Με όσους δημοσίους υπαλλήλους έχω μιλήσει τα χρόνια των μνημονίων, πάντα διαμαρτύρονταν για τον άθλιο τρόπο με τον οποίο γράφονταν από τις υπηρεσίες τα περισσότερα νομοθετήματα: Διατυπώσεις με ασάφειες και δυνατότητες της διοίκησης να δίνει πολλαπλές ερμηνείες, κακοί υπολογισμοί των δαπανών -αν και με τον χρόνο αυτό αντιμετωπίσθηκε- και έκδοση πολλών εγκυκλίων για ερμηνείες.
Την παράδοση συνεχίζει και αναβαθμίζει η κυβέρνηση Τσίπρα. Στο πρώτο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το ποιος δικαιούται τι, κατ' ουσία ρυθμίζεται από το άρθρο 5 του νομοσχεδίου «εξουσιοδοτικές διατάξεις». Εκεί ρυθμίζεται ακόμα με κοινή απόφαση 3 συναρμοδίων υπουργών (βοήθεια!) ποια δικαιολογητικά χρειάζονται, ποιοι φορείς θα είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση, ποιες διαδικασίες ελέγχου υπάρχουν κ.λπ. κ.λπ. σε σχέση με ό,τι περιλαμβάνεται στα 4 προηγούμενα άρθρα.
Έτσι, δεν έμεινε κρυφό στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για το νομοσχέδιο, ότι στις 2 Μαρτίου το υπουργείο Κοινωνικής Προστασίας είχε βεβαιώσει το Γενικό Λογιστήριο ότι οι δικαιούχες οικογένειες για τα επιδοτούμενα τροφεία φθάνουν τις 170.000. Δύο μέρες αργότερα, το ίδιο υπουργείο λέει ότι είναι 153.000 οικογένειες. Στην επιστολή Βαρουφάκη στον Γερούν Ντάισελμπλουμ οι δικαιούχοι φθάνουν τις 300.000 οικογένειες. Ποιος έχει δίκιο; Η κ. Φωτίου, που μίλησε χθες για 153.000 οικογένειες.
Το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου αυτού φέρει τον τίτλο «Οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων». Μια σχετική σαφήνεια και καθαρότητα υπάρχει στα 9 άρθρα που αφορούν την οργάνωση των υπηρεσιών του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Υπάρχουν και κάποιες καινοτομίες, όπως π.χ. η υπαγωγή του ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υγείας) στο νεοσύστατο υπουργείο και όχι στο υπουργείο Υγείας.
Από κει και πέρα, ωστόσο, αρχίζουν ορισμένα περίεργα, με πιο περίεργο το άρθρο 24: «Στα γραφεία του πρωθυπουργού, αντιπροέδρων (μέχρι τώρα έχουμε έναν, γιατί ο πληθυντικός;) και υπουργών επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων ειδικού συμβούλου για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα αντικείμενα, καθ' υπέρβαση του οριζομένου ανώτατου αριθμού ειδικών συμβούλων και συνεργατών… Οι ειδικοί αυτοί σύμβουλοι υπηρετούν εθελοντικά και δεν λαμβάνουν μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή, εκτός των οδοιπορικών τους»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News