759
|

Παρκαρισμένη λογική

Γιάννης Παπαδημητρίου Γιάννης Παπαδημητρίου 6 Σεπτεμβρίου 2011, 06:11

Παρκαρισμένη λογική

Γιάννης Παπαδημητρίου Γιάννης Παπαδημητρίου 6 Σεπτεμβρίου 2011, 06:11

Την προηγούμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου, οι κάτοικοι του Θησείου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αφαίας για να δηλώσουν την άρνησή τους στο μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης που προσπαθεί να επιβάλλει ο Δήμος Αθηναίων. Το 2010 η δημοτική αρχή, με τότε δήμαρχο τον Νικήτα Κακλαμάνη, είχε αποπειραθεί για πρώτη φορά να περάσει το μέτρο, αλλά έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων δεν τα κατάφερε. Ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, ακολούθησε την ίδια ακριβώς τακτική με τον προκάτοχό του, αποπειράθηκε δηλαδή να περάσει το μέτρο στη ζούλα: χωρίς καμία προειδοποίηση, Αύγουστο μήνα, που οι περισσότεροι λείπουν για διακοπές, έστησε στα πεζοδρόμια τις ειδικές πινακίδες στάθμευσης και διαγράμμισε τους δρόμους, οριοθετώντας τις θέσεις παρκινγκ. Όταν τελείωσαν οι εργασίες, οι δημοτικοί υπάλληλοι μοίρασαν φυλλάδια –τα άφησαν τους υαλοκαθαριστήρες- που ενημέρωναν για την εφαρμογή του μέτρου. (παραθέτω αυτούσια σκηνή που παρακολούθησα: εξαγριωμένος κάτοικος Θησείου, γύρω στα εξήντα, με παντόφλες και λευκή φανέλα, απευθυνόμενος σε δύο δημοτικούς αστυνομικούς που μοίραζαν φυλλάδια, κάνοντάς τους κωλοδάχτυλο, τους φώναζε: «καλά ρε μαλάκες, δεν πήρατε το μάθημά σας πέρσι; Στον κώλο σας θα μπουν κι αυτές οι πινακίδες, άντε πηγαίνετε στο διάολο και μην σας ξαναδώ σπίτι μου. Που σας πληρώνω για μπάτσους κι εσείς γίνατε γραμματείς του δρόμου». Έντρομοι εκείνοι, έστριψαν στο παρακάτω στενό).

Αμ δε! Η επιτροπή κατοίκων Θησείου, όπως έπραξε και πέρσι, τύπωσε φυλλάδια με σύνθημα «δεν πληρώνουμε τις κλήσεις, οργανωνόμαστε και αντιστεκόμαστε» για να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους ανθρώπους της περιοχής. Οι κάτοικοι λοιπόν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και την Περασμένη Τετάρτη -καμιά εκατοστή άτομα ήταν σίγουρα-, έκαναν πορεία, στη διάρκεια της οποίας έκοψαν τις πινακίδες της ελεγχόμενης στάθμευσης. Μάλιστα, ένας μεσήλικας, ανακηρύσσοντας εαυτόν τροχονόμο, στη διασταύρωση Νηλέως και Ακταίου, παρέπεμπε αναγκαστικά τους (εγκλωβισμένους/φρικαρισμένους/απηυδισμένους στα στενάκια του Θησείου) οδηγούς στην Πειραιώς!

Το θέμα έχει δυο διαστάσεις, αυτή του Δήμου κι εκείνη των πολιτών. Ο Δήμος υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν το Θησείο (και η ευρύτερη περιοχή των Πετραλώνων) να παραμένει η μοναδική γειτονιά στην οποία δεν έχει εφαρμοστεί το μέτρο. Αυτό αποτελεί αδικία προς τους κατοίκους των υπόλοιπων διαμερισμάτων. Επίσης, ο Δήμος έχει διαφυγόντα κέρδη από την μη επιβολή του μέτρου. Και τέλος, ισχυρίζεται ότι η ανυπαρξία της ελεγχόμενης στάθμευσης προκαλεί χάος στο παρκάρισμα και ταυτόχρονα ενθαρρύνει δημότες άλλων περιοχών να παίρνουν το αμάξι τους, αντί να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, π.χ τον ηλεκτρικό.

Από την άλλη, οι κάτοικοι θεωρούν ότι το μέτρο στην ουσία του δεν μπορεί να εφαρμοστεί και ότι «μοναδικό σκοπό έχει την οικονομική τους αφαίμαξη». Γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο; Σύμφωνα με τους ίδιους κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, διότι είναι τέτοια η γεωγραφική ιδιομορφία και ρυμοτομία της περιοχής (αδιέξοδα, ανηφόρες, ακάλυπτοι χώροι, ασφυκτικά στενοί δρόμοι, κ.ά) που αν εφαρμοστεί το μέτρο καταργούνται αυτομάτως οι μισές θέσεις παρκινγκ. Προφανώς, είναι αδύνατον να διαγραμμιστεί ένας χωματόδρομος, μία πλατεία ή ένα αδιέξοδο ως μόνιμη θέση στάθμευσης. Άρα, όποιος αφήνει το αυτοκίνητό του εκεί θα πληρώνει κλήση από 40-80 ευρώ. Δεύτερον, οι κάτοικοι εκτιμούν ότι οι ανάγκες τους υπολογίζονται περίπου στις εξακόσιες νόμιμες θέσεις παρκινγκ, ενώ με την εφαρμογή του μέτρου οι θέσεις δεν φτάνουν ούτε τις διακόσιες. Συνακόλουθα, αρνούνται να πληρώσουν από τη στιγμή που ο Δήμος δεν κάνει καν προσπάθεια να συνεργαστεί μαζί τους. Το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία άρχισαν να χτίζονται πολυκατοικίες που διαθέτουν πυλωτή ή υπόγειο γκαράζ δεν είναι της παρούσης.

Τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι τόσα πολλά, που σου δένουν κόμπο το μυαλό. Είναι δυνατόν ο Δήμος, σαν τον κλέφτη, να μην ενημερώνει τους κατοίκους, να μην συζητά μαζί τους και πατώντας στις μύτες να τοποθετεί τις πινακίδες στάθμευσης στα κρυφά; Είναι δυνατόν οι πολίτες (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά) να εκφράζουν τη διαφωνία τους κόβοντας τις πινακίδες ή βρίζοντας τους αστυνομικούς του Δήμου; Έχει άδικο ο Δήμος που επιθυμεί τα μέτρα να ισχύουν για τους κατοίκους όλων των διαμερισμάτων ή έχουν δίκιο οι πολίτες που ισχυρίζονται ότι το μέτρο θα μειώσει κατά πολύ τις ήδη υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης και θα τους κάνει μαρτυρική την καθημερινότητα;

Προσωπικά, άκρη δεν μπόρεσα να βγάλω, και για το λόγο αυτό θέτω το ζήτημα προς ψηφοφορία. Αν και τείνω περισσότερο προς την πλευρά των κατοίκων. Όχι γιατί δεν πιστεύω ότι το μέτρο πρέπει να ισχύει για όλους, αλλά γιατί πράγματι η γεωγραφική ιδιομορφία της περιοχής είναι τέτοια που οι άνθρωποι παρκάρουν τα αμάξια τους ακόμη και σε χωματόδρομους. Και καμιά φορά, η διακριτική μεταχείριση σε καθημερινά προβλήματα είναι αυτή που φέρνει λύσεις και δεν προκαλεί αδιέξοδα. Ούτε εξαγριώνει τους πολίτες και τους καθιστά απρόθυμους για οποιαδήποτε αλλαγή.

ΥΓ: Επειδή πλέον μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών είναι και χιλιάδες αλλοδαποί, μήπως ο Δήμος θα έπρεπε να σκεφτεί εφεξής τις ανακοινώσεις και τα φυλλάδια να τα εκδίδει δίγλωσσα;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News