Λεξιλαγνεία: μίζες, γάζες και κοτσύφια
Λεξιλαγνεία: μίζες, γάζες και κοτσύφια
Σημειώσεις ενός εξαρτημένου από τα λεξικά.
Γάζα. Το λιμάνι της αγωνίας. Τα πλοία για τη Γάζα προσπαθούν να φθάσουν στον προορισμό τους. Ποιος θα το φανταζόταν στον υποτιθέμενα ελεύθερο κόσμο να μην μπορεί ένα φορτίο, που δεν είναι ναρκωτικά ή όπλα, να εκφορτωθεί και να ανακουφίσει. (Όλοι αυτοί, οι εγχώριοι συνήγοροι του ισραηλινού κράτους, που βγαίνουν και παραπονούνται κάθε τόσο για διάφορες αδικίες σε βάρους του, και καλά κάνουν, γιατί χρειαζόμαστε και τη δική τους παρέμβαση, περιμένω τώρα να αντιδράσουν επιτέλους και προς την άλλη κατεύθυνση, αν θέλουν φυσικά και η επόμενη έκκλησή τους να είναι εξίσου έγκυρη). Το αχρηστευμένο ουσιαστικά λιμάνι της Γάζας, είναι εκεί από τον καιρό του δίκαιου βασιλιά Σολομώντα. Και από τότε οι κάτοικοί της έφτιαχναν ένα λεπτότατο ύφασμα, αραχνοΰφαντο κατά μια παλιομοδίτικη έκφραση, και αυτό πήρε τελικά το όνομα του τόπου παραγωγής του και εξαγόταν σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο. Από εκεί έλκουν την ονομασία τους και οι γάζες, τα ανακουφιστικά επιθέματα στα τραύματά μας. Ενώ οι αρχές του Ισραήλ έχουν ζώσει την πόλη με κάθε άλλο παρά αραχνοΰφαντο πλέγμα.
Κοτσύφι. Όποιος ξυπνάει νωρίς το πρωί και στο πιο υποβαθμισμένο σημείο της πόλης να μένει θα ακούσει το ιδιόρρυθμο λάλημα του κότσυφα που μένει πλέον μαζί μας και το χειμώνα όσο βαρύς και αν είναι. Οι κότσυφες ανήκουν στην Τάξη των Στρουθιομόρφων, στην οικογένεια Κιχλίδαι. Το όνομά του, κόσσυφος, αν και μας παραδόθηκε αναλλοίωτο σχεδόν από την αρχαία, εποχή με την χαρακτηριστική κατάληξη «-φος» που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας για διάφορα ζώα, για το υπόλοιπο δεν υπάρχουν ξεκάθαρες εξηγήσεις. Η Ορνιθολογική Εταιρεία μας καλεί να βοηθήσουμε στην καταγραφή των πουλιών αυτών που ζουν κυριολεκτικά ανάμεσά μας (βλ. www.ornithologiki.gr). Μόνο προσοχή γιατί μερικοί το μπερδεύουν με το ψαρόνι. Το αρσενικό είναι πραγματικά μαύρο με κίτρινο ράμφος αλλά το θηλυκό δεν είναι έτσι. Είναι ανοιχτό καφέ με καστανό ράμφος.
Siemens. Πριν γίνει εταιρεία, και εδώ στην Ελλάδα αναλάβει τις λίστες… γάμου και το νοικοκύρεμα σπιτιών και γραφείων διεφθαρμένων πολιτικών, ήταν άνθρωπος. Ο Γερμανός Ernst Werner von Siemens, γεννημένος το 1816 έγινε διάσημος στον κόσμο της Φυσικής και της Τεχνολογίας για τη συμβολή του στη βελτίωση της τηλεγραφίας και των ηλεκτρικών συσκευών. Μας άφησε χρόνους το 1892 και από τότε και από εκεί πάνω δεν ξέρουμε αν καμαρώνει πλέον γι’ αυτά που βλέπει.
Stents. Είναι «τα μεταλλικά (κυλινδρικά) πλέγματα που εμφυτεύονται στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών και συμβάλλουν στο να διατηρείται ανοικτή η αρτηρία μετά την αγγειοπλαστική (με μπαλόνι)». Το όνομά τους δεν ξέρουμε από πού ακριβώς έρχεται. Από ένα Ολλανδό οδοντίατρο με το όνομα Stent ή από μια παλιά τεχνική για ενίσχυση νημάτων; Τέλος πάντων, ο λόγος που αξίζει να τα αναφέρουμε εδώ είναι ένα άρθρο του στην Ελευθεροτυπία της Τρίτης (25.05.10) ‘οπου ο καθηγητής Δ. Κρεμαστινός σχολιάζει την αδίστακτή χρησιμοποίησή τους και εκεί που δεν χρειάζονται για να καταλήξει ως εξής: «Το γιατί στην Ελλάδα, που γίνονται μελέτες ακόμη και για τα πλέον απίθανα θέματα, δεν υπάρχει ούτε μια καταγραφή τι συμβαίνει με τους αρρώστους που τους εμφυτεύονται stents πόσοι ζουν, πόσοι ωφελήθηκαν και πόσοι δεν ωφελήθηκαν είναι ένα θέμα για προβληματισμό των αρμοδίων». Εσύ Μαριλίζα προβληματίστηκες;
Μίζα. Μετά από τα παραπάνω ποια άλη λέξη να σου έλθει στο μυαλό; Γαλλικής προελεύσεως από το ρήμα mettre που η μετοχή του mise έφθασε να σημαίνει την τοποθέτηση (στην τσέπη κάποιου που κινεί τα νήματα;) και τον «εκκινητήρα», δηλαδή τη μίζα του αυτοκινήτου. Ώστε τελικά να έχουμε σήμερα την άρρωστη εντύπωση ότι χωρίς τη μίζα δεν ξεκινάει κάτι…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News