Λεξιλαγνεία: η Μέρα της Γής
Λεξιλαγνεία: η Μέρα της Γής
Σημειώσεις ενός εξαρτημένου από τα λεξικά
Yuan. Καλώς ήλθες. Με 1 Ευρώ παίρνεις 8.5 τέτοια (προς το παρόν). Γράφεται γιουάν αλλά οι Κινέζοι το προφέρουν «γιέν», ναι όπως το κορεάτικο και το ιαπωνικό περίπου αφού έχουν κοινές καταβολές. Η πλήρης ονομασία είναι Yuan Renminbi. Όπου «γιέν» σημαίνει στρογγυλό και «ρένμίνμπι», με δυο τόνους είναι το «νόμισμα του λαού». Στα χαρτονομίσματά τους τα γράμματα είναι γραμμένα στην Μανταρίν (την πιο επίσημη κατά κάποιο τρόπο κινεζική), στα Μογκολικά, στα Θιβετιανά, στα Ουιγουρικά και στη γλώσσα των Ζουάνγκ, δηλαδή των μειονοτικών πληθυσμών στα νότια, που συγγενεύουν με το Λάος και την Ταϋλάνδη. Αφού προσκυνήσαμε το δολάριο και το πετρο-δολάριο τώρα μια υπόκλιση στο κινέζικο νόμισμα, ένα σπάσιμο της μέσης για την ινδική ρουπία και αύριο ποιος ξέρει, μια τούμπα μπροστά στο αλβανικό λεκ ; Καλώς τα και να μην αργήσουν.
Συνδικαλιστής-Συνδικάτο. Ελληνική εφεύρεση; Εξαρτάται πώς θα το δει κάποιος. Γύρω στα 1624 σήμαινε «Συμβούλιο Αντιπροσώπων». Πιο πίσω στα 1601 το γαλλικό syndic είχε την έννοια του κύριου εκπροσώπου. Από το Λατινικό syndicus που ήταν ο εκπρόσωπος μιας ομάδας ή μιας πόλης. Και αυτό από πού είχε προκύψει; Από το ελληνικό «σύνδικος», δηλαδή ο συνήγορος στη δίκη, αυτός που μοιραζόταν (προσωρινά και συμβολικά βέβαια) το βάρος μιας δίκης μαζί με τον ενάγοντα ή τον κατηγορούμενο. Ο Σ. Ράμφος σε συνέντευξή του (Ελευθεροτυπία, 22.05.2010) λέει: «Ο Συνδικαλισμός είναι η μορφή ως κακοήθεια. Στην Ελλάδα είναι αρρώστια, γιατί ενώ κανονικά είναι τρόπος που επιλέγουν οι κοινωνίες ανθρώπων με εαυτό, εάν τον δανείζεσαι χωρίς εαυτό, δανείζεσαι απόστημα». (Αφιερωμένο και σ΄ εκείνους της Ο.Λ.Μ.Ε. που ματαίωσαν τις εξετάσεις τριών μαθητών νυχτερινού σχολείου στη Χίο).
Teu. Να τα χαιρόμαστε. Και να τα κάνουμε 800 000 και βάλε κι άλλα. Αυτό άλλωστε προβλέπει χαρούμενος ότι μέσα σε ένα χρόνο θα γίνει, με τον Πειραιά, το λιμάνι ευκαιρίας που βρήκε ο Κινέζος μεγάλος τιμονιέρης (όλοι εδώ τον λένε καπετάνιο). Το teu είναι μια όχι πολύ ακριβής αλλά διαδεδομένη μονάδα μέτρησης των εμπορευματοκιβωτίων. Φτιάχνεται από τα αρχικά των λέξεων: Twenty-foot Equivalent Unit, δηλαδή 1 teu αντιστοιχεί σε εμπορευματοκιβώτιο (container) με διαστάσεις 20 πόδια (=6.1 μέτρα) μήκος, και 8 πόδια (=2.4 μέτρα) πλάτος. Το ύψος όμως μένει ακαθόριστο και η μονάδα κάπως ανακριβής αφού συνήθως παίρνουν για ύψος τα 2.6 μέτρα αλλά μπορεί αυτό να είναι από 1.3 έως 2.9 μέτρα.
Απορία: Τώρα που μάθαμε τη μονάδα, πόσα teu είναι όλα τα κοντέινερ που μέσα τους στεγάζονται σχολικές τάξεις και διάφορες οικογένειες;
Βιοποικιλότητα. Το Σάββατο 22 Μαΐου είναι ημέρα που εορτάζεται η Βιοποικιλότητα. Όπως μας πληροφορεί η Greenpeace «Ως βιοποικιλότητα ορίζουμε κυρίως το σύνολο των γονιδίων των βιολογικών ειδών, των οικοσυστημάτων και των πολιτισμών μιας περιοχής. Ο μεγάλος αριθμός και η ποικιλομορφία των συγχρόνων μορφών ζωής στη Γη είναι το αποτέλεσμα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρόνων εξελικτικής ιστορίας». Και η Ορνιθολογική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Στην Ελλάδα η κατάσταση δεν αποτελεί εξαίρεση, όπως αποκαλύπτει η ανάλυση των πλέον πρόσφατων στοιχείων της Ορνιθολογικής για τις υποθέσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας την τελευταία δεκαετία. Από το 2000 η Ορνιθολογική έχει χειριστεί 220 υποθέσεις σε όλη την Ελληνική Επικράτεια οι οποίες αξιολογήθηκαν ως σημαντικές για την υποβάθμιση των πουλιών και των ενδιαιτημάτων τους .
Ορισμένα ενδεικτικά συμπεράσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι:
• μετά τους ιδιώτες πρώτοι στην αυθαιρεσία βρίσκονται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• παραπάνω από τις μισές καταγγελίες πολιτών αφορούν τα πιο παραγωγικά και πλούσια οικοσυστήματα: τους υγρότοπους, η βιοποικιλότητα των οποίων υποβαθμίζεται συστηματικά.
• η Αττική έρχεται πρώτη σε αριθμό υποθέσεων (31%) που επηρεάζουν αρνητικά τα πουλιά, καθώς συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό καταγγελιών που αφορούν σε παράνομη αιχμαλωσία και εμπόριο άγριων πουλιών.
• δεύτερη σε καταγγελίες πολιτών έρχεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (11%) η οποία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων που αφορούν την καταστροφή των βιοτόπων λόγω οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης».
Όπως καταλαβαίνει καθένας εδώ συνεργαζόμαστε όλοι αρμονικά για να εξαφανίσουμε τους υπόλοιπους οργανισμούς του πλανήτη που χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια για να φτιαχτούν. Ίσως επειδή πιστέψαμε πως ο κόσμος φτιάχτηκε σε επτά ημέρες άρα μπορεί εύκολα να ξαναφτιαχτεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News