342
|

Νιγρίτα: Η άβυσσος μέσα μας

Λίνα Παπαδάκη Λίνα Παπαδάκη 10 Απριλίου 2014, 00:24

Νιγρίτα: Η άβυσσος μέσα μας

Λίνα Παπαδάκη Λίνα Παπαδάκη 10 Απριλίου 2014, 00:24

Πόσοι να 'ναι όλοι ο σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις φυλακές Νιγρίτας; Όσοι και να 'ναι, ο αριθμός των 15 είναι πολύ μεγάλος για να πεις ότι τυχαία βρέθηκαν τόσοι άνθρωποι μαζεμένοι σε ένα μέρος, έτοιμοι να βασανίσουν μέχρι θανάτου έναν δεμένο πισθάγκωνα σε πέντε τετραγωνικά. Δεν είναι ένα ποσοστό που βγαίνει από τον γενικό πληθυσμό, είναι αριθμός-σφραγίδα της κοινής τους ιδιότητας. Εκείνης του δεσμοφύλακα εγκληματιών. Είναι η φρικτή διαπίστωση ότι οι άνθρωποι φτιάχνονται και από τα υλικά που βρίσκονται γύρω τους.

Είναι σαν μετανάστες σε μια ξένη χώρα. Οι περισσότεροι στο τέλος, θέλουν-δεν θέλουν, πάρουν μαθήματα ή δεν πάρουν, θα μάθουν να συνεννοούνται μέσες-άκρες στη νέα γλώσσα. Κάποιοι θα γίνουν πιο προκομένοι. Θα την κάνουν γλώσσα τους. Αυτό συμβαίνει και με τη γλώσσα της βίας. Τη μαθαίνουν, τη μαθαίνουν καλά, την κάνουν δική τους και στο τέλος μιλάνε τη μητρική τους μόνο στους γονείς τους. Γι' αυτό οι μανάδες την κρίσιμη ώρα βγαίνουν και κραυγάζουν με ειλικρίνεια «Το παιδί μου; Αποκλείεται». Το παιδί σου μιλάει μια ξενη γλώσσα, μαμά, ίσως γιατί δεν του είχες μάθει καλά τη δική σας.

Ο Νίτσε έλεγε ότι όταν βλέπεις για πολύ την άβυσσο, στο τέλος και η άβυσσος βλέπει μέσα σου.΄Ισως είναι αναπόφευκτο, αλλά οι υπόλοιποι δεν μπορεί να κοιτούν άπραγοι κάποιους από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να γίνονται εικόνα και ομοίωση των εγκλείστων. Να τους αντιγράφουν στην παραβατικότητά τους. Εμπόριο ναρκωτικών, λαθρεμπόριο αγαθών, παράνομος πλουτισμός, ανοχή και συνενοχή, μαφιόζικη ιεραρχία, βία στους θύτες-θύματα, βασανιστήρια, στο τέλος φόνος.

Οι φυλακές μιας χώρας είναι το βαρόμετρο του πολιτισμού της.΄Ισως το να μην αφήνουν για πολύ αυτούς τους ανθρώπους ανάμεσα σε εγκληματίες είναι μια λύση. Σαν θητεία στο στρατό, σαν αγροτικό στους γιατρούς, και μετά, όσο ακόμα τους τρομάζει το πρόσωπο του τέρατος να πηγαίνουν σε άλλες θέσεις. Ο αντίλογος είναι ότι δεν θα προλάβουν να αποκτήσουν εμπειρία. Είναι σίγουρα κακό αυτό;

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Καθημερινή» φέρνει στη δημοσιότητα βίντεο από το διάδρομο της φυλακής, στο οποίο εμφανίζεται ο Καρέλι όταν μπήκε στο κατάστημα και στη συνέχεια, μετά το βασανισμό, όταν μεταφέρεται υποβασταζόμενος στο κελί του. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News