Επιτέλους, κάποιος έπρεπε να ασχοληθεί με την απεργία των δικαστών, την πλέον αντισυνταγματική κινητοποίηση που έγινε από τα συνδικαλιστικά όργανα αυτών που έπρεπε να είναι οι πιο αυστηροί φύλακες του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Χθες ό αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Χρυσικός ζήτησε από τους προϊσταμένους των δικαστηρίων της χώρας να τον ενημερώσουν ποιοι δικαστές ανεβαίνουν για μια ώρα στην έδρα και ύστερα αποχωρούν κοροϊδεύοντας, λέω εγώ, την ελληνική κοινωνία ενώ ταυτόχρονα εισπράττουν τον μισθό τους αφού δήθεν δεν απεργούν!
Μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των δημοκρατικών κοινωνιών-κατοχυρωμένη και στο ελληνικό Σύνταγμα- είναι η ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας απέναντι στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Στο ίδιο Σύνταγμα ωστόσο αναφέρεται ρητά, όπως γνωρίζουν οι πάντες, ότι «απαγορεύεται η απεργία με ο π ο ι α δ ή π ο τ ε μ ο ρ φ ή στους δικαστικούς λειτουργούς». Δυστυχώς στις σημερινές τραγικές συνθήκες για τη χώρα, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστών φάνηκαν εντελώς ανάξιοι των προσδοκιών που έχουμε, για ένα δικαστικό σώμα που ακόμα και σε σκοτεινούς καιρούς ανέδειξε στελέχη που έγιναν το αποκούμπι μας.
Τι βλέπουμε, λοιπόν, τώρα;
-Την αρχισυνδικαλίστρια των δικαστών να περιφέρεται διαμαρτυρόμενη με την τήβεννο, όπως περίπου ο Φωτόπουλος με τη ντουντούκα του. Κάποιος έπρεπε να της θυμίσει ότι την τήβεννο ενδύονται οι δικαστές σε αίθουσες ιερές, δεν χρησιμοποιείτε ως εξάρτημα σε συνδικαλιστικά σώου.
– Βγήκε ένας γενναίος, ο εισαγγελέας εφετών Γιώργος Κτιστάκης και διέψευσε δημόσια τους ισχυρισμούς των συνδικαλιστών ότι οι περικοπές των μισθών αγγίζουν το 38% και με στοιχεία απέδειξε ότι φθάνουν έως το 22%. Δεν άκουσα καμία διάψευση.
– Αναβάλλονται χιλιάδες ποινικές, εργατικές, φορολογικές υποθέσεις. Πίσω από κάθε μια κρύβεται και ένα προσωπικό δράμα. Μου έλεγε χθες συνάδελφος ότι απολυμένη γυναίκα περίμενε να της επιδικαστεί μια αποζημίωση για να ξεπληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη της.
Ο κύριος δικαστής κατέβηκε στις δέκα το πρωί από την έδρα. Αναβολή. Η γυναίκα ξέσπασε σε λυγμούς και βγήκε στη γύρα για δανεικά.
-Και ένα ζόρικο κόλπο: Παλαιότερα, σε κινητοποίηση μικρότερης κλίμακας, όταν είχε ζητηθεί από τους προϊσταμένους των δικαστηρίων να στείλουν ανάλογη λίστα με αυτή που ζήτησε χθες ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, οι προϊστάμενοι έκαναν «αντίσταση»: Δεν έστειλαν τα ονόματα των δικαστών που απείχαν άλλα τον κατάλογο με δικαστές που ήταν στις συνθέσεις! Μύλος δηλαδή, αφού θα έπρεπε να εξεταστούν χιλιάδες δικαστές, πράγμα που ουδέποτε έγινε. Να περιμένουμε τα ίδια τερτίπια;
– Δεν άκουσα να γίνεται λόγος από τους συνδικαλιστές για το επίδομα «ταχείας διεκπεραίωσης»(!) που λαμβάνουν οι δικαστές. Μου θυμίζει έναν οργανισμό εποπτευόμενο από το Δημόσιο, όπου οι δακτυλογράφοι έπαιρναν «επίδομα δακτυλογράφησης»…
-Οι δικαστικοί αμείβονται καλύτερα από τον οποιοδήποτε μισθωτό του Δημοσίου. Ο πρωτοδιοριζόμενος εισπράττει περίπου 2.800 ευρώ, ο πρόεδρος πρωτοδικών αγγίζει τις 4.000 και πάει λέγοντας. Χρήματα που αποτελούν άπιαστο όνειρο για εκατοντάδες χιλιάδες άλλους υπαλλήλους, ακόμα και γι’ αυτούς που μπορεί να διαθέτουν ισάξιες αν όχι σπουδαιότερες επιστημονικές περγαμηνές. Να δεχθώ ότι οι διεκδικήσεις τους στηρίζονται σε συνταγματικές διατάξεις που εξαρτούν το μισθό τους με αυτό των βουλευτών κ.λ.π. Πώς αντέχουν όμως αυτοί που έπρεπε να διαθέτουν την μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, να βλέπουν γύρω τους τόση δυστυχία και να ταλαιπωρούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες, να τινάζουν στον αέρα τη λειτουργία του κράτους, για κάποια ευρώ;
Οι αποφάσεις των δικαστών εκτελούνται «στο όνομα του Ελληνικού Λαού». Αυτός ο ελληνικός λαός, δικαιούται να περιμένει μία γενναία απόφασή τους. Δεν θα είναι η πρώτη αλλά ίσως είναι σημαντική.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News