491
|

Κόκκινες δουλειές

Κόκκινες δουλειές

O Νίκος Παπάς, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, είναι επικεφαλής της καμπάνιας με την οποία η κυβέρνηση καταγγέλλει την διαπλεκόμενη ιδιοκτησία των ηλεκτρονικών μέσων. Την ίδια όμως εποχή που η κυβέρνηση, δια του Νίκου Παπά και κυβερνητικών βουλευτών όπως ο κ. Νικολόπουλος, καταγγέλλουν την παλιά διαπλοκή, κλείνουν το «μάτι» σε φιλικούς προσκείμενους προς αυτήν προμηθευτές του δημοσίου, π.χ  προμηθευτές φαρμάκων, υποσχόμενοι άδειες εκπομπής. Ή ακόμα χειρότερα, σε επιχειρηματίες που ελέγχονται από υπερατλαντικές αρχές για παραβίαση του εμπάργκο πετρελαίου με το Ιράν ή με στενή σχέση με Ρώσο επιχειρηματία που έχει απαγόρευση εισόδου στη Δύση εξαιτίας της εκ μέρους του χρηματοδότησης της ρώσικης επιχείρησης στην Κριμαία. Μετά από 4 μήνες στην κυβέρνηση, όλοι –μέσα και έξω από τη χώρα– έχουν πονηρευθεί.

Το πιο εξογιστικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι χθεσινές τοποθετήσεις του κ. Παππά για την εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου δόθηκαν στον ιστότοπο The Press Project και από αυτόν σε ένα κανάλι που, σύμφωνα με καταγγελλίες ελβετικής εταιρείας στην εισαγγελεία Αθηνών, έχει αγορασθεί με χρήματα που υπεξαιρέθηκαν στην διάρκεια αγοραπωλησίας της εταιρείας υπαίθριας διαφήμισης ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ από τον ελβετικό κολοσσό Affichage. 

Στις 15 Φεβαρουαρίου του 2007, η ελβετική εταιρεία Affichage, ένας από τους κολοσσούς του κλάδου της διαφήμισης στην Ευρώπη, υπογράφει συμφωνία με τον Έλληνα επιχειρηματία Φίλιππο Βρυώνη για να εξαγοράσει το 75% της δραστηριότητάς του στον χώρο της υπαίθριας διαφήμισης στην Ελλάδα. Με χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι του 2009, οι 10.000 θέσεις υπαίθριας διαφήμισης -που έλεγε ο πωλητής ότι ήλεγχε- θα έπρεπε να έχουν μεταβιβασθεί στον νέο συνεταίρο του. Οι Ελβετοί πληρώνουν 64,5 εκ. ευρώ και η δραστηριότητα της εταιρείας ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΕ μεταφέρεται, μέσω δύο άλλων εταιρικών σχημάτων, στους Ελβετούς. Για τη μεταβίβαση χρησιμοποιούνται και δύο κυπριακές οντότητες. Στη συμφωνία ο πωλητής δεσμεύεται ότι δεν θα ανταγωνίζεται τη νέα εταιρεία και ότι για κάθε πλαίσιο που δεν θα παραδίδει στους Ελβετούς, θα καταβάλλει 8.000 ευρώ πρόστιμο.

Ο κ. Αναστάσιος Σωφρονιάδης ήταν ο κάτοχος του 9,28% του κεφαλαίου της εταιρείας ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ, αλλά είχε πληροφορηθεί ότι η συμφωνία των Ελβετών με τον μεγαλομέτοχο της εταιρείας αφορούσε «στρατηγική συνεργασία». Τον Ιούλιο του 2011, στη γενική συνέλευση της εταιρείας χάνεται ξαφνικά το όνομα του βασικού μετόχου και στη θέση του εμφανίζεται μια κυπριακή εταιρεία με έδρα τη Λεμεσό, ενώ νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμφανιζόταν ένας Βέλγος υπήκοος, ο οποίος όμως δεν παρουσιαζόταν στις γενικές συνελεύσεις της εταιρείας.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έχει δικαιώσει τον Σωφρονιάδη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει την αγοραπωλησία του πρώην «902 αριστερά στα FM», επειδή πουλήθηκε σε παρένθετα πρόσωπα από την Κύπρο και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσα ακριβώς χρωστάει ο πραγματικός μέτοχος του καναλιού, που αναμετάδωσε τις δηλώσεις Παππά για εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου, θα μπορούσε να μάθει ο υπουργός που διεκδικεί και το τελευταίο ευρώ από τα χρέη των καναλιών με σχετική ευκολία. Δεν λέω ότι αποφασισε ο ίδιος πού θα αναμεταδοθούν οι δηλώσεις του, αλλά το αντισυστημικό έχει κάποια όρια. Ιδιαίτερα όταν «ακουμπάει» μερικές από τις πιο σκοτεινές πλευρές του συστήματος που υποτίθεται ότι πολεμάει στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News