393
|

Νομοθετικές «εξυπνάδες»;

Θανάσης Σκόκος Θανάσης Σκόκος 29 Σεπτεμβρίου 2013, 00:14

Νομοθετικές «εξυπνάδες»;

Θανάσης Σκόκος Θανάσης Σκόκος 29 Σεπτεμβρίου 2013, 00:14

Θα ήταν ίσως φρόνιμο να αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες εξελίξεις με ψυχραιμία, τιθασεύοντας τον ενθουσιασμό που μεταδίδει η «αντιφασιστική-αντιναζιστική δημοκρατική» τηλεοπτική μπολικούρα  των τελευταίων ωρών.

Είναι αλήθεια οτι η στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά ήταν καταλυτική στο να αναδειχθεί η τύφλωση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας και η πολύμηνη ολιγωρία κυβέρνησης, δικαιοσύνης, πολιτικού συστήματος, απέναντι στη συμμορία του εθνικιστικού λαϊκισμού. Η ακούσια θυσία του παλικαριού υποχρέωσε τον Νίκο Δένδια, την κυβέρνηση, την Δικαιοσύνη να κάνει αυτό που όφειλε να είχε κάνει από καιρό. Βρισκόμαστε στην αρχή και θα περάσει χρόνος για να αποδειχθεί αν οι εξελίξεις αυτές συνιστούν τον οριστικό πολιτικό θάνατο της Χρυσής Αυγής. Σε σχέση μάλιστα με το τελευταίο, πιο καθοριστική και από τις δικαστικές διώξεις θα είναι η στάση του πολιτικού συστήματος σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των θεσμών.

Ας δούμε, για παράδειγμα, το ενδεχόμενο πρόκλησης περιφερειακών εκλογών, λόγω παραίτησης βουλευτών και επιλαχόντων της Χρυσής Αυγής. Παρακολουθώντας την Παρασκευή το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA έμεινα έκπληκτος από αυτά που άκουγα να προτείνει ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου κ. Νίκος Αλεβιζάτος εδώ.

Να ψηφίσει η Βουλή έναν νόμο, προτείνει ο κ. καθηγητής, που θα λέει ότι οσάκις ασκείται καταχρηστικά το δικαίωμα της ομαδικής παραίτησης βουλευτών «με σκοπό την υπονόμευση του πολιτεύματος» δεν θα γίνονται εκλογές και οι θέσεις αυτές θα παραμένουν κενές. «Και αφήστε τους να πάνε στο ΣτΕ και στα Στρασβούργο(!). Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτά που λένε σχετικά με τις εκλογές διάφοροι πολιτικοί «είναι γελοιότητες»!

Δηλαδή δεν ισχύει το ότι το δημοκρατικό πολίτευμα νομοθετεί με νηφαλιότητα κανόνες μακράς, κατά το δυνατόν, πνοής και όχι συγκυριακά; Είναι σοβαρή και αξιόπιστη η πολιτεία που νομοθετεί «εν θερμώ» για να αντιμετωπίσει απειλές για μια κακόβουλη, έστω, κατάχρηση μιας νόμιμης διαδικασίας που έχει θεσπιστεί δημοκρατικά; Η κατάργηση και θέσπιση νόμων ανάλογα με την πολιτική συγκυρία είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να προτρέπει ένας καθηγητής του συνταγματικού δικαίου; Αυτό δηλαδή συνιστά πρακτική που αρμόζει σε «σοβαρά κράτη»;

Το άσχημο είναι ότι στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων πληροφορήθηκα ότι αυτή «φαεινή ιδέα» είναι επάνω στο γραφείο του πρωθυπουργού και τη μελετά.   

Ο νόμος προβλέπει εκλογές και αν οι βουλευτές της ΧΑ παραιτηθούν αυτό θα πρέπει να γίνει. «Εξυπνάδες» και νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποφυγή τους, και ομόφωνη αποδοχή δεν θα έχουν και θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που, υποτίθεται, θα έλυναν. Κυρίως όμως θα έδιναν επιχειρήματα στην αντισυστημική δημαγωγία της ΧΑ και όχι μόνον. Αυτό θέλουμε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News