602
|

Ο κ. Φορτσάκης ως κομματάρχης

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 9 Νοεμβρίου 2014, 00:20

Ο κ. Φορτσάκης ως κομματάρχης

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 9 Νοεμβρίου 2014, 00:20

Στα πρόσφατα γεγονότα με τη Σύγκλητο, στα οποία αναφερθήκαμε πρόσφατα, συνέβησαν τρία χαρακτηριστικά γεγονότα σε επικοινωνιακό επίπεδο:

  • πρώτο, η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά προς τον πρύτανη κ. Φορτσάκη, όπου τον συνεχάρη για την επιτυχή συνεδρίαση της Συγκλήτου (παρουσία των ΜΑΤ…), με
  • δεύτερο την ομιλία του πρωθυπουργού την προηγουμένη, στον εορτασμό για τα 40 χρόνια της ΟΝΝΕΔ, όπου είπε πολλά και διάφορα, μεταξύ των οποίων ότι «πρώτη η ΟΝΝΕΔ είχε ζητήσει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, λέγοντας μάλιστα ότι και η συνταγματική μεταρρύθμιση που τώρα προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τη δημιουργία μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι πρόταση της νεολαίας της ΝΔ». Σχολιάζοντας τα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε με οργίλο ύφος λόγο για «θρασίμια που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους και δεν έχουν μάθει το πρώτο μάθημα δημοκρατίας, να σέβονται την γνώμη των άλλων». Και συνέχισε λέγοντας ότι η επικράτηση της Αριστεράς στα πανεπιστήμια τελείωσε. «Η ΟΝΝΕΔ κέρδισε τα πανεπιστήμια με τη δράση της και τους αγώνες της. Η ΔΑΠ παραμένει πάντα πρώτη δύναμη και η ΟΝΝΕΔ στην  πρωτοπορία». Σύμφωνα δε, με τον κ. Σαμαρά «παντού αλλού στον κόσμο οι ιδέες της ΔΑΠ κυριαρχούν, ήλθε η ώρα οι ίδιες ιδέες να κυριαρχήσουν στον τόπο μας και να δώσουν τον δυναμισμό που θέλουν οι Έλληνες».
  • τρίτο η δήλωση του κ. Φορτσάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε απολύτως ήρεμο κλίμα και έπειτα από πολλά χρόνια με απολύτως νόμιμο τρόπο». Σε ανακοίνωση, μάλιστα, που εκδόθηκε από το ΕΚΠΑ τονίζεται πως «γενική ήταν μεταξύ των συμμετασχόντων συγκλητικών η αίσθηση ότι το Ίδρυμα ανακτά τον ρυθμό του και επαναλαμβάνει την πορεία του προς τα εμπρός, παρά τις αντιδράσεις των όσων εραστών του τέλματος ή της οπισθοδρόμησης, αλλά σε απόλυτη συμφωνία με το αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών αυτής της χώρας και των φοιτητών μας».

Αυτά συνέβησαν πριν από μία εβδομάδα  Πίστευα ότι το θέμα κλείνει εδώ και ότι αιτία ήταν η ένταση που είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Όμως φαίνεται πως ο κ. Πρύτανης έχει αποφασίσει να εγκαινιάσει μια νέα, και πρωτόγνωρη για τα χρονικά του πανεπιστημίου, επικοινωνιακή πολιτική, αποστέλλοντας ενημερωτικά mail στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έτσι, την περασμένη Τετάρτη 5/11 λάβαμε ανακοίνωση από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ με τίτλο «Οι πολίτες συμφωνούν με τον έλεγχο εισόδου στο Ε.Κ.Π.Α.», όπου γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα εταιρείας δημοσκοπήσεων, που δείχνουν πράγματι, ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της ύπαρξης ελέγχου στο κεντρικό κτίριο του Π.Α. Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «Οι  Πρυτανικές Αρχές, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους, θα συνεχίσουν να εργάζονται για όλα εκείνα τα αυτονόητα που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη το Πανεπιστήμιό μας».

Την Παρασκευή 7/11 εστάλη από την Πρυτανεία ανακοίνωση με τίτλο Συναντήσεις με εκπροσώπους Φοιτητικών Συλλόγων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «οι φοιτητές αναφέρθηκαν με κόσμιο τρόπο (υπογράμμιση δική μου) σε σειρά τρεχόντων θεμάτων όπως η υποχρηματοδότηση του Ε.Κ.Π.Α., οι διαγραφές παλαιών φοιτητών, οι μετεγγραφές, ο Οργανισμός του Ιδρύματος κ.ά. Ο Αναπληρωτής Πρύτανης εξήγησε υπομονετικά (και πάλι δική μου η υπογράμμιση) στους φοιτητές τις θέσεις και τις υπό εξέλιξη ενέργειες της Πρυτανείας».

Τέλος, την Πέμπτη 6/11, εστάλη από το Γραφείο Τύπου του ΕΚΠΑ ανακοίνωση του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Π.Α., στο οποίο εκφράζεται αλληλεγγύη και συμπαράσταση προς τον κ. Φορτσάκη. Αξίζει να το διαβάσει κανείς.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι σημερινές πρυτανικές αρχές έχουν εγκαινιάσει μια διχαστική επικοινωνιακή πολιτική και συμπεριφέρονται ως κομματάρχες (παλαιάς, θα έλεγα μάλιστα πολύ παλαιάς, κοπής) απέναντι στην πανεπιστημιακή κοινότητα, τα δε περί «κοσμίου τρόπου» των φοιτητών και τα περί «υπομονετικής εξήγησης» του κ. αντιπρύτανη προς τους φοιτητές σίγουρα δεν συνάδουν με καθηγητές πανεπιστημίου, που κατέχουν μάλιστα τις ύψιστες θέσεις σε αυτό, αλλά αποτελούν κείμενα πολύ χαμηλού επιπέδου.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News