455
|

Τι δουλειές θέλουμε;

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 20 Ιανουαρίου 2013, 07:21

Τι δουλειές θέλουμε;

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 20 Ιανουαρίου 2013, 07:21

Στη Λιθουανία και την Ελλάδα η αυτο-απασχόληση είναι η πιο επιθυμητή μορφή παρεχόμενης εργασίας (κατά 58% και 50% αντιστοίχως), όμως δεν είναι εξίσου δημοφιλής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – π.χ. στη Σουηδία (22%), στη Φινλανδία (24%), στη Δανία και τη Σλοβενία (28%).

Η πρόσφατη έρευνα του ευρωβαρόμετρου για την επιχειρηματικότητα έδειξε, ότι οι πολίτες των 27 γοητεύονται από την αυτο-απασχόληση λιγότερο το 2012 απ΄ό,τι το 2009. Τότε, το 45% των ευρωπαίων ήθελαν νάναι αφεντικά του εαυτού τους, ενώ τώρα είναι το 37% και το 58% αντίθετα προτιμούν την υπαλληλία. Η αυτο-απασχόληση πάντως είναι δημοφιλέστερη στους άντρες (42%) και τους νέους (45%), ενώ οι γυναίκες (33%) και οι ηλικιωμένοι (36%) προτιμούν την εξαρτημένη εργασία.

Ως εμπόδια στην ανάληψη μιας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας οι ευρωπαίοι ιεραρχούν την έλλειψη κεφαλαίου και χρηματοδοτικών πηγών, την παρούσα συγκυρία του οικονομικού κλίματος, την έλλειψη σχετικών δεξιοτήτων. Ωστόσο, επ΄αυτού σημειώνονται σοβαρές αποκλίσεις – αν για τους έλληνες π.χ. η έλλειψη κεφαλαίου είναι ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας (96%), για τους Φινλανδούς είναι εμπόδιο μόνο κατά την κρίση του 52%.

Άλλοι αποτρεπτικοί παράγοντες στην επιχειρηματική εμπλοκή είναι εξάλλου ο φόβος της πτώχευσης (43%), ο φόβος απώλειας της προσωπικής περιουσίας (37%) και η ανησυχία προσπορισμού ενός άστατου και μη εγγυημένου εισοδήματος (33%). Το 50% πάντως θεωρεί ότι «δύσκολα» μπορεί να πληροφορηθεί τα αναγκαία για την έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, όμως και εδώ οι αντίποδες βρίσκονται μακράν – στην Ελλάδα το 77% παραπονιέται για έλλειψη πληροφόρησης, ενώ στην Ολλανδία μόλις το 20% συμμετέχει σε αυτή την κατηγορία.

Αν κληρονομούσαν μια περιουσία, το 33% των ευρωπαίων θα αγόραζε ένα σπίτι, το 27% θα αποταμίευε την κληρονομιά με κάποιο τρόπο και μόνο το 17% θα την επένδυε επιχειρηματικά. Στα δύο άκρα βρίσκονται οι Ρουμάνοι (το 54% εξ αυτών θα είχε μιαν επιχειρηματική εμπλοκή) και οι Φινλανδοί-Σουηδοί, το 6% των οποίων θα ήθελε επιχειρηματική δράση. Στη μέση είμαστε οι έλληνες με 22%.

Την αυτο-απασχόληση επιλέγουν οι ευρωπαίοι γιατί προσφέρει ανεξαρτησία και αυτο-επιβεβαίωση, ελευθερία χώρου και χρόνου εργασίας και καλύτερες εισοδηματικές προοπτικές. Τη σχέση εξαρτημένης εργασίας επιλέγουν οι ευρωπαίοι εξαιτίας της εργασιακής ασφάλειας που προσφέρει και του κανονικού σταθερού μισθού που τη συνοδεύει – όμως, τούτο το τελευταίο εκτιμάται πολύ στην Κύπρο (55%) και πολύ λίγο στη Ρουμανία (8%). Το 48% εξάλλου θέλει να εργάζεται σε μια κοινή εταιρεία, ενώ το 41% σε μια «οικογενειακή επιχείρηση». Η «οικογενειακή επιχείρηση» θεωρείται ότι προσφέρει καλύτερες συνθήκες εργασίας, μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια και περισσότερες ευκαιρίες περαιτέρω κατάρτισης.

΄Οσοι τέλος έχουν μιαν επιχειρηματική εμπειρία, θεωρούν ότι πρωτεύον ήταν «η ιδέα», μια πρωτότυπη σκέψη που θα απαντούσε σε μιαν ανάγκη (87%). Το 84% πιστεύει ότι βασικό είναι η κεφαλαιακή υποστήριξη, το 68% ο εντοπισμός των κατάλληλων συνεταίρων, το 62% προτάσσει το μοντέλο λειτουργίας και το 55% πιστεύει, ότι ήταν «το ανικανοποίητο» της επαγγελματικής του πορείας, αυτό που τον ώθησε να βουτήξει στην επιχειρηματικότητα…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News