287
|

Η Αμφίπολη, η παρέλαση, το κόστος

Η Αμφίπολη, η παρέλαση, το κόστος

Θυμάστε την Αμφίπολη; Το ρίγος; Την εθνική υπερηφάνεια και ανάταση; Την παγκόσμια συγκίνηση; Η ανασκαφή κινδυνεύει λόγω της εγκατάλειψης. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη «Το μνημείο αν δεν αναστηλωθεί εγκαίρως, θα ταφεί κάτω απ’ την άμμο». Η χρηματοδότηση για το έργο της ανασκαφής δεν ήταν αρκετή ώστε να γίνουν έργα αποστράγγισης και προστασίας του μνημείου από τις καιρικές συνθήκες. Αμφιβάλλω αν η ανατριχίλα από τη δήλωση-συνειδητοποίηση ότι το μνημείο κινδυνεύει, είναι μεγαλύτερη από εκείνη του πολύ πρώτου ενθουσιασμού της ανακάλυψής του.

Η νέα κυβέρνηση σαφέστατα δε φέρει καμία ευθύνη. Εδώ δίνεται μάχη για την επαναπρόσληψη τόσων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, άλλη πάλι μάχη για να μην μειωθούν οι συντάξεις αλλά τελικώς ακόμα και για να δοθούν οι συντάξεις -και οι μισθοί-, αποθεματικά φορέων βγαίνουν απ’ τα σεντούκια και πάει λέγοντας. Πόσο μεγάλη στ’ αλήθεια σημασία μπορεί να έχει η τύχη μιας ανασκαφής;

Το βέβαιο πάντως είναι πως οι κυβερνήσεις δεν ξέρουν από νοικοκυριό. Εξηγούμαι… Εθνική υπερηφάνεια από τα ευρήματα του λόφου Καστά, εθνική υπερηφάνεια και από τη στρατιωτική παρέλαση και ό,τι φέτος ακολούθησε. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανταπάντησε στους επικριτές του σχετικά με το κόστος της στρατιωτικής παρέλασης, ότι κόστισε όσο τρεις εκπομπές των Πρωταγωνιστών. Θα ήθελα κάποιος σήμερα να είχε κάνει έναν υπολογισμό για την Αμφίπολη. Ότι για παράδειγμα η στρατιωτική παρέλαση κόστισε όσο χ κομμάτια σίδερο, ψ κομμάτια ξύλο και z εργατοώρες για την αναστήλωση του έργου. Μπορεί να μην έφταναν και πάλι τα χρήματα, αλλά θα ήταν κάτι που θα έπιανε τόπο.

Καθώς όλα δείχνουν, άλλη εθνική υπερηφάνεια η μία και άλλη εθνική υπερηφάνεια η άλλη. Απ’ το μετερίζι του καθένας κτλ, κτλ, κτλ… Κρίμα που δεν θα μάθουμε ποτέ από προτεραιότητες και τα βασικά από νοικοκυριό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News