452
|

Γαβαλάς και Δημόσιο

Θανάσης Σκόκος Θανάσης Σκόκος 24 Ιουνίου 2013, 00:30

Γαβαλάς και Δημόσιο

Θανάσης Σκόκος Θανάσης Σκόκος 24 Ιουνίου 2013, 00:30

Παρακολουθώ εδώ και μήνες την ιστορία με τον Λάκη Γαβαλά και την προσφορά των ακινήτων του στο Δημόσιο. Δεν θέλω να σχολιάσω τη δικαστική και την προσωπική περιπέτεια του επιχειρηματία. Άλλωστε, εκατοντάδες άλλοι φυλακισμένοι επιχειρηματίες για χρέη προς το Δημόσιο δεν έχουν την τύχη και τη δυνατότητα να απολαύσουν, έστω και λίγη, από τη δική του προβολή η οποία συγκινεί πολλούς, μεταξύ των οποίων και βουλευτές. Ας πάμε, λοιπόν, στην ουσία του θέματος.

Τι ακριβώς προσφέρει ο κύριος Γαβαλάς στο ελληνικό Δημόσιο;

Αντιγράφω από το ρεπορτάζ. Ένα ακίνητο στην Κάντζα Αττικής αντικειμενικής αξίας 17 εκ. ευρώ περίπου, το οποίο έχει δημευτεί από την Αρχή κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος έναντι οφειλών του προς το ελληνικό Δημόσιο 14,5 εκ. πλέον προσαυξήσεων 2,5 εκ. ευρώ. Ο επιχειρηματίας οφείλει επίσης 1,850 εκ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και 22 εκ. ευρώ σε τράπεζες οι οποίες φυσικά έχουν προσημειώσει τα ακίνητά του. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός προτείνει να «αγοράσει» το Δημόσιο το ακίνητο του οφειλέτη έναντι 19,5 εκ. ευρώ με το οποίο «εξοφλείται» το ίδιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καταβάλλονται πρόστιμα πολεοδομικών παραβάσεων και περισσεύουν και 2,5 εκ. για τις τράπεζες. Στο ακίνητο αυτό θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας που σήμερα στεγάζονται σε 38 διάσπαρτα κτήρια καταβάλλοντας ετήσια μισθώματα 10 εκ. ευρώ(!). 

Αρκετά σας ζάλισα με τα νούμερα. Πάμε σε κάποια συμπεράσματα.

  1. Ο Λάκης Γαβαλάς προσφέρει στο Δημόσιο κάτι που το τελευταίο μάλλον ήδη έχει. Σύμφωνα με τον νόμο 4141/2013 στους πλειστηριασμούς το Δημόσιο προηγείται έναντι οιουδήποτε άλλου για τις οφειλές ΦΠΑ. Ακόμη και έναντι των απλήρωτων εργαζομένων! Δηλαδή το Δημόσιο μπορεί να βγάλει στον πλειστηριασμό το ακίνητο της Κάντζας, να το «κτυπήσει», αν χρειαστεί, μέχρι τα 19 εκ. των οφειλών και να αποκτήσει είτε το ίδιο είτε τα οφειλόμενα.
  2. Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι ο κύριος Γαβαλάς «προσφέρει» μια περιουσία που την έχει αγοράσει με δανεικά από τις τράπεζες, τα οποία μάλλον δεν θα εξοφλήσει ποτέ. Είναι ένας από τους λόγους που οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση την οποία πληρώνουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι μας.
  3. Είναι εντυπωσιακό το νούμερο που δίνει ο κύριος Σγουρός για τα ετήσια μισθώματα των υπηρεσιών της Νομαρχίας Αττικής. Για να κάνω έναν λογαριασμό. Στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου τα επαγγελματικά μισθώματα έχουν πέσει στα 10-12 €/ τμ-μήνα. Εκτός Αθηνών δεν μπορώ να φανταστώ επαγγελματικά μισθώματα πάνω από 5-7 €/τμ-μήνα. Κάνω τις διαιρέσεις και τους πολλαπλασιασμούς και καταλήγω ότι ή η Νομαρχία στεγάζεται αθροιστικά σε συνολική κτηριακή επιφάνια 140.000 τετραγωνικών μέτρων (δυόμισι Mall) ή κάτι δεν πάει καλά με το μέσο ύψος μισθωμάτων που καταβάλλει.

Αν τα πράγματα και τα νούμερα έχουν έτσι, καλά κάνει ο Γιάννης Σγουρός και προτείνει ό,τι προτείνει. Ο Λάκης Γαβαλάς δεν προσφέρει κάτι που πραγματικά του ανήκει σήμερα. Απλώς, υπενθυμίζει στο ελληνικό Δημόσιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News