540
|

Η «παγίδα» της εξωτερικής εμφάνισης

Η «παγίδα» της εξωτερικής εμφάνισης

Τον περασμένο Ιανουάριο είχα ζητήσει από τη Πρόεδρο της Ανάσα, Ζέτα Δούκα, να μιλήσει στο protagon για τον προσωπικό της δεκαετή «πόλεμο» με τη νευρική ανορεξία. Η προσωπική της εμπειρία όμως μου δίνει εκείνη την αφορμή για να δούμε πιο αιτιοκρατικά ένα τόσο σοβαρό ιατρικό θέμα. Η επιστημονική υπεύθυνη στην ΑΝΑΣΑ Δρ. Ευγενία Σουμάκη, παιδίατρος ψυχαναλύτρια, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδοψυχίατρων και Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, μας παρουσιάζει το φαινόμενο των διατροφικών διαταραχών.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών στην Ελλάδα νοσεί το 6% του πληθυσμού (1% από νευρική ανορεξία και 5% από νευρική βουλιμία), ενώ 7% του πληθυσμού παρουσιάζει ορισμένα συμπτώματα και των δύο παθήσεων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό των πασχόντων σε 13%. Πόσο εφικτή είναι η μείωση αυτών των δραματικών ποσοστών; Η Ανάσα κατά κάποιο τρόπο αγωνίζεται μόνη της; 
Η ψυχογενής ανορεξία είναι το 3ο συχνότερο χρόνιο νόσημα της εφηβικής ηλικίας στις γυναίκες και πράγματι έχει παρατηρηθεί αύξηση του ποσοστού. Από πολυάριθμες μελέτες φαίνεται ότι συνολικά 50% των ανορεκτικών θεραπεύονται, 25% βελτιώνονται συνεχίζοντας όμως να έχουν προβλήματα, και 25% εξακολουθούν να εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα. Η θνητότητα ανέρχεται στο 6%. Στον ελληνικό χώρο με τη διαταραχή ασχολούνται η Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του Αιγινήτειου και η «ΑΝΑΣΑ».

– Η εμφάνιση λεπτοκαμωμένων καλλονών στη τηλεόραση μπορεί να μην είναι μια εκ των αιτιών της νευρικής ανορεξίας αλλά μήπως λειτουργεί αρνητικά στη διαμόρφωση γυναικείων σωματικών προτύπων;
Η κορύφωση της συχνότητας εμφάνισης της ανορεξίας στην ηλικία των 15 – 24 ετών, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, αντικατοπτρίζει την προβολή από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας ιδιαίτερα λεπτόσωμων γυναικών ως προτύπων μίμησης για νέες κοπέλες. Η λεπτή σιλουέτα έχει μια απόλυτη αξία που πλησιάζει σε μια «ηθική» τελειότητα και αποτελεί απόδειξη παντοδυναμίας. Άλλωστε η σωματική εμφάνιση ανά τους αιώνες παρουσιάζεται ως ένα κοινωνικό ιδεώδες της γυναικείας ομορφιάς.

Δεν αποτελεί ειρωνεία ότι ενώ 826 εκατομμύρια άνθρωποι του πλανήτη υποσιτίζονται, υπάρχουν άτομα που απορρίπτουν τη τροφή; Μήπως δηλαδή η νευρική ανορεξία είναι αποτέλεσμα αλλοτρίωσης των ανεπτυγμένων υλιστικών κοινωνιών, όπως η Ελληνική; 
Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μια κοινωνία που οι θεσμοί έχουν ατονήσει. Η οικογένεια είναι σε κρίση ενώ δίνεται μια ιδιαίτερη έμφαση στην καλή προς τα έξω εικόνα σε βάρος των προσωπικών συναισθημάτων. Το άτομο προσπαθεί, λοιπόν, να ισορροπήσει πάνω σε έναν άξονα έντονης ανταγωνιστικότητας και ψευδούς παντοδυναμίας. Με τη διαταραχή η ανορεκτική κοπέλα προβάλλει αφενός το αίτημά της για αγάπη και προσοχή και αφετέρου τη διάθεσή της να «ελέγξει» το εξωτερικό περιβάλλον ελέγχοντας τις «εσωτερικές» της ανάγκες και επιθυμίες. Στόχος η «καλή» προς τα έξω εικόνα.

Ως προς την καταπολέμηση της νευρικής ανορεξίας τι είναι πιο αποτελεσματικό η ψυχοθεραπεία ή η χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών;
Απαιτείται μακρόχρονη ατομική ψυχοθεραπεία με παράλληλη υποστηρικτική ή συμβουλευτική συνεργασία με τους γονείς, αν πρόκειται για παιδί ή έφηβο, οικογενειακή θεραπεία, υποστήριξη για κοινωνική ένταξη και ψυχοφαρμακολογική αγωγή σε λίγες μόνο περιπτώσεις. 

Εάν θέλετε να ενισχύσετε το έργο της «ΑΝΑΣΑ» ,μπορείτε να
κάνετε την  δωρεά σας στους ακόλουθους λογαριασμούς :
Εθνική Τράπεζα : 147/480109-16
Eurobank: 0026.0072.78.0200355009
Marfin bank: 0334322425

Μετά την κατάθεση σας παρακαλούμε να επικοινωνήστε
με το 210-9234904 προκειμένου να σας αποσταλεί η σχετική απόδειξη
.

Επίσης μπορείτε να γίνετε φίλος της ΑΝΑΣΑ με ετήσια συνδρομή  50€,για πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-9234904.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News