Η λεηλασία της Alapis
Η λεηλασία της Alapis
Στην εισαγγελία διαφθοράς έχει φτάσει το πόρισμα μιας ανακρίτριας της εισαγγελείας πρωτοδικών Αθηνών, για τα δάνεια της μιας εκ των δύο «ναυαρχίδων» του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Πρόκειται για τη ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ, η οποία για να αγορασθεί και να ξαναπουληθεί από την CARLYLE χρειάσθηκε ένα κονσόρτσιουμ ελληνικών και ξένων τραπεζών να δώσει δάνειο άνω των 700 εκ. ευρώ. Όταν η CARLYLE ανακάλυψε ότι τα λογιστικά μεγέθη που της παρουσίαζε η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ δεν ίσχυαν, επέμενε -με προσφυγή στη διαιτησία στο Λονδίνο- να επαναγορασθεί η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ, στο τέλος του 2009, από τον πρώην μέτοχό της. Λίγους μήνες αργότερα, ο βασικός μέτοχος των δύο εταιρειών αποκτούσε, στο τέλος του 2009, την Τράπεζα Proton.
Mέχρι σήμερα, οι δικαστικές έρευνες για τον Λ. Λαυρεντιάδη ήταν προσανατολισμένες στα δάνεια της Τράπεζας που απέκτησε και που κατευθύνθηκαν στις επιχειρήσεις του, χωρίς να τηρηθούν οι σχετικοί κανόνες. Η έρευνα για τη ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ και εκείνη για την ΑLAPΙΣ δείχνουν ενα διαφορετικό «στόρι» από εκείνο που μέχρι σήμερα πρόβαλλαν οι διάφοροι ελεγχοι.
Ένα δάνειο 100 εκατομμυρίων ευρώ, διάρκειας 7 ετών, από το ΤΤ προς την ΑLAPIS, που προσήλκυσε την προσοχή της αναπληρώτριας εισαγγελέως διαφθοράς κ. Πόπης Παπανδρέου, συνδέεται από την συντάκτρια του πορίσματος με μία σύμβαση προμήθειας πρώτων υλών της εταιρείας που ελαβε το δάνειο από μια άλλη εταιρεία, την εταιρεία Dall. H κ. Παπανδρέου θυμίζει ότι το δάνειο, αλλά και όσα είχαν ληφθεί την περίοδο 2008-2009, είχαν στόχο τη μείωση της δανειακής επιβάρυνσης και την ανάπτυξη της εταιρείας. Τον Σεπτέμβριο του 2009, η ALAPIS είχε αντλήσει 451 εκ. ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το 2007 είχε προσελκύσει 640 εκ. ευρώ από κοινοπραξία ελληνικών και ξένων τραπεζών.
Η αναπληρώτρια εισαγγελέας διαφθοράς επικαλείται τη μήνυση του ιδρυτή της Proton Αντώνη Αθανάσογλου κατά του Λ.Λαυρεντιάδη και των συνεργατών του. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2009 και στις 7 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου μεταφέρθηκαν 99 εκ. ευρώ στον λογαριασμό της εταιρείας Dall, στην Τράπεζα Millenium, και στη συνέχεια το ποσό μεταφέρεται σε εταιρεία ακινήτων που ανήκε στον Λ. Λαυρεντιάδη. Συνολικά, στην εταιρεία Blue Island μεταφέρονται το 2009 από την Dall 149 εκατομμύρια ευρώ. Η εισαγγελέας υπογραμμίζει ότι το προϊόν του επίμαχου δανεισμού κατέληξε τελικά σε προσωπικό λογαριασμό του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ενώ μόνο 9 από τα 149 εκ. ευρώ επέστρεψαν από τον λογαριασμό της Blue Island στην Dall. Ολα τα εμβάσματα έχουν γίνει μετά την εγκριση του δανείου, στις 21 Σεπτεμβρίου 2009.
Ποια όμως ήταν η Dall; Μία 100% θυγατρική της Alapis, με σκοπό την παραγωγή και εμπορία χημικών και φαρμακευτικών προιόντων. Η Dall ως αγοράστρια, η Νεοχημική ως προμηθεύτρια και η Alapis ως εγγυήτρια συνήψαν σύμβαση, με βάση την οποία η Alapis δεσμεύεται να αγοράζει από την ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ πρώτες υλες, σύμφωνα με το σύστημα take or pay (Και να μην το πάρεις θα το πληρώσεις). Η Alapis υποχρεούταν να καταβάλλει στη ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ, μέσω της σύμβασης Dall, ποσά τετοια που να εξασφαλίζουν στη ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ μεικτό κέρδος 50 εκ. ευρώ. κάθε χρόνο και για μια πενταετία. Μάλιστα η Carlyle απαιτεί, κατά την εξαγορά της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ, να αυξηθεί το ποσό «από 250 εκ. ευρώ κατά την 5ετία, στα 300 εκ. στην 6ετία».
Ο Αντώνης Αθανάσογλου στη μήνυσή του υποστηρίζει ότι «η Alapis διοχετεύει το 2010 στη ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ 108 εκατομμύρια ευρώ, έναντι …προκαταβολής». Έναντι αυτών των προκαταβολών, οι πωλήσεις της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ προς την Alapis δεν ξεπέρασαν τα 38 εκ. ευρώ, ενώ η Alapis δεν είχε την παραμικρή συμβατική υποχρέωση να δώσει προκαταβολή, αλλά ούτε και η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ είχε τη λογιστική δυνατότητα να την τροφοδοτήσει με πρώτη ύλη. Ο Αθανάσογλου αναφέρει ακόμα ότι 56 εκ. ευρώ διοχετεύθηκαν με τον ίδιο μηχανισμό για την αγορά παλιών μηχανημάτων από την ΕΛΦΕ. Οι επισημάνσεις αυτές για την αφαίμαξη της Alapis, που υιοθετούνται σε ένα βαθμό από το πόρισμα της κ. Παπανδρέου, δίνουν μια διαφορετική ερμηνεία στον τρόπο με τον οποίο υπεξαιρέθηκαν χρήματα που αφορούσαν τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας Proton. 'Ενα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων αφαιρείται από την Alapis, ενώ σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς 13,38 απο τα 49 εκατομμύρια που προέρχονται αποκλειστικά από τα δάνεια της Proton εξετράπησαν από τους πιστωτές, για να παραληφθούν σε ρευστό από συγκεκριμένο συνεργό του βασικού μετόχου της Τράπεζας .
Στα τέλη Μαρτίου του 2011, η Alapis εμφανίζει ξαφνικά ζημιές και οι μικρομέτοχοί της αναρωτιούνται πού εχει εξανεμισθεί το 1 δισ. ευρώ που είχε αντλήσει την προηγούμενη 4ετία. Το πόρισμα της κ. Παπανδρέου θέτει για πρώτη φορά ζήτημα του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα κεφάλαια της Alapis, την ωρα που στην εισαγγελία Αθηνών εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο οδηγήθηκε στη χρεωκοπία η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ, μετά από μυνητήρια αναφορά των τραπεζών, που της είχαν χορηγήσει δάνεια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News