404
|

ΕNΦΙΑ, η ταφόπλακα της συγκυβέρνησης

Avatar Τάσος Μελετόπουλος 8 Οκτωβρίου 2014, 00:13

ΕNΦΙΑ, η ταφόπλακα της συγκυβέρνησης

Avatar Τάσος Μελετόπουλος 8 Οκτωβρίου 2014, 00:13

Όλοι πια γνωρίζουμε ότι ο ευφυής πρόεδρος της Ελιάς και του ΠΑΣΟΚ, συνταγματολόγος, σοσιαλιστής και αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτός από τον κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών που ακόμη ισχύει, σκέφτηκε και την είσπραξη του φόρου ακινήτων -το γνωστό χαράτσι- μέσω της ΔΕΗ.  Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι ποιος «αρχιτέκτονας» σχεδίασε και έχτισε τον άδικο ΕΝΦΙΑ. Κανείς δεν τολμά να αναφέρει το όνομά του παρότι έχει φέρει ανυπολόγιστη ζημιά στη Ν.Δ και στο ΠΑΣΟΚ και μεγάλο εκλογικό κέρδος στο ΣΥΡΙΖΑ. Θα θυμάστε βέβαια τον χαμό που έγινε όταν πρωτοανακοινώθηκε ο φόρος. Μετά τον πήραν πίσω για να «αποκαταστήσουν τις αδικίες» και μας τον ξαναέφεραν «διορθωμένο» σε έξι δόσεις. Πέντε εκατομμύρια Έλληνες πληρώσαμε την πρώτη δόση. Ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας είτε επειδή δεν μπορούσαν είτε επειδή περιμένουν τις εκατό δόσεις που υποσχέθηκε ο κ. Σαμαράς, δεν έβαλαν ακόμη το χέρι στην τσέπη.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας ληστρικός φόρος. Ληστρικός, επειδή η επιβάρυνση που αναλογεί στον καθένα από μας προκύπτει από αντικειμενικές αξίες που δεν ισχύουν πια. Αυτό και μόνο το γεγονός, πιστοποιεί ότι το κράτος λειτουργεί και ως οικονομική «εγκληματική» οργάνωση υποχρεώνοντας τον φορολογούμενο με εκβιαστικές μεθόδους να πληρώσει ακριβά την διατήρηση της περιουσίας του. Ο ανίσχυρος πολίτης υποκύπτει στην αφόρητη πίεση για να μπορέσει να κρατήσει ανέπαφο το ακίνητό του (που κάθε μέρα χάνει από την αξία του), τις καταθέσεις του στην τράπεζα, το περιεχόμενο της θυρίδας του (αν έχει), μέρος του μισθού του και της σύνταξής του. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Στα ψιλά γράμματα ο απαράδεκτος νόμος υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ακίνητά τους είναι είτε στην διαδικασία απαλλοτρίωσης, είτε είναι δεσμευμένα από την οποιαδήποτε Δημοτική αρχή να πληρώσουν μέρος του ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί.  Δηλαδή έχεις ένα οικόπεδο το οποίο βρίσκεται στην διαδικασία δέσμευσης από δήμους, περιφέρεια κ.λπ. και βρίσκεσαι στα δικαστήρια για να άρεις το βάρος χωρίς να σου έχει καταβληθεί καμία αποζημίωση, και με τον ΕΝΦΙΑ σε αναγκάζεσαι να πληρώσεις και φόρο. Όποιος δεν γνωρίζει, για να τελεσιδικήσει μια τέτοια απόφαση χρειάζονται τουλάχιστον δέκα χρόνια πολυέξοδων δικαστικών αγώνων. 

Ο κ. Παραδιάς, πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), είναι αντίθετος στον ΕΝΦΙΑ, κυρίως επειδή χαρατσώνονται και ακίνητα (καταστήματα, διαμερίσματα) τα οποία δεν αποδίδουν εισόδημα και ο φόρος δεν υπολογίζεται στις τρέχουσες εμπορικές αξίες αλλά σε πλασματικές αξίες που δεν υπάρχουν πια. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτό το κράτος περιμένει από τους πολίτες του «συνεπείς συμπεριφορές», τη στιγμή που το ίδιο συμπεριφέρεται σαν ένοπλος ληστής.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News