Αθήνα. Η πόλη της Αθηνάς και… της νεραντζιάς. Είναι δεκάδες χιλιάδες οι νεραντζιές σ’ αυτήν την πόλη που πασχίζει να πάρει ανάσα, βυθισμένη στο μπετόν.
Σε άλλους αρέσουν. Οταν ανθίζουν, λένε, η ευωδιά τους έρχεται να καλύψει τις υπόλοιπες, όχι και τόσο ευχάριστες, μυρωδιές της πρωτεύουσας. Κι όταν καρποφορούν, σπάνε με την πορτοκαλί τους πινελιά τη μονοτονία του τσιμέντου και της ασφάλτου.
Αλλοι πάλι δυσανασχετούν κάθε που γεμίζουν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια με λιωμένα νεράντζια. Αναρωτιούνται γιατί στη θέση τους δεν διάλεξε ο Δήμος κάποιο άλλο, «πιο καθαρό» φυτό.
Οπως και να ‘χει όμως, συμφωνούμε όλοι, φαντάζομαι, πως αφενός η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ούτε ένα κλαράκι και αφετέρου πως, αν ο καθένας μας αρχίσει να κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι μπροστά απ’ το σπίτι ή το μαγαζί του (όχι πως δεν συμβαίνει ήδη αυτό), χαθήκαμε.
Εδώ και λίγα 24ωρα λοιπόν, η περιπέτεια τεσσάρων τέτοιων δέντρων στην οδό Αλκιμάχου στο Παγκράτι, έχει γίνει αυτό που λέμε viral στο Facebook. Ολα ξεκίνησαν όταν κάτοικοι της περιοχής, έκπληκτοι αντίκρισαν τις νεραντζιές κομμένες, όπως τις βλέπετε στην φωτογραφία.
Τα δέντρα κόπηκαν με αυθαίρετη απόφαση του εστιατορίου YAMATO Furin Kazan, που βρίσκεται στην οδό Αλκιμάχου, στον αριθμό 21. Δημότης της περιοχής κατήγγειλε το γεγονός στην Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, που ανταποκρίθηκε άμεσα και, κατόπιν αυτοψίας, επιβεβαίωσε την αυθαίρετη καρατόμηση των τεσσάρων δέντρων, ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών. Ο υπεύθυνος του εστιατορίου υποστήριξε, μιλώντας στο κλιμάκιο που μετέβη επί τόπου, ότι προέβη στην κοπή κατόπιν «προηγούμενης επικοινωνίας» με υπηρεσία του Δήμου, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται. Ηδη έχει επιβληθεί πρόστιμο, ενώ τη Δευτέρα 18 Απριλίου ο Δήμος θα καταθέσει και μήνυση για την αυθαίρετη κλάδευση.
Για την πληρότητα του ρεπορτάζ, επικοινώνησα με τον υπεύθυνο του εστιατορίου που δέχθηκε με προθυμία να μου μιλήσει αλλά δεν ήθελε να κατονομαστεί στο κείμενο. Ο ίδιος παραδέχθηκε την ευθύνη για την κοπή των δέντρων. «Ήταν λάθος μας», μου λέει. Σε αντίθεση, μάλιστα, με ό,τι είπε στο κλιμάκιο του Δήμου, αυτή τη φορά δηλώνει ότι ποτέ δεν επικοινώνησε με καμία αρμόδια υπηρεσία.
Υποστηρίζει πως αναγκάστηκε να προχωρήσει στο «κλάδεμα» γιατί ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για τη φροντίδα των δέντρων. Απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι τα δέντρα κόπηκαν για να φαίνεται καλύτερα η πρόσοψη της επιχείρησης και υποστηρίζει πως τα δέντρα «είχαν αρρωστήσει και ήταν εστία μόλυνσης, καθώς πάνω στα κλαδιά τους είχαν συσσωρευθεί σκουπίδια, πλαστικές σακούλες και άλλα».
Δείτε στην εικονοθήκη που ακολουθεί φωτογραφίες, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το κλάδεμα. Ορισμένες από τις φωτογραφίες μας δόθηκαν από κατοίκους της περιοχής.
Γυναίκα που μένει στον ίδιο δρόμο, πάντως, κάνει λόγο για ολάνθιστα δέντρα. «Μοσχοβολούσε ο τόπος», λέει χαρακτηριστικά.
Ο υπεύθυνος του εστιατορίου, παραδέχεται επιπλέον, ότι τόσο ο κηπουρός που προέβη στην κοπή (ισχυρίζεται ότι το ανέθεσε σε επαγγελματία κηπουρό), όσο και ο ίδιος είπαν ψευδώς στους περίοικους που ρώτησαν, ότι του είχε χορηγηθεί σχετική άδεια από τον Δήμο Αθηναίων. «Ηταν λάθος», ξαναλέει.
«Αν θέλαμε να καταστρέψουμε τα δέντρα», μου είπε, «θα τα είχαμε κόψει από κάτω». Του λέω πως η εικόνα δεν δείχνει δέντρα κλαδεμένα, αλλά κομμένα. «Ο κηπουρός μάς είπε πως έτσι πρέπει να κλαδευτούν και πως με το λίπασμα που έριξε σε 2-3 μήνες θα ξαναπρασινίσουν», απαντά. «Αν δεν επανέλθουν είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε νέα δέντρα με δικά μας έξοδα». Αναφορικά με το πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ που έχει ήδη βεβαιωθεί σε βάρος της επιχείρησης, ο υπεύθυνος του εστιατορίου δηλώνει ότι θα πληρωθεί κανονικά, ενώ, μετά το διαδικτυακό κάλεσμα για μποϊκοτάζ της επιχείρησης, ζητεί, όπως χαρακτηριστικά μού είπε «να σκεφτούμε τους εργαζομένους που θα χάσουν τη δουλειά τους».
Αποφάσισα να ασχοληθώ μ’ αυτό το θέμα για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί όταν είδα τη φωτογραφία που αναρτήθηκε στο facebook με την μαρτυρία περιοίκου πιάστηκε η ψυχή μου. Δεύτερον, γιατί αυτή η σύντομη ιστορία, η περιπέτεια τεσσάρων νεραντζιών, είναι ταυτόχρονα και ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα για το πώς μπορεί κι οφείλει να κινητοποιείται η κοινωνία των πολιτών για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα, τον δημόσιο χώρο και την ποιότητα ζωής, αντί να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια αναφωνώντας «πού είναι το κράτος;»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News