σε ένα διαφορετικό, πιο ασφαλές, περιβάλλον. Δημιουργεί νέες δυνατότητες. Είναι ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, η Επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και για τα σχολεία. Αμέσως μετά την εισήγησή τους θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News