564
|

Ο καταγγέλων απελαύνεται…

Ο καταγγέλων απελαύνεται…

Update: Το πρωί της Πέμπτης η διάταξη αποσύρθηκε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις. «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποτρέψουμε καταγγελίες για ρατσιστική βία για αυτό και την αποσύρουμε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ωστόσο το μεσημέρι της Πέμπτης κατατέθηκε εκ νέου από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη. «Δεν αποδέχομαι την απόσυρση και θεωρώ ότι πρέπει να μείνει. Όταν δίνεται μια μάχη στα σύνορα και στα νησιά και τις πόλεις δίνεται μάχη για την προάσπιση των συνόρων». Τελικώς αργότερα αποσύρθηκε εκ νέου από τον αναπληρωτή υπουργό, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση των κυβερνητικών εταίρων. 

Πριν από λίγους μήνες, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε κάτι το οποίο, λίγο ως πολύ, γνωρίζαμε. Ότι οι μετανάστες που πέφτουν θύματα κακοποίησης στη χώρα μας, φοβούνται να πάνε στις αρμόδιες αρχές και να το αναφέρουν. Και δεν το κάνουν. Τα περιστατικά ήταν πολλά, κάποια λίγα μέσα ενημέρωσης τα έφερναν στη δημοσιότητα, αλλά γενικά ακολουθούσε σιωπή.
       
Αφορμή της καταγγελίας της Διεθνούς Αμνηστίας, ο άγριος ξυλοδαρμός δύο μεταναστών στο Ηράκλειο από ακροδεξιούς της Χρυσής Αυγής. Οι μαυροφορεμένοι νεοναζιστές επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν τους δύο ξένους, οι οποίοι, όπως ανέφερε η Δ.Α. «ήταν πολύ φοβισμένοι για να πάνε στην αστυνομία ή ν' αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, λόγω του φόβου απέλασης".
       
Με αφορμή το περιστατικό, η Δ.Α. απηύθυνε τότε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση «να δράσει άμεσα προκειμένου να περιορίσει την αυξανόμενη έξαρση ξενοφοβικών και ρατσιστικών επιθέσεων». Και επεσήμαινε, πως στη χώρα μας υπάρχει έλλειψη νομοθεσίας για την προστασία των θυμάτων με παράτυπο καθεστώς, ενώ οι θύτες παραμένουν ελεύθεροι». Επειδή έχουμε μια κυβέρνηση που όπως είναι γνωστό …λαμβάνει πάντα υπόψη της τις καταγγελίες, ιδιαίτερα όταν αυτές έρχονται από μεγάλες οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων, υπήρξε αντίδραση.
              
Και έστω με μικρή καθυστέρηση, αποφάσισε να …αντιμετωπίσει το θέμα. Έτσι, έφερε χθες στη Βουλή μια διάταξη στο νομοσχέδιο για τον μεταναστευτικό κώδικα, η οποία προβλέπει πως «εάν κάποιος μετανάστης καταγγείλλει ψευδώς φαινόμενα ρατσιστικής βίας εναντίον του από όργανα της Πολιτείας, τότε απελαύνεται από τη χώρα»! Έκανε η κυβέρνηση δηλαδή, ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των μεταναστών. Τώρα, άνετα τα όργανα της τάξης που τους αρέσει να παίζουν με τις ζωές των ξένων, μπορούν σχεδόν ανενόχλητα να συνεχίζουν το «παιχνίδι» τους. Δεν κινδυνεύουν για κάτι, αντίθετα κινδυνεύουν με άμεση απέλαση εκείνοι οι ελάχιστοι μετανάστες που είχαν το θάρρος να καταγγείλλουν ένα περιστατικό βίας.
              
Στη Βουλή, η διάταξη συνάντησε αρκετές αντιδράσεις. Ακόμα και από βουλευτή της συγκυβέρνησης (Κ. Τριαντάφυλλος,ΠΑΣΟΚ). Έτσι, η διάταξη αποσύρθηκε. Για λίγο ομως. Κάτι μαγικό συνέβη και επανήλθε λίγο αργότερα επαναδιατυπωμένη. Η νέα ρύθμιση δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα. Προβλέπει ότι η απέλαση σε περίπτωση ψευδούς καταγγελίας, θα γίνεται με αυτόφωρη διαδικασία, εφόσον η καταγγελία τεθεί στο αρχείο ως ψευδής. Αστυνομικοί (ή λιμενικοί)  θα ελέγχουν καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών; Και αν συμβεί αυτό, θα έχει κάποιος απελπισμένος μετανάστης οποιαδήποτε ελπίδα να βρει ίχνη από το δίκιο του;
              
Αλλά ανεξάρτητα από αυτό. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ένας ή περισσότεροι μετανάστες καταγγέλλουν ψευδώς ότι έπεσαν θύματα ρατσιστικής βίας, πρέπει άραγε η τιμωρία να έχει τέτοιο ακραίο χαρακτήρα; Ανάλογης βαρύτητας είναι και οι ποινές για τέτοιου είδους παραπτώματα και για όσους δεν είναι μετανάστες;
              
Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βουλή. Δεν μπορώ να προβλέψω την τύχη της συγκεκριμένης διάταξης. Αυτό που μπορώ να προβλέψω, είναι πως με τέτοια κυβερνητικά μυαλά, δεν θα είμαστε μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη μόνο για τα οικονομικά μας χάλια. Θα έχουν και άλλους λόγους για να μας κατατάσσουν εκεί…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News