Μερικές δυσκολίες με την αλήθεια
Μερικές δυσκολίες με την αλήθεια
Σε χθεσινή ημερίδα (18/2) ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες σημείωσε ότι θα έπρεπε να προβλεφθούν αλλαγές στον ποινικό κώδικα ώστε να μην τιμωρείται μόνο η δωροδοκία σαν μία στιγμιαία πράξη καταβολής δώρου εν όψει υπηρεσιακής πράξης η παράλειψης, που ακολουθεί σε όφελος εκείνου που προβαίνει την δωροδοκία, αλλά και σαν μία πρακτική συνεχούς καταβολής δώρων («καλλιέργεια τοπίου») με στόχο να εκμαιεύονται διαρκώς θετικές αποφάσεις για την εταιρεία από εκείνον που δωροδοκείται.
Το πρόβλημα της «καλλιέργειας τοπίου» εμφανίστηκε σε όλη του την έκταση στην υπόθεση Siemens, που σημαντικοί υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης εμφανίζονται να παίρνουν χρήματα επί μία τετραετία από την εταιρεία ενώ μπορεί να ισχυριστούν ότι οι πληρωμές ήταν χρονικά και ποιοτικά άσχετες με αποφάσεις που πήραν, σε κάποιες περιπτώσεις οι πληρωμές έγιναν μετά την υπηρεσιακή απόφαση άρα δεν συνιστούσαν δωροδοκία σύμφωνα με την νομολογία μας. Όσοι επωφελούνται από την «καλλιέργεια τοπίου» κάνουν πράξεις, όσο και αν μοιάζει απίστευτο, που στη σημερινή ελληνική έννομη τάξη παραμένουν ουδέτερες!
Είναι απορίας άξιον πώς η παρατήρηση του κ. Ιωάννη Τέντε δεν είχε γίνει νωρίτερα από άλλους δικαστικούς λειτουργούς ώστε να αλλάξει μια διάταξη κλειδί για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Ακόμα και σήμερα οι περισσότερες τέτοιες διαδικασίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς στηρίζονται στον αναχρονιστικό νόμο 1608/50 «περί καταχραστών του ελληνικού δημοσίου», ένα νόμο που με τις δρακόντειες ποινές του μάλλον δυσκολεύει την διαλεύκανση των υποθέσεων ειδικά μέχρι να καθιερωθεί η επιεικέστερη αντιμετώπιση όσων συνεργάζονται με την εισαγγελία για την αποκάλυψη σημαντικών πτυχών μιας υπόθεσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News