Σύμφωνα με μια διαφήμιση του 2008, μια σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει τους νεότερους να τους καταλαβαίνουν οι μεγαλύτεροι. Ανοησίες. Η διαφημιστική καμπάνια στήθηκε πάνω στους νεολογισμούς, όμως είχε πατήσει πρωτίστως σε ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ μετά τους «γνωστούς άγνωστους». Το χάσμα των γενεών. Φυσικά, αυτό συνεχίζει να υφίσταται, μα πλέον το χάσμα δεν το ορίζεις με ηλικιακά κριτήρια αλλά σύμφωνα με τον αριθμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείς. Η γλώσσα πια δεν είναι απλώς ένας ζωντανός οργανισμός. Έχει μάθει τυφλό σύστημα και κάνει login. Στάζει από τα ακροδάχτυλα του χρήστη πάνω στο πληκτρολόγιο. Έτσι, εύκολα ο πενηντάρης θα βρεθεί να μιλά την ίδια γλώσσα με τον εικοσάχρονο. Και πολύ πιθανόν κάποια στιγμή της διαδικτυακής τους ζωής και οι δύο να «μην υπάρχουν». Μια έκφραση που θα μπορούσε να αναστήσει τον Καζαντζίδη και να πεθάνει τον Μπαμπινιώτη.
Και κάπου εδώ πρέπει να σας πω πως κλαίω. Όχι για τον ενδεχόμενο χαμό του Μπαμπινιώτη. Ούτε γιατί μου έχει συμβεί κάτι τραγικό. Δεν είναι αυτό που φαντάζεστε. Δεν κυλιέμαι στα πατώματα. Δεν φοράω μαύρα. Δεν τρώω τις σάρκες μου. Κλαίω γιατί διάβασα κάτι αστείο. Σας κάνει εντύπωση; Κακώς. Το γέλιο στο διαδίκτυο δεν αποτυπώνεται πια με ατέλειωτες σειρές από «χα». Υποδηλώνεται και διαβαθμίζεται με το «κλαίω» και το «δακρύζω». Λογικό αν σκεφτείτε πόσοι μύες συμμετέχουν στο πρώτο και πόσοι στο δεύτερο. Βέβαια, πρόκειται για μια έκφραση που αν την χρησιμοποιήσετε κατά πρόσωπο στην πραγματική ζωή, ο συνομιλητής σας θα απομείνει να σας κοιτά αποσβολωμένος προσπαθώντας να διακρίνει τα ρυάκια πάνω στα μάγουλά σας. Την ίδια έκπληξη θα προκαλέσετε εάν πείτε πως «θα το χιονίσετε», ενώ έξω ο ήλιος καίει την άσφαλτο. Σαφώς και δεν προσπαθείτε να κλέψετε την δουλειά της ΕΜΥ. Το μόνο που εννοούσατε είναι πως θα το αναβάλλετε, θα το ματαιώσετε, θα το ξεχάσετε. Τι γίνεται όμως όταν «το τερματίζετε»; Δεν κυματίζει καμία καρό σημαία. Δεν κόβετε κανένα νήμα. Απλώς εννοείτε πως το εξαντλήσατε. Μην με ρωτήσετε πώς βγήκε.
Συνήθως οι νεολογισμοί ξεπηδούν όπως τα κυκλάμινα την άνοιξη. Άλλες φορές δημιουργούνται από ανάγκη ή χάριν ευκολίας. Όπως ο εξελληνισμός αγγλικών λέξεων. Κουοτάρω (εκ του quote), σπαμάρω (εκ του spam), σκραπάρω (εκ του scrap), γκουγκλάρω (εκ του google), κροπάρω (εκ του crop). Προσπαθώ να σκεφτώ κι άλλους νεολογισμούς αλλά πρέπει πρώτα να σκουπίσω τα δάκρυα από τα μάτια μου. Μπορείτε μήπως να βοηθήσετε να «το τερματίσουμε» ή να «το χιονίσω»;
Προσθέστε στα σχόλια τον αγαπημένο σας νεολογισμό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News